Joost Minder.nl
8.9
2065 beoordelingen op Feedback Company

Zakelijke dynamische energiecontracten:
alles wat u moet weten

Als ondernemer begrijpt u het belang van kostenbesparing op zakelijke uitgaven. Energie vormt vaak een aanzienlijk deel van uw kosten. Tijdens uw zoektocht naar een passend zakelijk energiecontract bent u misschien het dynamische energiecontract al eens tegengekomen.


Op deze pagina leest u:

  • wat een zakelijk dynamisch energiecontract is,
  • hoe een zakelijk dynamisch energiecontract werkt,
  • wat de voordelen zijn voor zowel ZZP’ers, MKB als Grootzakelijke klanten.

Vergelijk & bespaar

Naar het aanbod

8.9
2065 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Wat is een zakelijk dynamisch energiecontract?

Een zakelijk dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de energietarieven niet vaststaan, maar fluctueren op basis van de marktprijzen. De stroomprijs kan ieder uur wijzigen, de gasprijs wordt per dag bepaald. Dit in tegenstelling tot vaste tarieven, die vaststaan gedurende de contractperiode, en variabele tarieven die maandelijks of ieder halfjaar wijzigen. Voor kleinzakelijke (ZZP en MKB) en Grootzakelijke klanten biedt een dynamisch energiecontract de mogelijkheid om optimaal te profiteren van prijsdalingen door op gunstige momenten energie te verbruiken. Echter, als de prijzen stijgen, zullen de energiekosten ook toenemen.

Hoe werken dynamische energietarieven?

Dynamische energietarieven zijn gebaseerd op de groothandelsprijzen van energie. De prijzen van gas kunnen dagelijks wijzigen, van elektriciteit zelfs per uur. De prijs die u betaalt voor uw energie is afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik. Bij harde wind of veel zon zijn de stroomprijzen op de handelsmarkt aanzienlijk lager en soms zelfs negatief waardoor dynamische energieprijzen óók negatief kunnen zijn.

Voordelen zakelijke dynamische energieprijzen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen voor een dynamisch energiecontract:

  • Profiteren van prijsdalingen: wanneer de energieprijzen dalen, kunt u direct profiteren van lagere energiekosten.
  • Transparantie: dynamische energietarieven zijn transparant, ze weerspiegelen de werkelijke marktprijzen en u betaalt enkel wat u verbruikt. U betaalt dus nooit een gemiddelde, vastgezette prijs voor langere tijd, maar dagelijks de daadwerkelijke dagwaarde voor stroom en gas.
  • Flexibiliteit: u krijgt inzicht in uw energieverbruik en kunt hiermee patronen aanpassen om te profiteren van gunstige tarieven.

Weten of een zakelijk dynamisch energiecontract voordelen oplevert voor uw onderneming? Ga direct naar onze energievergelijker.

Voordelen zakelijke dynamische energieprijzen

Vragen? Stel ze gerust

Neem contact op met onze energiespecialisten.

 Joost de Nijs 
Grootzakelijk energiespecialist
Anita - Energie-expertAnita ten Wolde 
ZZP & MKB energiespecialist

Soorten zakelijke energiecontracten

Naast dynamische energiecontracten zijn er ook andere soorten zakelijke energiecontracten: vaste en variabele contracten.

Vast zakelijk energiecontract

Bij een vast energiecontract staat, gedurende de looptijd van uw contract, vast welk bedrag u per kWh en m³ betaalt. De gemiddelde looptijden van deze contracten zijn 1, 3 of 5 jaar.

Variabel zakelijk energiecontract

Bij een variabel contract kunnen de tarieven periodiek wijzigen. Deze tariefbepaling/wijziging vond in het verleden vaak twee keer per jaar plaats, namelijk op 1 januari en 1 juli. Maar vanwege de hevige prijsschommelingen binnen de energiemarkt, wijken energieleveranciers tegenwoordig regelmatig van deze standaard af.

Zo kan uw tarief bij een variabel energiecontract ook per maand worden bepaald. Dit maakt het extra belangrijk om de verschillende contractvormen nauwkeurig te vergelijken en te bepalen welke het beste bij uw bedrijf past. U kunt dit contract meerdere keren per jaar aanpassen (met inachtneming van de opzegtermijn).

Dynamisch, vast of variabel?
Ga direct naar onze vergelijker vind de juiste optie voor uw bedrijf.

De belangrijkste verschillen tussen een vast, variabel en dynamisch contract

De belangrijkste verschillen tussen deze drie contracten zijn:

  • De beweging van de tarieven
  • De opzegtermijn van het contractDe beweging van de tarieven

Bij dynamische en variabele energiecontracten weet u niet welke tarieven u in de aankomende maanden of jaren betaalt. De tarieven variëren namelijk. De dynamische stroomtarieven variëren op per uur, de gasprijs kan per dag wijzigen. De variabele tarieven wijzigen in ieder geval op 1 januari en 1 juli. We zien steeds vaker dat leveranciers de variabele tarieven ook tussentijds wijzigen door de turbulente energiemarkt. Dit is anders bij vaste energiecontracten. Met vaste tarieven weet u voor de duur van uw energiecontract exact wat u betaalt voor uw stroom en gas. Er doen zich geen verrassingen voor.

Vaste prijzen bieden daarom zekerheid waardoor sommige bedrijven hier de voorkeur aan geven. Als die prijs namelijk doorberekend kan worden aan de eindverbruiker ondervinden ze er geen hinder van. Terwijl andere bedrijven juist bij voorkeur meer flexibiliteit willen. De keuze voor dynamische, variabele of vaste tarieven is dus afhankelijk van uw situatie en voorkeuren.

 
De opzegtermijn van het contract

Bij het contract voor mkb energie met dynamische energietarieven kun je op ieder moment kosteloos opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Van een opzegboete is geen sprake. Vaak werkt dit ook zo bij energiecontracten met variabele tarieven. Bij vaste energietarieven dien je doorgaans klant te blijven gedurende de looptijd van je contract. Doe je dit niet dan loop je het risico op een opzegvergoeding.

Steeds meer dynamische energie aanbieders

Er zijn diverse energieleveranciers die zakelijke dynamische energiecontracten aanbieden, zowel gevestigde leveranciers als nieuw opgekomen leveranciers. U heeft als zakelijke klant zodoende steeds meer keuze als het gaat om welke dynamische energieleverancier het beste bij uw onderneming past.

Dynamische zakelijke energiecontracten vergelijken

U weet nu wat de kenmerken zijn van de verschillende soorten zakelijke energiecontracten. Om te bepalen of een dynamisch energiecontract interessant is voor uw bedrijf, kunt u gebruikmaken van onze energievergelijker. Hier vergelijkt u eenvoudig de verschillende aanbieders en contractvormen met elkaar op basis van uw verbruik en wensen. Zo vindt u snel het meest voordelige energiecontract voor uw bedrijf.

Bespaar op uw energiekosten

Het kiezen van het juiste energiecontract helpt u om te besparen op uw energiekosten. Door regelmatig te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere aanbieder, profiteert u van de beste tarieven en aanbiedingen. Onze vergelijker is volledig onafhankelijk en levert bewezen de laagste prijs op.

Veelgestelde vragen over dynamische energiecontracten

1 Wat zijn de voordelen van een zakelijk dynamisch energiecontract?

De voordelen van een dynamisch energiecontract zijn onder andere het profiteren van prijsdalingen, transparantie en flexibiliteit. Maar het biedt in sommige gevallen ook de mogelijkheid om meer groene energiebronnen te ondersteunen.

2 Is een dynamisch zakelijk energiecontract goedkoper dan vast of variabel?

Dynamische contracten kunnen voordeliger zijn wanneer u slim inspeelt op marktomstandigheden. Dit hangt af van de marktontwikkelingen en uw energieverbruik. Als de energieprijzen dalen, kan een dynamisch contract voordeliger zijn. Echter, als de prijzen stijgen, zullen uw kosten ook stijgen. Dit is een factor om mee te nemen in uw keuze voor een (dynamisch) zakelijk energiecontract.

3 Is een zakelijk dynamisch energietarief interessant?

Ja, vooral voor bedrijven die transparantie, flexibiliteit en de mogelijkheid op kostenbesparing belangrijk vinden. Met dit contract betaalt u namelijk altijd de geldende marktprijs.

4 Is een zakelijk dynamisch energiecontract goedkoper dan een zakelijk variabel energiecontract?

Een zakelijk dynamisch energiecontract kan goedkoper zijn dan een variabel zakelijk contract. Dit heeft te maken met het financiële risico dat een energieleverancier loopt. Bij een dynamisch contract bepaalt de dagprijs van stroom en gas het kale leverinstarief. Stijgingen en dalingen rekent de leverancier op deze wijze direct door aan de klant en dit maakt het financiële risico laag. Bij een variabel contract hanteert de leverancier andere peildata. Voor dit type contract wordt bijvoorbeeld per maand of kwartaal de prijs voor stroom en gas bepaald. Prijsstijgingen kunnen niet direct doorberekend worden aan de klant en daarom loopt de leverancier een groter financieel risico dat gedekt wordt met een vaak hogere risicopremie dan bij dynamische tarieven. Dit is een van de redenen waarom een zakelijk dynamisch contract goedkoper kan zijn dan een variabel contract.

5 Hoeveel kost 1 kWh zakelijk (dynamisch)?

De prijs van 1 kWh varieert per dag en is afhankelijk van de marktomstandigheden. Vergelijk contracten van de verschillende zakelijke leveranciers voor actuele prijzen.

6 Hoeveel kost 1m3 zakelijk (dynamisch)?

De kosten per 1m3 variëren afhankelijk van de energieleverancier en de huidige marktprijzen, deze veranderen per uur. Vergelijk contracten van de verschillende zakelijke leveranciers voor actuele prijzen.