Energieverbruik winkel

Er zijn in Nederland zo’n 113.000 winkels. Al deze winkels hebben een energiecontract nodig. Maar welk contract is het voordeligst? Dat hangt af van het (verwachte) energieverbruik in de winkel. Op deze pagina vindt u meer informatie over het gemiddeld energieverbruik van een winkel en komt u te weten wat voor soort contract je af moet sluiten.

Energie vergelijken MKB/ZZP Energie vergelijken grootzakelijk

Gemiddeld energieverbruik winkel

Het gemiddeld energieverbruik van een winkel verschilt enorm per branche. Het is logisch dat een warenhuis meer energie verbruikt dan de kleine sigarenboer op de hoek van de straat. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen de non-foodsector en de foodsector.

Gemiddeld verbruikt een kleine winkel (tot 19 werknemers) in de non-foodsector zo’n 18 m3 gas per vierkante meter. Het verbruik per vierkante meter neemt af naarmate de winkel groter wordt. Vanaf 18 werknemers is het gasverbruik per vierkante meter 7 m3 gas. Gemiddeld verbruikt een kleine winkel in de non-foodsector 81 kWh per vierkante meter. Een grote winkel verbruikt zo’n 72 kWh.

Supermarkten, die behoren tot de foodsector, hebben een ander gemiddeld verbruik per vierkante meter. Vooral het elektriciteitsverbruik is veel hoger. Als eigenaar van een supermarkt kunt u uitgaan van een gemiddeld verbruik van 16 m3 gas per vierkante meter en 467 kWh elektriciteit per vierkante meter. De meeste supermarkten hebben een vloeroppervlakte tussen de 800 en 1.000 m2.

Grotere winkels, zoals doe-het-zelfzaken, tuincentra of warenhuizen, verbruiken veel meer energie per jaar. Deze hebben meestal een verbruik boven de 100.000 kWh per jaar.

Grootverbruiker of kleinverbruiker?

Wanneer u als ZZP'er een kantoor aan huis hebt, zal uw energieverbruik waarschijnlijk niet erg hoog zijn. Een kantoor met een laptop en een koffiezetapparaat verbruikt namelijk niet zoveel elektriciteit. Wanneer u grote machines in uw werkruimte hebt staan zal u wel veel energie verbruiken. Over het algemeen gelden de volgende verbruiken:

 • Tot 10.000 kWh en 5.000 m3 - kleinverbruiker (bijv.: bureau met laptop)
 • Boven de 10.000 kWh en 5.000 m3 - grootverbruiker   (bijv.: kantoor met grote printers, servers etc.)

Woont u boven uw winkel?

Het kan zijn dat u boven uw winkel woont. Het is dan belangrijk om uit te zoeken of u twee aparte aansluitingen hebt. Meestal hebben de woning en de winkel aparte adressen. In dat geval kun je er vanuit gaan dat er twee verschillende aansluitadressen zijn. Het is dan niet mogelijk om één contract voor beide adressen aan te vragen. Raadzaam is dan om een consumentencontract voor de woning aan te vragen. Voor de winkel hangt dit af van het verbruik, zoals hierboven is beschreven.

Wanneer de woning en de winkel op één adres staan, kan het zijn dat er slechts één aansluiting aanwezig is. Het is dan mogelijk om één contract aan te vragen voor zowel de woning als de winkel. U zou eventueel een tussenmeter kunnen plaatsen om te zien hoeveel er in de woning en winkel apart van elkaar wordt verbruikt.

De BTW die je betaalt over je verbruik in de winkel kun je aftrekken. Dit kan gedaan worden door een tussenmeter te plaatsen, of door gebruik te maken van de oppervlaktemethode. Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig:

 • De energiekosten
 • Aantal vierkante meter woonoppervlakte van het huis + winkeloppervlakte
 • Aantal vierkante meter winkeloppervlakte

De formule is als volgt: vierkante meter winkeloppervlakte / vierkante meter woonoppervlakte van het huis * de energiekosten.

Rekenvoorbeeld
De winkeloppervlakte is 100 vierkante meter. De totale oppervlakte (huis en winkel) is 150 vierkante meter. De totale energiekosten waren € 2500,-.

De ingevulde formule ziet er dan zo uit: 100 / 150 * € 2500 = € 1666,67. Over dit gedeelte mag de BTW afgetrokken worden. De Btw over € 1666,67 bedraagt (1666,67 * 0,2) ongeveer € 350,-. Dit bedrag mag afgetrokken worden van de BTW-aangifte.

Energie bespaartips voor een winkel

Om minder energie te verbruiken kunt u hieronder enkele tips raadplegen. Wanneer u deze tips doorvoert, kunt u aanzienlijk besparen op de energierekening.

Verlichting

 • Door gloeilampen en halogeenspots te vervangen door spaarlampen kunt u tot 80% besparen op verlichtingskosten
 • Moderne tl-buizen helpen 40% te besparen op de energiekosten. Door een reflector te plaatsen heeft u slechts de helft van het aantal Tl-buizen nodig
 • Door een tijdschakelaar in te stellen gaat automatisch de verlichting uit wanneer de winkel bijv. gesloten is
 • Plaats bewegingsmelders in ruimtes waar niet altijd licht nodig is, zoals in het magazijn

Verwarming

 • Draai de thermostaat een uur voor sluitingstijd uit/laag
 • In onverwarmde ruimten kun je de cv-leidingen isoleren. Hiermee kunt u met een kleine investering toch flink besparen. Dit kan ook bij koude leidingen
 • Door folie te plaatsen tussen de radiator en de buitenmuur kunt u warmteverlies tegengaan
 • Door deurrubbers of kit te plaatsen in spleten en kieren kunt u tocht tegengaan
 • Oude CV-ketels (ouder dan 12 jaar) dienen vervangen te worden door een HR-ketel

Koeling

 • Gloeilampen geven veel warmte af, vervang deze door spaarlampen
 • Tijdens sluitingstijden dienen de koel- en vriesmeubelen afgedekt te worden
 • IJsafzetting is niet wenselijk. Hierdoor verbruik je extra energie. Ook de condensor dient regelmatig schoongemaakt te worden
 • Let bij het aanschaffen van apparatuur op het energielabel. Een zuinig apparaat kan 40% minder energie verbruiken

Winkelentree

 • Als de deur van de winkel meer dan een kwartier per uur open staat, zijn (HR-)luchtgordijnen een goede optie. Deze zorgen niet alleen dat de warmte binnen blijft in de winter, maar ook dat de warmte wegblijft in de zomer
 • Met een luchtgordijn kunt u tot wel 40% besparen

Airconditioning

 • Zorg er ten alle tijden voor dat de condensor de warmte kwijt kan raken
 • Door het toerenniveau van de ventilatoren te verlagen kunt u 30% besparen
 • Probeer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet groter dan 5 graden te laten worden

Belastingzaken

BTW aftrek

De energiekosten zijn kosten waarvan de BTW mag worden afgetrokken. Dit wordt gedaan op de BTW-aangifte.

Energie-investeringsaftrek

Om bedrijven meer in energiebesparende bedrijfsmiddelen te laten investeren heeft de overheid de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. Hiermee krijgen bedrijven een financieel voordeel wanneer zij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

De investering is aftrekbaar, evenals een extra 41,5% die aftrekbaar is van de fiscale winst. Om gebruik te kunnen maken van de EIA dient u aan de volgende vier eisen te voldoen:

 • De investering moet €2.500,- of groter zijn
 • Het moet een nieuw bedrijfsmiddel zijn
 • Bedrijfsmiddel moet op de energielijst staan
 • Bedrijfsmiddel is niet aangemeld voor milieu-investeringsaftrek

Minder.nl: zakelijk energie vergelijken

Minder.nl staat voor minder betalen en minder moeite. Ga naar onze MKB & ZZP energievergelijker of onze grootzakelijke energievergelijker en ontdek direct hoeveel u kunt besparen.