Het leveranciersmodel

MKB en ZZP hebben te maken met het leveranciersmodel. Wat inhoudt dat u voor de energiekosten één rekening ontvangt waarin zowel de netbeheerkosten als de leveringskosten zijn verwerkt en beiden betaalt u aan uw zakelijke energieleverancier. De energieleverancier sluit namens de netbeheerder dus de aansluit- en transportovereenkomst met u af en verrekent de kosten vervolgens met de netbeheerder. Voor grootzakelijke bedrijven geldt het netbeheerdersmodel.

Wat houdt het leveranciersmodel in

Voorheen ontving u twee aparte facturen voor de energiekosten: een van de netbeheerder voor de netbeheerkosten en een van de energieleverancier voor de leveringskosten en de energiebelasting. In 2013 is dit veranderd in het leveranciersmodel waardoor u nog maar één rekening ontvangt voor de totale energiekosten. Daarmee is uw zakelijke energieleverancier ook uw directe aanspreekpunt geworden.

De voordelen van het leveranciersmodel

De intreding van het leveranciersmodel heeft een aantal voordelen. Ten eerste ontvangt u slechts één rekening voor alle energiekosten. Ten tweede is de energieleverancier uw directe aanspreekpunt voor alles over de energierekening, maar bijvoorbeeld ook als u verhuist. Ten derde is zakelijke energieprijzen vergelijken eenvoudiger geworden, omdat alle kosten nu op één rekening staan.  

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk