Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Groen gas: het alternatief op het grijze aardgas  

Main Image

Als we het over groene energie hebben, denken we meestal aan groene stroom. Dit product is volop verkrijgbaar. Een minder bekend product is groen gas terwijl ook dit belangrijk is als we duurzaam met onze aarde willen omgaan. Het grijze aardgas raakt namelijk een keer op en bij verbranding komt er CO2 vrij. Vaak heb je als zakelijke verbruiker de keuze uit twee soorten groen gas. Welke dit zijn en wat het verschil is tussen beide leggen we je uit in ons blog.

Groen gas kun je afnemen in de vorm van biogas en CO2-gecompenseerd gas. Dit laatste noemen we ook wel CO2-neutraal gas. CO2-gecompenseerd gas is in veel grotere hoeveelheden beschikbaar dan biogas, terwijl biogas eigenlijk duurzamer is.

Biogas

Biogas wordt geproduceerd met natuurlijke grondstoffen zoals GFT-afval, rioolslib, mest en plantaardige olie. Die grondstoffen worden biomassa genoemd. Door de biomassa te vergisten, ontstaat er biogas. Voor we dat kunnen gebruiken, moet het eerst nog opgewaardeerd worden door koolstofdioxide te verwijderen. Daarna heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas en kan het via het energienet naar alle bedrijven.

Het voordeel van biomassa is dat het een duurzame energiebron is omdat het een grondstof is die nooit opraakt. In tegenstelling tot aardgas. Bij de verbranding van biogas komt er wel CO2 vrij in de lucht, maar deze CO2 is recent opgenomen door bijvoorbeeld de planten die vergist worden. Dus die hoeveelheid was er al en daarom is er geen extra CO2-uitstoot. Bij aardgas is dit wel het geval, want het is jaren geleden opgeslagen in de grond en de CO2 die daarbij hoort, bleef veilig opgeslagen. Door het aardgas nu naar boven te halen en te verbranden, komt er extra CO2 in de lucht.

Er zit alleen een grote ‘maar’ aan: van biogas is er niet veel voorradig. Het doel is om in 2020 tien procent van het aardgas vervangen te hebben door biogas. Vanwege de beperkte hoeveelheid aardgas is het groen gas bij een zakelijk energiecontract vaak CO2-gecompenseerd gas.  

CO2-gecompenseerd gas

Bij CO2-gecompenseerd gas wordt de CO2 die vrijkomt bij de verbranding van aardgas gecompenseerd. De zakelijke energieleverancier compenseert de uitstoot door te investeren in duurzame projecten die vaak in het buitenland plaatsvinden. In Zuid-Amerika zijn er bijvoorbeeld projecten om ontbossing te voorkomen; bomen absorberen CO2 uit de lucht. Dus bij CO2-neutraal gas komt er op de ene plek CO2 vrij en op een andere plek wordt dit weer ‘rechtgetrokken’ door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er CO2 wordt onttrokken uit de lucht.     

Bij CO2-gecompenseerd gas gebruik je nog steeds aardgas. Daarom is het minder duurzaam dan biogas, want de energiebron raakt een keer op. Daarentegen is het nog altijd een duurzamer alternatief dan enkel het grijze aardgas, want daarvan wordt de CO2-uitstoot nergens gecompenseerd.   

Controle op groen gas

Energieproducenten mogen niet zomaar gas als groen verkopen. Hier is strenge controle op door Vertogas, het dochterbedrijf van landelijke netbeheerder Gasunie. Vertogas controleert of het duurzame biomassa is gebruikt om biogas te produceren en of het gas dezelfde kwaliteit heeft als aardgas.

Ook op CO2-gecompenseerd gas is controle. Hier bestaan verschillende keurmerken voor en het strengste keurmerk is Gold Standard. Het komt er als volgt op neer:

Een energieleverancier koopt aardgas in of produceert het zelf en levert dit aan zijn klanten. Om de CO2-uitstoot te compenseren, koopt hij certificaten in bij een organisatie die duurzame projecten (in het buitenland) opzet. Één certificaat staat voor het voorkomen van bijvoorbeeld een ton CO2-uitstoot. Dus een zakelijke energieleverancier maakt een berekening van hoeveel CO2 zijn (zakelijke) klanten uitstoten bij het gebruik van zijn aardgas en koopt zoveel certificaten als nodig is om die uitstoot te compenseren.

Bedrijven die groen gas produceren

Als (grootzakelijk) bedrijf heb je de mogelijkheid om biogas te produceren. De overheid verstrekt hier subsidie aan, de SDE+. Dat biogas kun je als bedrijf zelf verbruiken, maar je kunt het ook aan het energienet leveren. Je hebt een Garantie van Oorsprong (GvO) nodig als bewijs dat het biogas daadwerkelijk duurzaam geproduceerd wordt. Vertogas en CertiQ verstrekken die GvO’s.  

Voorbeelden van plekken waar biogas geproduceerd wordt:

  • Bij installaties in de veehouderij
  • Bij installaties in de voedingsindustrie die restproducten gebruiken als biomassa
  • Bij waterzuiveringsinstallaties die het restproduct slib gebruiken voor de vergisting    

Ook zeewier is een goede biomassabron. Bij windmolenparken op zee ontstaan er zeewierboerderijen waarvan het geteelde zeewier gebruikt wordt voor het produceren van biogas. Zeewierteelt is nu nog in de startfase. Het moet nog verder ontwikkeld worden om het op grote schaal te toe passen. 

Groen gas en groene stroom

Wanneer je als bedrijf kiest voor groene stroom is het niet standaard dat je ook groen gas krijgt. Let hier daarom goed op als je bewust voor groene energie kiest. In onze zakelijke energievergelijker filter je eenvoudig op 100% groene stroom. Vervolgens zie je bij de aanbiedingen of het zakelijke energiecontract groen gas én groene stroom heeft.

Probeer het zelf uit: maak direct een zakelijke energievergelijking en bekijk wat het scherpste groene energiecontract voor jouw bedrijfssituatie is.  

 


Energie vergelijken zakelijk