Joost Minder.nl
8.9
2100 beoordelingen op Feedback Company

Een opzegvergoeding bij je zakelijke energiecontract

Main Image

Per 1 juni 2023 geldt een ander beleid voor de opzegvergoeding voor als je je huidige zakelijke energiecontract te vroeg opzegt. Dit boetebeleid geldt voor ZZP en MKB. In dit artikel kom je te weten hoe de vernieuwde opzegboete tot stand komt, wanneer je je geen zorgen hoeft te maken om een boete en in welke situaties je die boete juist wel kunt krijgen.

 

 

De opzegvergoeding per 1 juni 2023

Per 1 juni 2023 stemt de zakelijk energieleverancier de boete af op de financiële schade die hij loopt door jouw opzegging. Deze regeling geldt voor ZZP en MKB

De volgende factoren bepalen uiteindelijk de hoogte van de boete:

 1. De energietarieven die je op dit moment betaalt aan de leverancier
 2. De energietarieven die nieuwe klanten op dit moment kunnen afsluiten
 3. De resterende hoeveelheid stroom en/of gas die je nog zou afnemen bij de leverancier

Hoe de energieleverancier vervolgens de boete berekent, is als volgt:
Het verschil tussen jouw tarieven en de actuele tarieven * de resterende hoeveelheid energie

 

Een voorbeeldsituatie van hoe de boete voor stroom tot stand komt:
Je hebt nu zakelijke energietarieven van € 0,19 per kWh. Het actuele tarief dat nieuwe klanten betalen, is € 0,14 per kWh. Je jaarverbruik is 3500 kWh, hiervan heb je 1300 kWh verbruikt. Je contract loopt nog zeven maanden en je zou nog 2200 kWh verbruiken.

Je opzegboete voor stroom wordt:
(€ 0,19 - € 0,14) X 2200 kWh = € 110,-


*Alle bedragen zijn exclusief btw en energiebelasting 

*Voor gas gaat dezelfde berekening op

  

Dit was de opzegvergoeding voor 1 juni 2023

ZZP

Voor ZZP en MKB verschilde de opzegvergoeding. Voor ondernemers met een contract voor ZZP energie en op het leveringsadres een woonfunctie* was een vast bedrag voor de boete vastgesteld door de overheid. Die boete was per product (stroom/gas). De resterende looptijd van het contract bepaalde de hoogte van de boete. Jarenlang waren onderstaande bedragen geldig: 

Resterende looptijd    Boete stroom    Boete gas
< dan 1,5 jaar € 50,- € 50,-
1,5 - 2 jaar € 75,- € 75,-
2 - 2,5 jaar € 100,- € 100,-
> dan 2,5 jaar € 125,- € 125,-


*In het Kadaster kunt u nagaan of uw leveringsadres een woonfunctie heeft.

MKB

Voor MKB energie was tot 1 juni 2023 een van onderstaande regelingen van toepassing:

 • Het bedrag was maximaal 15 procent van de resterende waarde van het energiecontract
 • Voor ieder jaar dat het energiecontract nog zou lopen, mocht €100,- in rekening gebracht worden
 • Het verschil tussen de marktprijs van het energiecontract op het moment dat de klant overstapte van leverancier en de verwachte opbrengsten van het contract als de klant zou blijven. Plus administratiekosten van €50,-.

Wat is de reden van een opzegvergoeding?

De reden waarom een zakelijke energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengt, is vanwege de reeds ingekochte energie. Op basis van het aantal en type klanten koopt hij vooraf energie in voor het komende jaar zodat hij aan de vraag van zijn klanten kan voldoen. Dus wanneer een klant ver voor het einde van het energiecontract vertrekt, heeft de energieleverancier gas en stroom over. De kosten hiervoor legt de leverancier neer bij de betreffende klant.  

 

Situaties waarin je mogelijk een opzegvergoeding betaalt

Je betaalt een opzegvergoeding wanneer je een contract voor zakelijke energie met een bepaalde looptijd (bijvoorbeeld 3 jaar) voortijdig opzegt. Voortijdig opzeggen gebeurt in twee situaties: 

 1. Als je switch naar een andere zakelijke energieleverancier terwijl het huidige energiecontract nog een lange looptijd heeft. De nieuwe energieleverancier switcht je in dit geval per direct.
 2. Bij bedrijfsbeëindiging terwijl je huidige zakelijke energiecontract nog een lange looptijd heeft.   

Voorkom een opzegvergoeding

Je kunt eenvoudig een opzegvergoeding voorkomen. Let hiervoor op het volgende:

 • Switch op het moment dat het kan
  Stap je over naar een andere energieleverancier dan wacht deze een maximaal aantal maanden voordat hij je nieuwe contract in laat gaan. Dit wordt het switchvenster genoemd. Sommige leveranciers hanteren bijvoorbeeld een switchvenster van 6 maanden. Dit wil zeggen: is de einddatum van je huidige contract binnen nu en 6 maanden, dan wacht de nieuwe leverancier tot de einddatum. Loopt je huidige contract over meer dan 6 maanden af dan word je per direct overgezet. 
 • Let op de einddatum van je zakelijke energiecontract en je opzegtermijn
  Is je opzegtermijn drie maanden, dan kun je vanaf drie maanden voor de einddatum van je energiecontract een nieuw contract aanvragen.

 

Switchvenster

Het switchvenster is het maximaal aantal maanden dat een zakelijke energieleverancier kan wachten totdat het nieuwe energiecontract ingaat. Per energieleverancier verschilt het switchvenster. Engie en Greenchoice kunnen bijvoorbeeld het contract uiterlijk 12 maanden in de toekomst in laten gaan. Bij andere leveranciers is dit vaak slechts 6 maanden. Dit houdt in dat je vanaf 6 maanden voor het einde van je huidige energiecontract alvast een contract bij deze energieleveranciers kunt afsluiten, zonder risico op een opzegvergoeding. Wat het switchvenster is van jouw energieleverancier staat in de voorwaarden van je huidige energiecontract. 

 


In welke situaties betaal je geen opzegvergoeding?

In de meeste situaties kun je gewoon overstappen naar een andere energieleverancier zonder dat je een boete hoeft te betalen. Dit geldt voor de volgende situaties (maar ook hiervoor geldt: controleer altijd de contractvoorwaarden):

Wanneer switch je zonder risico:

 • Je energiecontract loopt binnenkort af
  Je kunt in dit geval alvast een energiecontract aangaan bij een andere energieleverancier en die zet jouw overstap in gang op het moment dat je huidige contract is afgelopen. Een nieuw contract aangaan dien je dus wel binnen het switchvenster van de nieuwe energieleverancier te doen.   
 • De looptijd is inmiddels verstreken
  Je stapt over nadat de looptijd van het energiecontract is verstreken. Je mag ieder moment opzeggen en er geldt slechts een opzegtermijn van een maand.
 • Onbepaalde tijd contract
  Als je een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd hebt, je bent namelijk vrij om ieder moment op te zeggen. Er geldt een opzegtermijn van een maand.  
 • Indien je verlengt bij je energieleverancier
  Als je het contract verlengt bij je huidige zakelijke energieleverancier. Check hiervoor de voorwaarden bij je leverancier.  

Energieleveranciers die de boete overnemen

Stel nou: je komt erachter dat je een zakelijk energiecontract hebt afgesloten tegen zeer hoge tarieven. In sommige gevallen loont het dan om voortijdig over te stappen naar een andere energieleverancier, inclusief het betalen van de boete. Dan is het mooi meegenomen als die nieuwe leverancier ook nog de opzegvergoeding aan je oude leverancier betaalt. Momenteel zijn er drie leveranciers die dit doen voor ZZP en MKB:

 • Eneco
 • Engie

Hoe hoog het bedrag is dat zij maximaal overnemen, staat in de contractvoorwaarden. Het komt voor dat de boete hoger is dan de nieuwe energieleverancier vergoedt. Ook kunnen er extra voorwaarden gelden, Engie vergoedt bijvoorbeeld meer naarmate je een contract tekent voor een langere periode (3 jaar).   

Opzeggen van het zakelijk energiecontract

Overigens geldt voor MKB en ZZP dat zij niet zelf het oude zakelijke energiecontract hoeven op te zeggen. Dit doet de nieuwe energieleverancier. Die kijkt namelijk in het Contract Einde Register (CER) en weet zodoende precies welke energieleverancier bij welk energiecontract hoort en wat de bijbehorende einddatum is. Houd desondanks wel zelf rekening met het switchvenster en de opzegtermijn van je contract, want er enkele leveranciers houden geen rekening met jouw einddatum en switchen je direct.  

Saved by the bell

Gelukkig is er de contractwekker. Wanneer je via Minder.nl een zakelijk energiecontract afsluit, ontvang je per e-mail tijdig een herinnering dat het weer tijd is om een nieuw contract af te sluiten: precies binnen het switchvenster en inclusief een scherpe aanbieding.

Wel of niet overstappen?

Na het lezen van deze blog lijkt overstappen misschien een lastig verhaal, maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Onthoud twee dingen:

 1. Houd rekening met de einddatum van energiecontract
 2. stap op het juiste moment over naar een andere energieleverancier, bijvoorbeeld 3 maanden voordat je huidige zakelijke energiecontract afloopt.

Heb je een zakelijke energievergelijking gemaakt en wil je een check voordat je definitief een contract aanvraagt? Je kunt ons altijd bellen op 020 - 29 00 900. Dagelijks helpen wij veel ondernemers met deze vraag, die uiteindelijk veel geld besparen!

 

Vergelijk direct de actietarieven van zakelijke energieleveranciers

 

Vergelijk & Bespaar
kWh
kWh
kWh
Normaaltarief
kWh
Normaaltarief
kWh
Daltarief
kWh
Daltarief
m3

Sorry, de volgende gegevens zijn niet volledig of correct:

U heeft een stroomverbruik van meer dan 100.000 kWh en/of een gasverbruik van meer dan 40.000 m3 ingevuld. Hiermee valt u in de categorie grootverbruikers. Maak daarom gebruik van onze grootzakelijke energievergelijker.
Start vergelijken

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2100 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Uw adresgegevens zijn nodig om de juiste gasregiotoeslag te bepalen. Het totale gastarief is namelijk afhankelijk van uw locatie.

Sommige aanbiedingen gelden alleen voor nieuwe klanten. Door uw huidige leverancier in te vullen houden we hier rekening mee.

Vul uw werkelijke jaarverbruik in. Zo kunnen wij u de meest voordelige aanbiedingen tonen. Uw verbruik staat op uw jaarafrekening of in uw persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. Wilt u alleen stroom vergelijken? Vink dan het groene vinkje uit.