Rob Minder.nl
8.9
1753 beoordelingen op Feedback Company
My Site : Deze besparing levert het prijsplafond energie voor ondernemers op : Deze besparing levert het prijsplafond energie voor ondernemers op

Deze besparing levert het prijsplafond energie voor ondernemers op

Main Image

Leestijd: 2 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

We zaten bij Minder.nl op Prinsjesdag weer op het puntje van ons stoel, want wat hebben de plannen voor 2023 in petto voor onze energierekening? Het zal niemand ontgaan zijn dat er een prijsplafond voor de energietarieven komt. ‘Hoera!’ zou je zeggen. Maar het leverde bij ons ook veel vraagtekens op. Wat is het werkelijke prijsvoordeel voor ondernemers als tegelijkertijd de belastingverlaging op stroom verdwijnt? In dit artikel werpen we een kritische blik op de plannen.

 

Dit artikel in het kort:

 • De overheid presenteerde op Prinsjesdag het prijsplafond voor energie. Voor de eerste 2400 kWh stroom wordt maximaal 70 eurocent in rekening gebracht en voor de eerste 1200 m3 gas maximaal € 1,50,-;  

 • Voor het energieverbruik dat boven de 2400 kWh en 1200 m3 uit komt, betaal je als ondernemer de marktprijs;

 • Tegelijkertijd met intrede van het prijsplafond verdwijnt de korting op de energiebelasting en de lagere btw-heffing op energie; 

 • Voor ZZP'ers en de kleinere MKB'ers heeft het steunpakket nut. Voor de grotere MKB'er haalt het weinig uit;

 • Voor iedere type ondernemer rekenden we de besparing uit. Je ziet deze verderop in het blog; 

 • Het prijsverschil tussen de maximale energieprijs en de marktprijs vergoedt de overheid.

   

Het artikel gaat hieronder verder ↓

 


Vergelijk kosteloos het huidige energie-aanbod 

 

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
1753 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 


 

Laten we eerst naar de inhoud van de regeling kijken voordat we dieper op de gevolgen in gaan.

Het prijsplafond energie

Er komt zogezegd een prijsplafond, omdat de energiekosten voor ondernemers en consumenten de pan uitrijzen. Dit betekent dat kleinzakelijke verbruikers en huishoudens straks een maximale prijs voor stroom en gas betalen. Als leidraad voor die prijs wordt de gemiddelde prijs voor zakelijke energie van januari 2022 (van voor de oorlog in Oekraïne) aangehouden. De regering noemde op Prinsjesdag een bedrag van 70 eurocent per kWh stroom en 1,50 euro per m3 gas. Dit is inclusief de overheidsheffingen en de btw. Deze genoemde bedragen kunnen echter nog wijzigen. Het prijsplafond geldt voor een jaar en gaat officieel in per 1 januari 2023, maar leveranciers proberen hier al 1 november mee te starten. Dit is maar goed ook, want per oktober stijgen van veel leveranciers de variabele energietarieven fors. 

Een maximum verbruik aan het prijsplafond energie

De maximale prijs geldt voor een beperkt aantal kWh stroom en m3 gas per jaar. De grens ligt op 2400 kWh en 1200 m3 per jaar. De bedrijven die met hun verbruik boven deze grens uitkomen, betalen voor de resterende kWh’s en m3 de marktprijs. En die ligt vele malen hoger.

Voor de energie-intensieve MKB’ers zoals bakkerijen en sauna’s met een vertienvoudigde energierekening haalt het prijsplafond door het maximum verbruik niet veel uit. Vanuit de overheid is er daarom een toezegging om deze groep tegemoet te komen. Op welke wijze is nog niet bekend, maar het stemt in ieder geval hoopvol. Er is gedacht aan een vergoeding van 30 procent van de stijging van de energieprijs, maar niets is nog zeker. Tegelijkertijd vreest het ministerie van Financiën dat het steunpakket een zeer kostbare maatregel gaat worden.    

Liggen je huidige energietarieven onder het prijsplafond?

Hopelijk ben je een van de gelukkige ondernemers die het zakelijk energiecontract voor meerdere jaren vastgelegd heeft op een heel gunstig moment. Wanneer je namelijk nog een energiecontract met (vaste) tarieven onder het prijsplafond hebt, dan blijf je die tarieven betalen. Zodra je tarieven boven het prijsplafond uitkomen, dan wordt de € 0,70 per kWh stroom en € 1,50,- per m3 gas voor de eerste 2400 kWh en 1200 m3 aangehouden

Hoeveel daalt de energierekening voor ZZP’er en MKB’ers?

Voordat we uitrekenen wat het prijsplafond financieel oplevert voor ZZP’ers en MKB’ers zijn er eerst enkele aandachtspunten om te bespreken: 

 

 1. De korting op de energiebelasting voor stroom van 0,057 eurocent per kWh vervalt per 1 januari 2023
 2. De btw op energie gaat weer terug omhoog van 9 naar 21 procent
 3. Voor de berekening gaan we daarom uit van de energiebelasting die in rekening werd gebracht voordat de korting werd doorgevoerd. Peildatum: 31 december 2021 in. In 2023 kan de energiebelasting anders uitpakken, maar zeker is dat de belasting omhoog gaat
 4. Op de Opslag Duurzame Energie (ODE) kregen we geen korting. Voor de berekening gaan we daarom uit van de ODE van 2022. Hetzelfde geldt voor de Vermindering Energiebelasting
 5. Het prijsverschil berekenen we op basis van de variabele tarieven in het modelcontract van de drie grootste leveranciers in Nederland. Peildatum is september 2022. Per oktober stijgen echter bij veel leveranciers de variabele tarieven flink, maar dit is nog niet meegenomen in de berekening (deze variabele tarieven staan nog niet op de website van de leveranciers)
 6. Al met al zijn de berekeningen onder voorbehoud. De overheid kan bijvoorbeeld nog het bedrag van het prijsplafond aanpassen. Of de btw op energie en de energiebelasting voor 2023 wijzigen.    

 

Berekening prijsverschil met en zonder prijsplafond

Waarom zijn we nu zo benieuwd naar het prijsverschil tussen de energiekosten zonder een prijsplafond en met een prijsplafond? Uiteraard vinden we het belangrijk om te weten wat onze klanten besparen, omdat we regelmatig gesprekken hebben met ondernemers die zich zorgen maken over de kosten. Daarnaast verdwijnt met het prijsplafond ook de korting op de energiebelasting. Dus hoeveel levert een prijsplafond op voor de verschillende type ondernemers? 

ZZP

Voor ZZP'ers zal het steunpakket het meeste nut hebben. Deze groep heeft over het algemeen een gemiddeld lager energieverbruik. Immers, hoe dichter het energieverbruik tegen de grens van 2400 kWh en 1200 m3 ligt, hoe meer de regeling oplevert.
Ga direct naar de tabel met de besparing voor een ZZP'er ↓.

De kleinere MKB'er

Voor de wat kleinere MKB'er heeft het steunpakket ook enigszins nut.
Ga direct naar de tabel met de besparing voor een kleinere MKB'er ↓.

De grotere MKB'er

Zodra het energieverbruik toeneemt, haalt het steunpakket weinig uit. Je betaalt namelijk voor het grootste deel van je energie de marktprijs. Voor de grotere MKB'er zie je daarom dat het prijsverschil nihil is.
Ga direct naar de tabel met de besparing voor een grotere MKB'er ↓.     

 

In onderstaande tabel zie je de besparing voor een ZZP'er.

Berekening van de besparing voor ZZP met prijsplafond

 

In onderstaande tabel zie je de besparing voor een wat kleinere MKB'er zoals een retailer.

Berekening van de besparing voor een kleinere MKB'er met prijsplafond

 

In onderstaande tabel zie je de besparing voor een wat grotere MKB'er zoals een restaurant. Zoals al eerder genoemd in dit artikel, kondigde de overheid al aan om voor energie-intensieve MKB'ers een apart steunpakket op te zetten. Broodnodig, want een besparing van € 4.000,- op een energierekening die meerdere keren over de kop is gegaan, haalt niet veel uit.

Berekening van de besparing voor een grotere MKB'er met prijsplafond

 

Wie betaalt het prijsverschil?

Het prijsverschil tussen de marktprijs voor energie en de maximale prijs komt voor rekening van de overheid. Zoals meerdere plannen die op Prinsjesdag gepresenteerd werden, is nog niet helemaal duidelijk uit welk potje de financiering komt. Een meevaller is in ieder geval dat de € 4,7,- miljard, die gebruikt werd voor de verlaagde energiebelasting op stroom, weer beschikbaar komt vanaf 2023.

Nog veel onduidelijk

Voor ZZP'ers en kleinere MKB'ers heeft het prijsplafond zin. Zodra je boven het maximum verbruik voor het steunpakket uitkomt, betaal je de marktprijs. In combinatie met het afschaffen van de korting op de energiebelasting en de lagere btw-heffing, zijn grotere MKB'ers minder gebaat bij het prijsplafond. Over het steunpakket voor deze groep is nog veel onduidelijk. Hopelijk komt hier snel meer duidelijkheid over. De variabele stijgen per oktober bij veel leveranciers sterk en we gaan de winter in. Zodra er meer bekend is over een compensatie brengen we je op de hoogte van de plannen.   

Je opties voor je zakelijke energiecontract bespreken?

 

Onze inkoopspecialist staat je graag te woord!

Saskia - Minder.nl

Saskia
Inkoopspecialist bij Minder.nl 

 


 

Of vergelijk vrijblijvend energie

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
1753 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.