Joost Minder.nl
8.9
2100 beoordelingen op Feedback Company

Netbeheerders - Wie zijn ze en wat doen ze?

Netbeheerders zijn de beheerders van het stroom- en gasnetwerk. Onder hun taken vallen het aanleggen, onderhouden en beheren van het netwerk. Daarnaast zorgen ze ervoor dat energieleveranciers stroom kunnen leveren aan alle organisaties en huishoudens, ze registreren de aansluiting en beheren de energiemeter van iedere klant.

 

Welke netbeheerders zijn er?

In 2024 zijn er zes netbeheerders in Nederland:

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2100 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Welke netbeheerder is verantwoordelijk voor welk gebied?

Hieronder ziet u een overzicht van de verschillende netbeheerders in Nederland. De kaart geeft aan in welke regio’s zij actief zijn.​

Wit u weten wie uw netbeheerder is? In het eancodeboek vind u wie er in uw woonplaats de netbeheerder is voor elektriciteit en gas. 

netbeheerders elektriciteit 2024

Netbeheerders gas 2024

 

Landelijke netbeheerders

Naast regionale netbeheerders zijn er ook twee landelijke netbeheerders: TenneT en Gas Transport Service (GTS). TenneT verzorgt het landelijke hoogspanningsnet en GTS het landelijke gastransportnet. De regionale netbeheerders hebben ieder een deel van het hoogspanningsnet en gastransportnet tot hun beschikking.  

 

Wat gebeurt er met uw netbeheercontract bij overstap naar een andere energieleverancier?

Wanneer u wisselt van energieleverancier wordt de netbeheerder automatisch op de hoogte gebracht door de nieuwe energieleverancier. Hier hoeft u dus niks voor te doen. Ook niet als u een andere netbeheerder krijgt doordat u in een andere regio stroom gaat afnemen.

 

Verhuizen

Kleinzakelijk
Indien u gaat verhuizen en op het nieuwe adres nog geen energieleverancier heeft, vangt de netbeheerder de levering van uw energie op. Na twee weken ontvangt u echter een brief van de netbeheerder dat u een contract bij een zakelijk energieleverancier moet afsluiten. Als u binnen een maand geen actie onderneemt, sluit de netbeheerder de toevoer van stroom en gas af. U betaalt vervolgens kosten om dit ongedaan te maken.


Grootzakelijk
Als Grootzakelijke energieverbruiker meldt u zich aan bij de netbeheerder die actief is in de regio waar u zich vestigt. Met deze netbeheer sluit u een nieuw contract af. U wordt automatisch afgemeld bij uw vorige netbeheerder. 

Meer weten over de kosten van de netbeheerders? Bekijk dan onze pagina over de netbeheerkosten

Wisselen van netbeheerder

Het is niet mogelijk om van netbeheerder te wisselen. De netbeheerder is namelijk gekoppeld aan de regio. Het stroom- en gasnetwerk in Nederland is verdeeld in verschillende regio's waarin één netbeheerder actief is. 

Besparen op energiekosten

Naast dat u afhankelijk bent van netbeheerder in uw eigen regio, staan ook de netbeheerskosten voor alle aansluitingen vast.

Energieleveranciers bieden wel verschillende tarieven en contracten aan. Zowel voor MKB energie als Grootzakelijke energie. Wat voor uw het gunstigste energiecontract is, ziet u door onze energievergelijker hieronder in te vullen. 

Netbeheerders

Vind het beste energiecontract voor uw bedrijf:

Start hier met uw vergelijking

8.9
2100 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2100 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.