Joost Minder.nl
8.9
2260 beoordelingen op Feedback Company

Opzeggen zakelijk energiecontract

Wilt u uw zakelijke energiecontract opzeggen? Dan is een logische aanleiding waarschijnlijk een verhuizing, opheffing van uw bedrijf of een andere energiecontract dat beter bij uw wensen past. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u uw contract op wilt zeggen:

 

Waarom overstappen loont

De meeste energiecontracten worden na de contractuele looptijd stilzwijgend verlengd. Na verlenging brengt de leverancier vaak hogere tarieven in rekening. Ook als u niet per definitie wilt overstappen naar een andere leverancier, kan het raadzaam zijn om uw contract op te zeggen. Dit geeft u de vrijheid om de verschillende aanbiedingen van eventuele nieuwe en van uw huidige leverancier in kaart te brengen en te kiezen voor het meest aantrekkelijke voorstel.

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2260 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

De looptijd van uw huidige energiecontract

Heeft u een zakelijk energiecontract met een vast tarief? Dan heeft u ook een vaste looptijd  afgesproken van bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Wanneer u uw contract tussentijds wilt opzeggen, is dat mogelijk. Echter loopt uw energieleverancier de waarde van de resteerde looptijd van het contract mis. De energie die u zou afnemen, is vaak al ingekocht door de leverancier. De leverancier kan daarom een opzegvergoeding in rekening brengen. 

Een variabel contract kan per maand worden opgezegd. Hierbij is er geen misgelopen restwaarde, dus zal de energieleverancier geen opzegvergoeding in rekening brengen. 

Een dynamisch contract kan worden afgesloten met of zonder einddatum. Wanneer er een einddatum is afgesproken, kan het zijn dat de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengt bij het vroegtijdig beëindigen van het contract.

 

De opzegtermijn van uw huidige contract

Energiecontracten voor Kleinzakelijke verbruikers (ZZP & MKB) hebben een wettelijke opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Vanaf de dag na de opzegging loopt het energiecontract nog maximaal 1 maand door. 

Voor Grootzakelijke energieverbruikers gelden andere termijnen. Sommige leveranciers houden een opzegtermijn van wel drie maanden aan. Om uw contract op tijd op te kunnen zeggen, is het dus belangrijk om op de hoogte te zijn van de opzegtermijn. Hier vindt u de opzegtermijnen van de Grootzakelijke energieleveranciers.

 

Het switchvenster van uw nieuwe leverancier

Leveranciers houden bij Kleinzakelijke energiecontracten voor ZZP'ers en MKB'ers een switchvenster aan. Het switchvenster is de periode waarin u kunt overstappen naar een andere leverancier zonder een opzegboete te riskeren.  

  • Hanteert de nieuwe leverancier bijvoorbeeld een switchvenster van 6 maanden en loopt uw huidige contract over 5 maanden af, dan valt de einddatum binnen het venster. Uw nieuwe contract gaat dan in over 5 maanden waardoor de startdatum precies aansluit op de einddatum van uw oude contract.
  • Hanteert de nieuwe leverancier bijvoorbeeld een switchvenster van 3 maanden en loopt uw huidige contract over 7 maanden af, dus buiten het switchvenster, dan zegt u vroegtijdig uw contract op waardoor u waarschijnlijk een opzegvergoeding betaalt.  

De opzegvergoeding van de huidige leverancier

De leverancier loopt inkomsten mis wanneer u uw contract voortijdig opzegt. De energie die u zou afnemen is namelijk vaak al door de leverancier ingekocht. Om de misgelopen restwaarde van uw contract te compenseren, kan de leverancier daarom een opzegvergoeding in rekening brengen. Per 1 juni 2023 geldt voor kleinverbruikers een nieuwe berekening van deze opzegvergoeding. Hier leest u daar meer over.

 

Vragen over het opzeggen van uw energiecontract? Stel ze gerust!

Neem contact op met een van onze energiespecialisten.

 Joost de Nijs 
Grootzakelijk energiespecialist
Anita - Energie-expertAnita ten Wolde 
ZZP & MKB energiespecialist

Hoe zeg ik mijn energiecontract op?

Kleinzakelijk
Wanneer u via onze energievergelijker een nieuw energiecontract afsluit bij een andere leverancier, hoeft u uw huidige contract niet op te zeggen. Uw nieuwe leveranciers geeft de overstap door aan uw netbeheerder. De netbeheerder zorgt er vervolgens voor dat u uw energie via de nieuwe leverancier geleverd krijgt.

Een uitzondering geldt bij verhuizingen. Wanneer u verhuist met uw bedrijf én een contract bij een andere energieleverancier aanvraagt, dient u zelf het huidige contract op te zeggen. 

Wilt u de aansluiting van uw bedrijf opzeggen? Bijvoorbeeld vanwege verhuizing of opheffing van uw bedrijf, dan kunt u zelf contact opnemen met uw huidige leverancier. 

Grootzakelijk
Wanneer u uw huidige energiecontract door ons heeft laten afsluiten, sturen we u een bericht wanneer uw contract afloopt via onze contractwekker. Zo bent u op tijd om onze Grootzakelijke energiespecialisten opnieuw het beste contract voor u te laten vinden. Heeft een andere leverancier dan uw huidige leverancier nu het beste aanbod voor u? Dan kunt u zelf uw contract bij uw huidige leverancier op te zeggen.

 

Wij hebben voor u per leverancier op een rij gezet op welke manier u uw contract kunt opzeggen:

 

Energiecontract opgezegd, en dan?

Heeft u het zakelijk energiecontract opgezegd of gaat u dit nog doen? Dan kunt u direct een zakelijke energievergelijking maken zodat u straks een scherp zakelijk energietarief betaalt. Via onze vergelijker vindt u het beste aanbod van alle (groot)zakelijke energieleveranciers.

Start hier met uw vergelijking

8.9
2260 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2260 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.