Joost Minder.nl
8.9
2097 beoordelingen op Feedback Company

Stijgende prijzen

In de grafiek hiernaast ziet u de ontwikkeling van de stroomprijs vanaf 2018. Tot begin 2021 waren er geen grote stijgingen of dalingen zichtbaar. Die begon in het voorjaar en de laatste paar maanden is de stroomprijs (en ook de gasprijs) omhoog geschoten. 

In de week voor kerst was er een zeer sterke prijsstijging die inmiddels weer gecorrigeerd is. Of de prijs zich verder naar beneden corrigeert is niet te voorspellen. Wordt komende maand een koude maand dan zou de prijs namelijk ook weer verder kunnen stijgen.    

Ontwikkeling van de stroomprijs
Ontwikkeling van de stroomprijs sinds 2018

4 belangrijke vragen over de prijsstijgingen en uw energierekening

Waarom stijgen de energieprijzen?

Al maanden stijgen de prijzen voor stroom en gas en hier zijn duidelijke oorzaken voor. Een daarvan is onze gasvoorraad.

  1. Onze gasvoorraad is deze winter minder ruim gevuld dan andere jaren. Vorige winter verbruikten we namelijk veel gas vanwege de kou en ook april bleek verrassend fris te zijn. Het aanvullen van de gasvoorraden kwam daardoor pas laat op gang.
  2. Ondertussen winnen we steeds minder gas in Groningen vanwege de aardbevingen die er ontstaan. Dit maakt dat we afhankelijker zijn van gas uit het buitenland. 
  3. Rusland is de grootste exporteur van gas naar Europa. Echter benut Rusland niet de maximale transportcapaciteit. De aanname is dat Rusland op deze manier druk uitoefent op Europa om zo snel mogelijk de nieuwe gaspijpleiding Nordstream 2 in gebruik te nemen. Europa geeft hier echter nog geen toestemming voor. 
  4. Ondertussen stijgen de prijzen voor CO2-emissierechten. Dit zijn rechten die onder andere energieproducenten betalen voor hun CO2-uitstoot.

Wat merkt u van de prijsstijgingen?

Uw maandelijkse factuur gaat in prijs omhoog. Simpelweg omdat energie duurder wordt. Maar niet alleen energie. Ook bijvoorbeeld de boodschappen in de supermarkt, omdat in het productieproces energie wordt verbruikt.

Of uw factuur werkelijk omhoog gaat, hangt af van uw huidige energiecontract. Degenen met vaste energietarieven en waarvan het contract nog een tijd geldig is, merken nog niets van de stijgingen. Zij betalen gewoon het tarief dat ze hebben afgesproken. Loopt echter uw contract binnenkort af of is deze inmiddels afgelopen dan merkt u ongetwijfeld dat u meer voor uw stroom en/of gas gaat betalen.

De prijsstijgingen gelden voor zowel de vaste tarieven als de variabele tarieven. Die variabele tarieven wijzigen standaard twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Nu de prijsstijgingen zo heftig zijn, besluiten echter sommige leveranciers om ook tussentijds de variabele tarieven te wijzigen. Betaalt u een variabel energietarief? Houd dan goed in de gaten hoe hoog deze worden per 1 januari. Wellicht dat het voor u verstandiger is om vaste tarieven aan te vragen.

Compenseert de overheid ons?

De overheid is ons in 2022 tegemoet gekomen door de energielebasting op stroom tijdelijk te verlagen met 5,7 eurocent (excl. btw). Daarnaast is de Vermindering Energiebelasting (VEB) gestegen met € 190,- (excl. btw). Dit is het bedrag dat u heeft ontvangen van de overheid, omdat energieverbruik gezien wordt als een eerste levensbehoefte. 

De overheidsheffingen en de VEB worden verrekend via uw energieleverancier. Deze bedragen worden meegenomen in het voorschotbedrag dat u iedere maand aan de energieleverancier betaalt.    

Nu wel of geen nieuw energiecontract afsluiten?

Door alle media-aandacht over de energieprijzen ontvangen we de laatste tijd veel vragen van ondernemers over wat ze het beste kunnen doen: nu wel of geen nieuw energiecontract afsluiten? Per situatie verschilt het antwoord op deze vraag. We lichten die situaties toe.

U heeft nu een energiecontract die nog voor langere tijd loopt en met vaste tarieven

In dit geval zit u goed. U betaalt waarschijnlijk tarieven die lager zijn dan de tarieven die u nu aangeboden zou krijgen. Bovendien weet u zeker dat deze tarieven niet meer wijzigen totdat uw huidige contract eindigt. Het beste is daarom om op dit moment niet over te stappen op een ander aanbod. Vergelijk pas zakelijke energie als de einddatum van uw huidige contract in zicht is. Of u nu werkelijk duurder uit zou zijn, hangt uiteraard wel af van de tarieven die u nu betaalt en het aanbod dat u eventueel heeft ontvangen. 

Uw contract eindigt binnenkort, is inmiddels afgelopen of u betaalt variabele tarieven 

In al deze situaties gaat u meer voor uw energie betalen. Op 1 januari wijzigen de variabele tarieven en na alle heftige prijsbewegingen stijgen deze. Ook de vaste tarieven zijn duurder dan voorheen.

Dus kunt u nu beter variabel blijven of kiezen voor vaste tarieven? Deze keuze is op dit moment niet eenvoudig. Energieprijzen zijn namelijk niet te voorspellen. Mogelijk stijgen de tarieven verder en dan bent u blij als u ze heeft vastgezet voor een periode. Echter, dalen de tarieven dan bent u met een variabele prijs flexibeler. U kunt dan gemakkelijker van prijsdalingen profiteren, omdat u meestal ieder moment kunt overstappen. Heeft u nu variabele tarieven? Houd ze dan goed in de gaten en vergelijk ze regelmatig met vaste tarieven. Stel dat er een voordelig aanbod voorbij komt dan kunt u hier gebruik van maken.  

Twijfelt u over uw keuze of uw huidige contract? Bel ons! 

Op werkdagen van half 9 tot half 6 staan we graag voor u klaar!  

 

Telefoonnummer 020 – 29 00 900
E-mail info@minder.nl 
Stel uw vraag via de chat

Anita -Zakelijk Energiespecialist

Anita - Zakelijk Energiespecialist Minder.nl