Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Netbeheerkosten

De netbeheerder verzorgt het transport van elektriciteit en gas. Daarnaast is de netbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het energienet, inclusief de aansluitingen daarop. Voor deze taken worden kosten gerekend. De hoogte van deze zogenaamde netbeheerkosten kan verschillen per netbeheerder. De netbeheerkosten zijn te verdelen in vier onderdelen:

Op deze pagina leest u meer over deze verschillende netbeheerkosten.

Daarnaast vertellen we u hier meer over de facturatie van de netbeheerkosten:

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Welke netbeheerkosten zijn er?

De netbeheerkosten zijn onder te verdelen in: het vastrecht, het capaciteitstarief, het meettarief en het aansluittarief.


1. Het vastrecht

Het vastrecht is een maandelijks vaststaand bedrag voor onder andere administratieve kosten. 

2. Het capaciteitstarief

Dit zijn de kosten die u betaalt voor het transport van gas en stroom. De netbeheerder kan door deze inkomsten het netwerk onderhouden. De hoogte van het capaciteitstarief hangt af van het soort aansluiting dat uw bedrijf heeft. Voor een grotere aansluiting, betaalt u een hoger capaciteitstarief. 


3. Het meettarief

U huurt de energiemeter van uw netbeheerder waarvoor u meterhuur, oftewel het meettarief, betaalt. 


4. Het aansluittarief

Het aansluittarief betaalt u voor het beheer van uw gas- en elektriciteitsaansluiting. Bij een nieuwe aansluiting betaalt u hiervoor eenmalig een bedrag, daarna betaalt u jaarlijks een vergoeding voor de aansluiting. 

 

Goed om te weten

Maximale netbeheerkosten

Autoriteit Consument & Markt houdt toezicht op de regionale netbeheerders en stelt ieder jaar de maximale hoogte van de netbeheerkosten vast. 

Netbeheerderskosten

Facturatie van de netbeheerkosten

Leveranciersmodel voor ZZP en MKB

Het leveranciersmodel geldt voor ZZP’ers en MKB’ers en houdt in dat de energieleverancier zowel de kosten voor het energieverbruik als voor de netbeheerder in rekening brengt. U krijgt dus één energierekening. Uw energieleverancier verrekent de netbeheerkosten vervolgens met de netbeheerder. Ook de kosten voor het landelijk netwerk van gas (GTS) en elektriciteit (TenneT) worden via uw energieleverancier in rekening gebracht, zoals de regiotoeslag voor gas.

Netbeheerdersmodel voor Grootzakelijk

Het netbeheerdersmodel geldt voor grootzakelijke klanten. Dit betekent dat zij de kosten van regionaal netbeheer gefactureerd krijgen door de netbeheerder zelf. De kosten voor het energieverbruik worden samen met het landelijk netwerk van gas (GTS) en elektriciteit (TenneT) via de energieleverancier in rekening gebracht, zoals regiotoeslag voor gas. 

Heeft u vragen? Stel ze gerust.

Onze zakelijke energiespecialisten staan voor u klaar

Wilt u meer weten over kosten en facturatiemodellen van de netbeheerders? Neem vrijblijvend contact met ons op. 

zakelijke energie specialist

Sebastian Urban 
Zakelijke energiespecialist