Joost Minder.nl
8.9
1824 beoordelingen op Feedback Company
My Site : Een opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract : Een opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract

Een opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract

Main Image

Wanneer krijg je een opzegvergoeding en hoe voorkom je die?


Je hebt het vast weleens voorbij horen komen: de opzegvergoeding bij een zakelijk energiecontract voor MKB en ZZP. De boete die een energieleverancier in rekening brengt als je te vroeg overstapt naar een andere leverancier. Geen zorgen, zo’n boete krijg je niet zomaar, slechts in twee situaties. Die situaties leggen we hieronder uit. Niet alleen dat, je komt er ook achter hoe je eenvoudig een opzegvergoeding voorkomt.

Eerst geef ik wat achtergrondinformatie over de opzegvergoeding voor MKB en ZZP. Lees je liever meteen wanneer je wel of geen opzegvergoeding betaalt? Dat kan ook, klik dan een van onderstaande links aan:

Wat is een opzegvergoeding?

Een opzegvergoeding betaal je als je te vroeg het zakelijke energiecontract opzegt. Het is een boete omdat je niet de afspraak met de energieleverancier nakomt. Immers, als je een energiecontract voor een jaar tekent gaat de leverancier er vanuit dat je een jaar klant blijft dus koopt hij vooraf de benodigde energie in.

Wat is de reden van een opzegvergoeding?

De reden waarom een zakelijke energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengt, is vanwege de reeds ingekochte energie. Op basis van het aantal en type klanten koopt hij vooraf energie in voor het komende jaar zodat hij aan de vraag van zijn klanten kan voldoen. Dus als er plotseling een klant wegvalt, heeft de energieleverancier gas en stroom over en de kosten hiervoor legt hij neer bij de betreffende klant.   

Situaties waarin je mogelijk een opzegvergoeding betaalt

Een opzegvergoeding voor MKB en ZZP geldt wanneer je een zakelijk energiecontract met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld 3 jaar) voortijdig opzegt. Dit kan in 2 situaties.


Wanneer zeg je voortijdig op:

 1. Als je switch naar een andere zakelijke energieleverancier terwijl het huidige energiecontract nog een lange looptijd heeft. De nieuwe energieleverancier switcht je in dit geval per direct.
 2. Bij bedrijfsbeëindiging terwijl je huidige zakelijke energiecontract nog een lange looptijd heeft.   


In beide situaties zien de meeste energieleveranciers de voortijdige beëindiging als contractbreuk. Je bent namelijk overeengekomen om bijvoorbeeld voor drie jaar energie af te nemen bij een leverancier, dus verwacht hij ook dat je zo lang klant blijft. Dit is echter de algemene regel. Om 100% zeker te weten hoe het geldt voor jouw situatie kun je het beste de voorwaarden van je huidige contract controleren.  

Voorkom een opzegvergoeding

Ik voorkom liever dan dat ik genees, jij ook? Dat kan dus ook met de opzegvergoeding. Let hiervoor op het volgende:

 • De einddatum van je zakelijke energiecontract. Loopt je contract bijvoorbeeld nog ruim een jaar, dan is het niet verstandig om nu al over te stappen.
 • Switch op het moment dat het kan. Een energieleverancier kan namelijk een maximaal aantal maanden wachten met het in laten gaan van het nieuwe contract. Alle energieleveranciers houden hier een switchvenster voor aan.


Switchvenster
Het switchvenster is het maximaal aantal maanden dat een zakelijke energieleverancier kan wachten totdat het nieuwe energiecontract ingaat. Per energieleverancier verschilt het switchvenster. Engie en Greenchoice kunnen bijvoorbeeld het contract uiterlijk 12 maanden in de toekomst in laten gaan. Bij andere leveranciers is dit vaak slechts 6 maanden. Wat inhoudt dat je vanaf 6 maanden voor het einde van je huidige energiecontract alvast een contract bij deze energieleveranciers kunt afsluiten, zonder risico op een opzegvergoeding. Wat het switchvenster is van jouw energieleverancier staat in de voorwaarden van je huidige energiecontract. 

 Te ingewikkelde informatie? Gelukkig niet voor Minder.nl, want dagelijks checken we of ondernemers al   kunnen switchen. Bel ons op 020 - 29 00 900 en dan kijken we samen of je al een nieuw energiecontract   kunt afsluiten.


Hoe voorkom je een opzegvergoeding bij een grootzakelijk energiecontract


In welke situaties betaal je geen opzegvergoeding?

In de meeste situaties kun je gewoon overstappen naar een andere energieleverancier zonder dat je een boete hoeft te betalen. Dit geldt voor de volgende situaties (maar ook hiervoor geldt: controleer altijd de contractvoorwaarden):

Wanneer switch je zonder risico:

 • Je energiecontract loopt binnenkort af
  Je kunt in dit geval alvast een energiecontract aangaan bij een andere energieleverancier en die zet jouw overstap in gang op het moment dat je huidige contract is afgelopen. Een nieuw contract aangaan dien je dus wel binnen het switchvenster van de nieuwe energieleverancier te doen.   
 • De looptijd is inmiddels verstreken
  Je stapt over nadat de looptijd van het energiecontract is verstreken. Je mag ieder moment opzeggen en er geldt slechts een opzegtermijn van een maand.
 • Onbepaalde tijd contract
  Als je een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, je bent namelijk vrij om ieder moment op te zeggen. Er geldt een opzegtermijn van een maand.  
 • Indien je verlengt bij je energieleverancier
  Als je het contract verlengt bij je huidige zakelijke energieleverancier.
  Hierover wil ik nog wel iets zeggen: het is niet de bedoeling dat je een driejarig contract al na een jaar verlengt en direct in laat gaan tegen een lagere prijs. Het driejarige contract dien je na te leven.


Wanneer betaal je geen opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract


De hoogte van de opzegvergoeding

Voor de hoogte van de opzegvergoeding heeft toezichthouder ACM drie criteria bepaald:

 • Het bedrag mag maximaal 15 procent zijn van de resterende waarde van het energiecontract
 • Voor ieder jaar dat het energiecontract nog zou lopen, mag €100,- in rekening gebracht worden
 • Het verschil tussen de marktprijs van het energiecontract op het moment dat je overstapte van leverancier en de verwachte opbrengsten van het contract als je klant zou blijven. Plus administratiekosten van €50,-.

Dit zijn echter regels die de ACM heeft opgesteld. In de praktijk zie je dat sommige leveranciers coulant met de opzegvergoeding omgaan. Je kunt hiervoor in de contractvoorwaarden kijken, maar we kunnen je hier ook bij helpen. Bel ons, we zijn te bereiken op 020 - 29 00 900.

Welke energieleveranciers nemen de boete over?

Stel nou: je komt erachter dat je een zakelijk energiecontract hebt afgesloten tegen zeer hoge tarieven. In sommige gevallen loont het dan om voortijdig over te stappen naar een andere energieleverancier, inclusief het betalen van de boete. Dan is het mooi meegenomen als die nieuwe leverancier ook nog de opzegvergoeding aan je oude leverancier betaalt. Momenteel zijn er drie leveranciers die dit doen voor MKB en ZZP:

 • Eneco
 • Engie
 • E.ON

Hoe hoog het bedrag is dat zij maximaal overnemen, staat in de contractvoorwaarden. Het komt voor dat de boete hoger is dan de nieuwe energieleverancier vergoedt. Ook kunnen er extra voorwaarden gelden, Engie vergoedt bijvoorbeeld meer naarmate je een contract tekent voor een langere periode (3 jaar).   

Opzeggen van het zakelijk energiecontract

Overigens geldt voor MKB en ZZP dat zij niet zelf het oude zakelijke energiecontract hoeven op te zeggen. Dit doet de nieuwe energieleverancier. Die kijkt namelijk in het Contract Einde Register (CER) en weet zodoende precies welke energieleverancier bij welk energiecontract hoort en wat de bijbehorende einddatum is. Houd desondanks wel zelf rekening met het switchvenster en de opzegtermijn van je contract, want er enkele leveranciers houden geen rekening met jouw einddatum en switchen je direct.  

Saved by the bell

Gelukkig is er de contractwekker. Wanneer je via Minder.nl een zakelijk energiecontract afsluit, ontvang je per e-mail tijdig een herinnering dat het weer tijd is om een nieuw contract af te sluiten: precies binnen het switchvenster en inclusief een scherpe aanbieding.

Dus… wel of niet overstappen?

Na het lezen van deze blog lijkt overstappen misschien een lastig verhaal, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Onthoud twee dingen:

 1. Houd rekening met de einddatum van energiecontract
 2. stap op het juiste moment over naar een andere energieleverancier, bijvoorbeeld 3 maanden voordat je huidige zakelijke energiecontract afloopt.

Heb je een zakelijke energievergelijking gemaakt en wil je een check voordat je definitief een contract aanvraagt? Je kunt ons altijd bellen op 020 - 29 00 900. Dagelijks helpen wij veel ondernemers met deze vraag, die uiteindelijk veel geld besparen!


Energie vergelijken MKB