Per 1 juni 2023 geldt een ander beleid voor de opzegvergoeding voor als je je huidige zakelijke energiecontract te vroeg opzegt. Dit boetebeleid geldt voor ZZP en MKB. In dit artikel kom je te weten hoe de vernieuwde opzegboete tot stand komt, wanneer je je geen zorgen hoeft te maken om een boete en in welke situaties je die boete juist wel kunt krijgen.
Door de hoge energieprijzen krijgen veel ondernemers het financieel lastig en daarom voert de overheid compensatieregelingen door. Heb jij nog scherp welke dit zijn, wat ze inhouden en waar jij voor in aanmerking komt? Dit zijn de twee regelingen die per 1 november in gaan:
- Het prijsplafond: de compensatieregeling voor ZZP en de kleinere MKB’er
- Tegemoetkoming Energiekosten (TEK): de compensatieregeling voor energie-intensieve MKB’ers
We zaten bij Minder.nl op Prinsjesdag weer op het puntje van ons stoel, want wat hebben de plannen voor 2023 in petto voor onze energierekening? Het zal niemand ontgaan zijn dat er een prijsplafond voor de energietarieven komt. ‘Hoera!’ zou je zeggen. Maar het leverde bij ons ook veel vraagtekens op. Wat is het werkelijke prijsvoordeel voor ondernemers als tegelijkertijd de belastingverlaging op stroom verdwijnt? In dit artikel werpen we een kritische blik op de plannen.
Nu bedrijven en consumenten steeds meer in moeilijkheden komen door een vertienvoudigde energierekening, is het voor de Europese Commissie reden om in te grijpen op de gasmarkt. De voornemens van de EC lijken hun vruchten af te werpen. Alhoewel Rusland de gaslevering via de Nord Stream I zaterdag niet hervatte en dreigt de totale levering naar Europa te staken, lijkt het er op dat de markt zich inmiddels minder aantrekt van de Russische fratsen.
Naast de twee gangbare energiecontracten met vaste óf variabele tarieven heeft er zich een derde, interessante variant aangediend. Namelijk, het dynamische energiecontract. Wellicht een voordelige optie voor je nu de energiemarkt zo turbulent is. Want ook al ontkom je niet aan een hogere energierekening als je zakelijk energiecontract afloopt, het is wel zo prettig als je kunt besparen waar mogelijk. Daarom lichten we het energiecontract met dynamische energieprijzen toe.
Wat kun je in dit blog verwachten? We bespreken de voordelen en de nadelen van dynamische tarieven en hoe dit prijstype zich verhoudt tot de variabele en vaste leveringstarieven.
Kolencentrales mogen sinds maandag 20 juni hun productiecapaciteit opschroeven om meer elektriciteit te produceren. Sinds 1 januari dit jaar mochten zij maximaal 35 procent van hun productiecapaciteit gebruiken. Deze regel wordt nu gewijzigd, omdat het risico bestaat dat we komende winter te weinig gas op voorraad hebben. Wanneer de kolencentrales hun productie opschroeven is nog onduidelijk.
De huidige hoge tarieven op de energiemarkt hebben we vrijwel nog nooit meegemaakt. Ook onze grootzakelijke klanten verbazen zich. Regelmatig krijg ik de vraag wat een bedrijf het beste kan doen in deze stijgende markt. Iedereen hoopt natuurlijk op een daling op de korte termijn om dan zijn energie in te kopen. Maar de realiteit is dat we al minstens driekwart jaar de tarieven zien stijgen. Je kunt blijven wachten op het dalende moment of jezelf ook een belangrijke vraag bespreken die we hier behandelen.
Rusland levert geen gas meer aan het Nederlandse gashandelbedrijf Gasterra. Deze sanctie gaat vandaag, dinsdag 31 mei, in. Gasterra is niet bereid om de afgenomen gas in roebel te betalen en dit was voor Rusland aanleiding om de energielevering te staken. Het ministerie van Economische Zaken (EZK) geeft aan dat de Russische sanctie geen invloed heeft op de gaslevering aan Nederlandse bedrijven en huishouden.
In het kader van ´Meer zon op dak´ moeten vanaf 2025 alle nieuw gebouwde bedrijfspanden met een dakoppervlak van minimaal 250 m2 geschikt zijn voor zonne-installaties. Met deze maatregelen wil minister Jetten van Klimaat en Energie het aandeel duurzame energie in Nederland stimuleren. We moeten immers de klimaatdoelen halen!
In deze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de energiemarkt. Al twee jaar hebben we te maken met een volatiele energiemarkt door de heftige prijsbewegingen. Aansluitend volgt nu de invasie van Rusland in Oekraïne die naast zijn invloed op vele mensenlevens ook de energiemarkt sterk beïnvloedt. Reden genoeg om hier het belangrijkste nieuws over de energiemarkt te delen met zakelijk Nederland.
De energiesector is al tijden turbulent. Ga maar na. Covid-19 diende zich aan waardoor de energieprijzen historisch laag stonden. Daarna hadden we te maken met krapte op de gasmarkt en liepen de energieprijzen juist weer flink op. Door de inval van Rusland in Oekraïne is de gaslevering aan Europa onzeker geworden. Jarenlang was Rusland een betrouwbare gasleverancier, maar het tij is gekeerd. Wereldwijd zijn de gevolgen van de invasie te ondervinden en zo ook in Nederland. Onze energieprijzen namen zo sterk toe dat de overheid zich genoodzaakt zag om ons financieel tegemoet te komen.
De prijzen voor stroom en gas zijn de afgelopen maanden zo sterk gestegen dat veel ondernemers bewuster met hun energie omgaan. De nieuwe werkelijkheid waarin we te maken hebben met hoge energieprijzen is voor velen wennen. Sommige ondernemers zien hun energierekening maar liefst met factor drie toenemen en diverse bedrijven waren al genoodzaakt om hun productie stil te leggen. Simpelweg doordat de huidige energieprijzen hun bedrijfsmodel niet meer rendabel maken. Een hogere energierekening is helaas niet te voorkomen als in deze periode je zakelijk energiecontract afloopt. Gelukkig komt de overheid alle ondernemers deels in de kostenstijging tegemoet met een drietal maatregelen.
De energiemarkt heeft een roerige tijd achter de rug. Wereldwijd waren er veel ontwikkelingen waardoor de prijzen aanzienlijk stegen. Vorig jaar was er even sprake van een unieke situatie: de variabele tarieven waren goedkoper dan de vaste tarieven. Sommige ondernemers kozen er daarom bewust voor om tijdelijk een contract met variabele tarieven af te sluiten. Deze unieke situatie is nu echter veranderd. Contracten met vaste tarieven zijn inmiddels weer vele malen voordeliger dan contracten met variabele tarieven. Nu is daarom het perfecte moment om de stand van zaken te bespreken: hoe staan de energieprijzen er op dit moment voor?
De spanningen tussen Rusland en Oekraïne, Europa en de VS lopen steeds verder op. Is er nog een mogelijkheid dat deze de-escaleren? Of valt Rusland Oekraïne binnen? Wat de uitkomst ook wordt: het beïnvloedt hoe dan ook onze gasprijs. ABN Amro werkte hierover een interessant rapport uit. Aan de hand van vier scenario’s bespreken ze de mogelijke ontwikkelingen op onze energiemarkten dit jaar. Afhankelijk van hoe de spanningen rondom Oekraïne zich ontwikkelen.
We kunnen dit jaar maar beter wennen aan de hoge prijzen voor gas. Volgens economen van ABN Amro ziet het er namelijk niet naar uit dat onze gastekorten in 2022 opgelost worden. Deze schaarste blijft de prijs voor gas beïnvloeden.
De energieprijzen stegen de afgelopen maanden fors. Ondernemers waarvan het contract binnenkort afloopt of recent afliep, staan voor een lastige keuze: nu kiezen voor vaste tarieven of voor variabele tarieven? Het verschil tussen deze twee opties lichten we in dit artikel toe.
De overheid compenseert volgend jaar onze fors gestegen energiekosten. We gaan namelijk zóveel meer betalen voor onze stroom en gas dat de overheid ingrijpt via de energiebelasting en de Vermindering Energiebelasting. Onder andere die laatste wordt verhoogd met een bedrag van € 190,- per jaar (exclusief btw).
Werk je als ondernemer thuis dan maakt het niet uit of je kiest voor een zakelijk energiecontract of een particulier contract. Beide type contracten verschillen niet meer van elkaar en zijn daardoor net zo gunstig. Dit komt door voorwaarden die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2019 verplicht stelde voor een contract met zakelijke energie voor thuis. Zo is het voor de leverancier bijvoorbeeld verplicht om., net als bij particuliere contracten, altijd een bedenktijd aan te bieden.
De situatie op de energiemarkt is op dit moment turbulent. Gasprijzen stijgen soms van de ene op de andere dag met een forse 10% en de stroomprijs volgt. Deze heftige prijsbewegingen volgen op een toch al stijgende trend die al maanden duurt. Logisch dus dat er twijfel ontstaat bij onze klanten over wat ze moeten doen met hun zakelijk energiecontract als deze binnenkort afloopt. Daarom bespreken we in dit artikel de drie meest voorkomende situaties die zich voordoen bij onze klanten inclusief de bijbehorende keuze-opties.
De gasmarkt vertoont heftige prijsbewegingen. Van de ene op de andere dag kan de gasprijs gestegen zijn met 10 procent. Een belangrijke oorzaak is onze krappe gasvoorraden die door verschillende (markt)ontwikkelingen maar niet op peil te krijgen zijn. Hoe zit dit precies? De belangrijkste oorzaken lees je in dit artikel.