Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Zakelijke dynamische energiecontracten:
alles wat u moet weten

Als ondernemer begrijpt u het belang van kostenbesparing op zakelijke uitgaven. Energie vormt vaak een aanzienlijk deel van uw kosten. Tijdens uw zoektocht naar een passend zakelijk energiecontract bent u misschien het dynamische energiecontract al eens tegengekomen.


Op deze pagina leest u:

  • wat een zakelijk dynamisch energiecontract is,
  • hoe een zakelijk dynamisch energiecontract werkt,
  • wat de voordelen zijn voor zowel ZZP’ers, MKB als Grootzakelijke klanten.

Vergelijk & bespaar

Naar het aanbod

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Wat is een zakelijk dynamisch energiecontract?

Een zakelijk dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de energietarieven niet vaststaan, maar fluctueren op basis van de marktprijzen. Dit in tegenstelling tot vaste tarieven, die vaststaan gedurende de contractperiode, en variabele tarieven die maandelijks kunnen wijzigen. 

Hoe werken dynamische energietarieven?

Dynamische energietarieven zijn gebaseerd op de groothandelsprijzen van energie. De prijzen van gas kunnen dagelijks wijzigen, van elektriciteit zelfs per uur. De prijs die u betaalt voor uw energie is afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik. Bij harde wind of veel zon zijn de stroomprijzen op de handelsmarkt aanzienlijk lager en soms zelfs negatief waardoor dynamische energieprijzen óók negatief kunnen zijn. Voor Kleinzakelijke (ZZP en MKB) en Grootzakelijke klanten biedt een dynamisch energiecontract de mogelijkheid om optimaal te profiteren van prijsdalingen door op gunstige momenten energie te verbruiken. Echter, als de prijzen stijgen, zullen de energiekosten ook toenemen.

Voordelen zakelijke dynamische energieprijzen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het kiezen voor een dynamisch energiecontract:

  • Profiteren van prijsdalingen: wanneer de energieprijzen dalen, kunt u direct profiteren van lagere energiekosten.
  • Transparantie: dynamische energietarieven zijn transparant, ze weerspiegelen de werkelijke marktprijzen en u betaalt enkel wat u verbruikt. U betaalt dus nooit een gemiddelde, vastgezette prijs voor langere tijd, maar dagelijks de daadwerkelijke dagwaarde voor stroom en gas.
  • Flexibiliteit: u krijgt inzicht in uw energieverbruik en kunt hiermee patronen aanpassen om te profiteren van gunstige tarieven.

Weten of een zakelijk dynamisch energiecontract voordelen oplevert voor uw onderneming? Ga direct naar onze energievergelijker.

Voordelen zakelijke dynamische energieprijzen

Vragen? Stel ze gerust

Neem contact op met onze energiespecialisten.

 Joost de Nijs 
Grootzakelijk energiespecialist
Anita - Energie-expertAnita ten Wolde 
ZZP & MKB energiespecialist

Soorten zakelijke energiecontracten

Naast dynamische energiecontracten zijn er ook andere soorten zakelijke energiecontracten: vaste en variabele contracten.

Vast zakelijk energiecontract

Bij een vast energiecontract staat, gedurende de looptijd van uw contract, vast welk bedrag u per kWh en m³ betaalt. De gemiddelde looptijden van deze contracten zijn 1, 2, 3 of 5 jaar.

Variabel zakelijk energiecontract

Bij een variabel contract kunnen de tarieven periodiek wijzigen. Deze tariefbepaling/wijziging vond in het verleden vaak twee keer per jaar plaats, namelijk op 1 januari en 1 juli. Maar vanwege de hevige prijsschommelingen binnen de energiemarkt, wijken energieleveranciers tegenwoordig regelmatig van deze standaard af.

Zo kan uw tarief bij een variabel energiecontract per maand worden bepaald. U kunt dit contract meerdere keren per jaar aanpassen (met inachtneming van de opzegtermijn). Dit maakt het extra belangrijk om de verschillende contractvormen nauwkeurig te vergelijken en te bepalen welke het beste bij uw bedrijf past. 

De verschillen tussen Kleinzakelijke energiecontracten op een rij

In onderstaande tabel ziet u hoe de kleinzakelijke contracten verschillen in tarieven, looptijd, zekerheid en het opzeggen van het contract.

 

  Vast Variabel Dynamisch
Tarieven

Tijdens de contractperiode staan de tarieven vast.

De tarieven kunnen per maand wijzigen. De tarieven lopen gelijk met de actuele marktprijs, daarbij betaalt u een transparante opslag. Bij een contract met vaste looptijd kunt u (een gedeelte van) uw energieverbruik 'vastklikken'.
Looptijd 1, 2, 3 of 5 jaar Geen vaste looptijd. Vaste of onbepaalde looptijd.
Zekerheid Hoge zekerheid: u weet precies welk tarief u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Gemiddelde zekerheid: uw tarieven wijzigen op vaste momenten tijdens de contractduur. Lage zekerheid bij onbepaalde looptijd, hogere zekerheid bij vaste looptijd.
Opzeggen Uw contract heeft een opzegtermijn en er geldt een opzegboete wanneer u tijdens uw looptijd opzegt. Uw contract heeft een opzegtermijn. U kunt dagelijks kosteloos opzeggen bij een contract voor onbepaalde tijd. Bij een vaste contractperiode geldt een opzegtermijn.

De verschillen tussen Grootzakelijke energiecontracten op een rij

In onderstaande tabel ziet u hoe de Grootzakelijke contracten verschillen in tarieven, looptijd, zekerheid en het opzeggen van het contract.
 

  Vast Dynamisch Klikprijs
Tarieven

Tijdens de contractperiode staan de tarieven vast.

De tarieven lopen gelijk met de actuele marktprijs. U koopt energie in per jaar, kwartaal of maand tegen de dan geldende tarieven.
Looptijd 1 tot 5 jaar Vaste of onbepaalde looptijd. 1 tot 5 jaar*
Zekerheid Hoge zekerheid: u weet precies welk tarief u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Lage zekerheid bij onbepaalde looptijd, hogere zekerheid bij vaste looptijd. Gemiddelde zekerheid: u spreidt het risico over meerdere inkoopmomenten.
Opzeggen Uw contract heeft een opzegtermijn en er geldt een opzegboete wanneer u tijdens uw looptijd opzegt. U kunt dagelijks kosteloos opzeggen bij een contract voor onbepaalde tijd. Bij een vaste contractperiode geldt een opzegtermijn. Uw contract heeft een opzegtermijn en er geldt een opzegboete wanneer u tijdens uw looptijd opzegt.


* afhankelijk van leverancier

Dynamisch, vast of variabel?
Vind de juiste optie voor uw bedrijf:

Start hier met uw vergelijking

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Steeds meer dynamische energie aanbieders

Er zijn diverse energieleveranciers die zakelijke dynamische energiecontracten aanbieden, zowel gevestigde leveranciers als nieuw opgekomen leveranciers. U heeft als zakelijke klant zodoende steeds meer keuze als het gaat om welke dynamische energieleverancier het beste bij uw onderneming past.

Dynamische zakelijke energiecontracten vergelijken

U weet nu wat de kenmerken zijn van de verschillende soorten zakelijke energiecontracten. Om te bepalen of een dynamisch energiecontract interessant is voor uw bedrijf, kunt u gebruikmaken van onze energievergelijker. Hier vergelijkt u eenvoudig de verschillende aanbieders en contractvormen met elkaar op basis van uw verbruik en wensen. Zo vindt u snel het meest voordelige energiecontract voor uw bedrijf.

Bespaar op uw energiekosten

Het kiezen van het juiste energiecontract helpt u om te besparen op uw energiekosten. Door regelmatig te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere aanbieder, profiteert u van de beste tarieven en aanbiedingen. Onze vergelijker is volledig onafhankelijk en levert bewezen de laagste prijs op.

Veelgestelde vragen over dynamische energiecontracten

1 Wat zijn de voordelen van een zakelijk dynamisch energiecontract?

De voordelen van een dynamisch energiecontract zijn onder andere het profiteren van prijsdalingen, transparantie en flexibiliteit. Maar het biedt in sommige gevallen ook de mogelijkheid om meer groene energiebronnen te ondersteunen.

2 Is een dynamisch zakelijk energiecontract goedkoper dan vast of variabel?

Dynamische contracten kunnen voordeliger zijn wanneer u slim inspeelt op marktomstandigheden. Dit hangt af van de marktontwikkelingen en uw energieverbruik. Als de energieprijzen dalen, kan een dynamisch contract voordeliger zijn. Echter, als de prijzen stijgen, zullen uw kosten ook stijgen. Dit is een factor om mee te nemen in uw keuze voor een (dynamisch) zakelijk energiecontract.

3 Is een zakelijk dynamisch energietarief interessant?

Ja, vooral voor bedrijven die transparantie, flexibiliteit en de mogelijkheid op kostenbesparing belangrijk vinden. Met dit contract betaalt u namelijk altijd de geldende marktprijs.

4 Is een zakelijk dynamisch energiecontract goedkoper dan een zakelijk variabel energiecontract?

Een zakelijk dynamisch energiecontract kan goedkoper zijn dan een variabel zakelijk contract. Dit heeft te maken met het financiële risico dat een energieleverancier loopt. Bij een dynamisch contract bepaalt de dagprijs van stroom en gas het kale leverinstarief. Stijgingen en dalingen rekent de leverancier op deze wijze direct door aan de klant en dit maakt het financiële risico laag. Bij een variabel contract hanteert de leverancier andere peildata. Voor dit type contract wordt bijvoorbeeld per maand of kwartaal de prijs voor stroom en gas bepaald. Prijsstijgingen kunnen niet direct doorberekend worden aan de klant en daarom loopt de leverancier een groter financieel risico dat gedekt wordt met een vaak hogere risicopremie dan bij dynamische tarieven. Dit is een van de redenen waarom een zakelijk dynamisch contract goedkoper kan zijn dan een variabel contract.

5 Hoeveel kost 1 kWh zakelijk (dynamisch)?

De prijs van 1 kWh varieert per dag en is afhankelijk van de marktomstandigheden. Vergelijk contracten van de verschillende zakelijke leveranciers voor actuele prijzen.

6 Hoeveel kost 1m3 zakelijk (dynamisch)?

De kosten per 1m3 variëren afhankelijk van de energieleverancier en de huidige marktprijzen, deze veranderen per uur. Vergelijk contracten van de verschillende zakelijke leveranciers voor actuele prijzen.