Joost Minder.nl
8.9
2202 beoordelingen op Feedback Company

Netcongestie overbelasting stroomnet

Steeds meer regio's hebben te maken met netcongestie. Wat is dit precies en wat heeft het voor gevolgen voor u als ondernemer?

Navigeer direct naar:

 

Wat is netcongestie?

Wanneer de totale capaciteit van het stroomnet is bereikt, is er sprake van netcongestie. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven geen elektriciteitsaansluitingen meer kunnen krijgen en er lange wachtlijsten voor aansluitingen en teruglevering ontstaan bij de netbeheerders. Ook is niet mogelijk om de capaciteit per aansluiting te verzwaren. Bedrijven kunnen hierdoor moeilijk uitbreiden of het energieverbruik elektrificeren. 

Waarom is het elektriciteitsnet overbelast?

'Vroeger' wekten alleen de producenten elektriciteit op en ging het via het net naar de huizen en bedrijven. Tegenwoordig wordt er naast producenten ook door particulieren en bedrijven stroom opgewekt met onder andere zonnepanelen en windturbines. Deze stroom die zij zelf niet gebruiken, wordt teruggeleverd aan het net. In plaats van eenrichtingsverkeer is er nu dus tweerichtingsverkeer op het energienet. Daarnaast wordt er steeds meer elektriciteit verbruikt. Bijvoorbeeld door elektrisch rijden en het verwarmen door middel van warmtepompen. Daarbij komt dat er bij veel zon of harde wind een piek in het aanbod ontstaat. Ook de vraag naar stroom is niet gelijkmatig verdeeld over de dag. In de morgen, rond 08.00 uur en in de vroege avond, rond 19.00 uur is het energieverbruik op z'n hoogst. 

Vergelijk & bespaar

Vind de beste deals

8.9
2202 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 

Vragen over wat netcongestie voor u betekent? Stel ze gerust!

Neem contact op met een van onze energiespecialisten.

 Joost de Nijs 
Grootzakelijk energiespecialist
anita ten wolde zzp mkb energiespecialistAnita ten Wolde 
ZZP & MKB energiespecialist

Waar is het elektriciteitsnet overbelast?

De overbelasting beslaat het grootste gedeelte van het net, maar is niet in iedere regio even hoog. Netbeheerders werken regio voor regio aan de versterking van het netwerk en alternatieve oplossingen. Te beginnen bij de regio's waar de nood het hoogste is. 

Netcongestie kaart

Netbeheer Nederland geeft inzicht in de mate van overbelasting per regio op deze kaart.

Regio's met een wachtlijst

Via uw netbeheerder vindt u informatie over de capaciteit in uw regio en of er sprake is van een wachtlijst:

In het EAN-codeboek vindt u wie de netbeheerder in uw regio is.

Hoe met netcongestie om te gaan?

Op dit moment lijkt het erop dat we de komende 10 tot 15 jaar nog te maken zullen hebben met overbelasting van het stroomnetwerk. Er zijn gelukkig een aantal maatregelen die u op korte termijn kunt treffen om netcongestie te minimaliseren:

Verplaats uw stroomverbruik naar daluren:

Net als in het verkeer kent het stroomnetwerk drukke en rustigere perioden. Als het mogelijk is om machines of apparaten buiten de piekuren te laten draaien, wordt de vraag naar energie beter over de dag verdeeld en is er minder kans op overbelasting van het net. Laad bijvoorbeeld uw elektrische bedrijfswagens in de avonduren en/of in het weekend op. 

Sla uw overtollige energie op:

Door de opgewekte energie die u niet gebruikt op te slaan met bijvoorbeeld een batterijpakket, wordt het energienetwerk niet verder belast. Naast het batterijpakket zijn er ook andere oplossingen voor het opslaan van energie.


Deel uw energie met anderen:

Wanneer u zelf stroom opwekt en dit niet terug kunt leveren op het net vanwege congestie, is het wellicht mogelijk om de opgewekte stroom te delen met andere bedrijven. Steeds meer bedrijven sluiten zich aan op zogenaamde 'energy hubs'. Hier wordt energie opgewekt, opgeslagen en herverdeeld.  

Gevolgen van netcongestie voor verbruikers met zonnepanelen

Door de hoge energieprijzen van de afgelopen jaren, hebben veel huishoudens en bedrijven zonnepanelen aangeschaft. Doordat zij veel energie terugleveren, wordt het net extra belast. Wanneer er sprake is van netcongestie, dus overbelasting van het energienet, kan energie die is opgewekt niet worden teruggeleverd. 

Gevolgen voor kleinverbruikers met zonnepanelen
Kleinverbruikers kunnen nog steeds stroom terugleveren aan het net, maar het kan voorkomen dat er door overbelasting een storing optreedt. De omvormer schakelt uit. De netbeheerder heeft de plicht om teruggeleverde stroom te accepteren en zal deze storing snel moeten oplossen. Wanneer er weer veilige spanning op het net is, schakelt de omvormer weer aan. Tijdens de storing kunt u wel gebruik maken van uw eigen opgewekte stroom.

Gevolgen voor grootverbruikers met zonnepanelen
(Nieuwe) grootverbruikers kunnen vaak helemaal niet terugleveren door netcongestie. Door zich aan te melden bij de netbeheerder voor de wachtlijst, kunnen zij opgewekte energie terugleveren wanneer er capaciteit vrijkomt.

Wanneer u energie opwekt met zonnepanelen, is het belangrijk dit te melden bij energieleveren.nl. Door de aanmelding wordt de teruglevering geregeld. Ook weet de netbeheerder nu beter hoe de infrastructuur moet worden ingericht om overbelasting van het net te minimaliseren. 

 

zonnepanelen netcongestie overbelasting

Veelgestelde vragen over netcongestie

1 Wat is netcongestie

Netcongestie betekent overbelasting van het stroomnetwerk. Een overbelast stroomnet is te vergelijken met een snelweg in de spits: als het druk is op de weg, ontstaat er vertraging. Doordat de vraag naar elektriciteit steeds meer toeneemt en er door teruglevering van opgewekte stroom door consumenten en bedrijven tweerichtingsverkeer op het ontstaat, voldoet de huidige capaciteit van het netwerk niet meer.

2 In welke gebieden is er netcongestie?

Netcongestie is een landelijk probleem. Op deze kaart ziet u in welke gebieden de netcongestie het grootste is.

3 Kan ik als bedrijf zonnepanelen plaatsen in een gebied met netcongestie?

De congestieproblemen gelden nu vooral voor het hoog- en middenspanningsnet waar bijvoorbeeld grote zonneweides en windparken op aangesloten worden. Voor kleinverbruikeraansluitingen (< 3x80A) geldt dat er ook bij netcongestie wel teruggeleverd mag worden.

4 Wat moet ik doen als ik problemen ervaar door netcongestie?

Netcongestie zal nog zeker de komende tien jaar aan de orde zijn. Gelukkig zijn er maatregelen die u op korte termijn kunt treffen. Denk aan het spreiden van uw energieverbruik gedurende de dag, het opslaan van energie of het delen van energie in een zogenoemde ‘energie hub’. Wanneer u plannen heeft voor een nieuw project, is het verstandig om dit te bespreken met uw netbeheerder en gemeente. Zo kunnen zij beter inspelen op wat de vraag in de regio is en hier rekening mee houden in de uit te voeren verbeteringen op het stroomnet.

5 Hoe kom ik op de wachtlijst?

Netbeheerders houden wachtlijsten aan. Neem contact op met uw netbeheerder om u aan te melden voor de wachtlijst in uw regio. Zodra er weer netcapaciteit beschikbaar is, zullen bedrijven op volgorde van aanmelding worden aangesloten.

6 Zijn zonnepanelen nog interessant?

Ook wanneer u een grootverbruikersaansluiting heeft en er in uw regio sprake is van netcongestie, loont het in veel gevallen om zonnepanelen te plaatsen. U wekt stroom op voor eigen gebruik waardoor uw energierekening lager uitvalt. Daarbij kunt u bijvoorbeeld investeren in opslag van energie in batterijen of uw opgewekte stroom delen in een ‘energie hub’.