Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Soorten zakelijke energiecontracten

Energie is voor een ondernemer vaak een substantiële kostenpost. Wij begrijpen dat u een energiecontract wilt dat goed bij uw behoeften past en waarmee u tegelijkertijd het voordeligste uit bent. Welk contract dat is, is afhankelijk van een aantal factoren. Op deze pagina leest u hier meer over.

Klein- of Grootzakelijk?

Energiecontracten voor de Grootzakelijke markt verschillen van de contracten voor de Kleinzakelijke markt. Weet u niet zeker of u een Klein- of Grootzakelijke verbruiker bent? Bekijk dan hier in welke categorie u valt.

Lees meer over de verschillende soorten energiecontracten:

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Soorten energiecontracten voor Kleinzakelijke verbruikers

Energiecontracten voor kleinverbruikers komen voor een groot deel overeen met energiecontracten voor particulieren. Als Kleinzakelijke (ZZP/MKB) energieverbruiker heeft u de keuze tussen drie verschillende contracten: een vast, variabel of dynamisch contract. 

Vast energiecontract

Bij een vast energiecontract staat gedurende de looptijd van uw contract vast welk bedrag u per kWh en m³ betaalt. U kiest bijvoorbeeld voor een looptijd van 1, 2, 3 of 5 jaar. Naast het vaste tarief voor gas en stroom betaalt u ook netbeheerkosten en energiebelasting. Deze tarieven kunnen wel wijzigingen binnen uw contractperiode. 

Variabel energiecontract

Uw tarief kan bij een variabel energiecontract per maand door de leverancier worden bepaald en gewijzigd. Dit maakt het extra belangrijk om de verschillende contractvormen nauwkeurig te vergelijken en te bepalen welke het beste bij uw situatie past. 

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de zakelijke energietarieven niet vaststaan, maar fluctueren op basis van de marktprijzen. De stroomprijs kan ieder uur wijzigen, de prijs voor gas fluctueert per dag. Dit in tegenstelling tot vaste tarieven, die vaststaan gedurende de contractperiode, en variabele tarieven die maandelijks kunnen wijzigen. 

Naast de marktprijs betaalt u een opslag aan de leverancier. Deze opslag wordt bepaald door de leverancier op basis van uw specifieke situatie. Bij een dynamisch contract met een vaste looptijd staat de opslag vast. Bij een dynamisch contract met een onbepaalde looptijd kan de opslag wijzigen. De leverancier moet altijd transparant zijn over de hoogte van de opslag. 

 

In onderstaande tabel ziet u hoe deze drie contracten verschillen in tarieven, looptijd, zekerheid en het opzeggen van het contract.

verschillende soorten energiecontracten zzp mkb

De verschillende Kleinzakelijke energiecontracten op een rij

In onderstaande tabel ziet u hoe de kleinzakelijke contracten verschillen in tarieven, looptijd, zekerheid en het opzeggen van het contract.

  Vast Variabel Dynamisch
Tarieven

Tijdens de contractperiode staan de tarieven vast.

De tarieven kunnen per maand wijzigen. De tarieven lopen gelijk met de actuele marktprijs, daarbij betaalt u een transparante opslag. Bij een contract met vaste looptijd kunt u (een gedeelte van) uw energieverbruik 'vastklikken'.
Looptijd 1,2,3 of 5 jaar Geen vaste looptijd. Vaste of onbepaalde looptijd.
Zekerheid Hoge zekerheid: u weet precies welk tarief u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Gemiddelde zekerheid: uw tarieven wijzigen op vaste momenten tijdens de contractduur. Lage zekerheid bij onbepaalde looptijd, hogere zekerheid bij vaste looptijd.
Opzeggen Uw contract heeft een opzegtermijn en er geldt een opzegboete wanneer u tijdens uw looptijd opzegt. Uw contract heeft een opzegtermijn. U kunt dagelijks kosteloos opzeggen bij een contract voor onbepaalde tijd. Bij een vaste contractperiode geldt een opzegtermijn.

Zakelijke energiecontracten vergelijken voor ZZP en MKB

Vul uw wensen en gegevens in en onze vergelijker weet precies wat u nodig heeft. U krijgt direct de beste aanbiedingen te zien zodat u de juiste keuze kunt maken. 

Start hier met uw vergelijking

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Vragen? Stel ze gerust!

Wilt u meer weten over de verschillende soorten Kleinzakelijke energiecontracten? Of wilt u dat er een zakelijk energiespecialist meekijkt met uw vergelijking? Neem vrijblijvend contact met ons op.  

 

E-mail naar info@minder.nl

Anita ten Wolde ZZP en MKB energieadviseur

Anita ten Wolde
ZZP en MKB Energiespecialist

Soorten energiecontracten voor Grootzakelijke verbruikers

Grootzakelijke energieverbruikers zijn bedrijven met hoog energieverbruik, zoals fabrieken, grote kantoorcomplexen of datacentra. Grootzakelijke energiecontracten zijn vaak op maat gemaakt. De tarieven, voorwaarden en aanvullende services zijn afgestemd op de behoeften van het bedrijf. Als Grootzakelijke energieverbruiker heeft u de keuze tussen drie verschillende contracten: een vast, dynamisch, of klikprijs contract. 

Vast energiecontract

Wanneer u op één moment voor de gehele duur van uw energiecontract energie inkoopt, bent u verzekerd van een vast tarief voor gas en stroom en hebt u er tijdens de verdere looptijd van uw contract geen omkijken meer naar. 

Dynamisch energiecontract

Met een contract met dynamisch tarief betaalt u altijd de actuele marktprijs voor uw energie. Dynamische energietarieven zijn gebaseerd op de groothandelsprijzen van energie. De prijzen van gas kunnen dagelijks wijzigen, van elektriciteit zelfs per uur. De prijs die u betaalt voor uw energie is afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik plus een transparante opslag van de leverancier. De leverancier bepaalt de opslag op basis van uw specifieke situatie. Bij een dynamisch contract met een vaste looptijd staat de opslag vast gedurende de contractperiode. Bij een dynamisch contract met een onbepaalde looptijd kan de opslag door de leverancier gewijzigd worden. De leverancier informeert u hierover.

Klikprijs contract

U kunt ervoor kiezen om op meerdere momenten voor, of tijdens uw energiecontract energie in te (laten) kopen. Hierdoor spreidt u het risico want u legt niet alles op één moment vast. U koopt energie in per jaar, kwartaal of maand.  

verschillende soorten energiecontracten grootzakelijk

De Grootzakelijke energiecontracten op een rij

In onderstaande tabel ziet u hoe de Grootzakelijke contracten verschillen in tarieven, looptijd, zekerheid en het opzeggen van het contract.

 

  Vast Dynamisch Klikprijs
Tarieven

Tijdens de contractperiode staan de tarieven vast.

De tarieven lopen gelijk met de actuele marktprijs. U koopt energie in per jaar, kwartaal of maand tegen de dan geldende tarieven.
Looptijd 1 tot 5 jaar Vaste of onbepaalde looptijd. 1 tot 5 jaar*
Zekerheid Hoge zekerheid: u weet precies welk tarief u betaalt tijdens de looptijd van uw contract. Lage zekerheid bij onbepaalde looptijd, hogere zekerheid bij vaste looptijd. Gemiddelde zekerheid: u spreidt het risico over meerdere inkoopmomenten.
Opzeggen Uw contract heeft een opzegtermijn en er geldt een opzegboete wanneer u tijdens uw looptijd opzegt. U kunt dagelijks kosteloos opzeggen bij een contract voor onbepaalde tijd. Bij een vaste contractperiode geldt een opzegtermijn. Uw contract heeft een opzegtermijn en er geldt een opzegboete wanneer u tijdens uw looptijd opzegt.


* afhankelijk van leverancier 

Het beste energiecontract voor u

Geen onderneming is hetzelfde. Onze energievergelijker zet het complete aanbod van energiecontracten voor u op een rij. Door uw verbruik en voorkeuren aan te geven, vindt u gemakkelijk en snel het energiecontract dat het beste bij uw bedrijfssituatie past.

Start hier met uw vergelijking

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Vragen? Stel ze gerust!

Wilt u meer weten over de verschillende soorten Grootzakelijke energiecontracten? Of wilt u dat er een zakelijk energiespecialist meekijkt met uw vergelijking? Neem vrijblijvend contact met ons op.  

 

E-mail naar info@minder.nl

sebastian urban grootzakelijk energiespecialist

Sebastian Urban

Grootzakelijk energiespecialist