Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Zakelijke energietarieven

Energie is vaak één van de grootste kostenposten voor een bedrijf. Wat u betaalt voor uw energie hangt van verschillende factoren af:

Hieronder leest u meer over deze onderwerpen.

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel €650 per jaar

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Direct zakelijke energie vergelijken?

Ontwikkelingen zakelijke energietarieven 2024

Ontwikkeling marktprijs voor gas en stroom

Energietarieven zijn niet statisch en bewegen het hele jaar door. De prijs voor energie wordt bepaald op de groothandelsmarkt. Op deze groothandelsmarkt wordt energie verhandeld tussen energieleveranciers, investeringsbanken en grote energieverbruikers zoals staalfabrieken. De marktprijs is afhankelijk van vele factoren, zoals het weer, de prijs van grondstoffen en geopolitieke ontwikkelingen. 

Daling in energietarieven

De afgelopen maanden zijn de energietarieven gedaald. Deze daling geldt voornamelijk voor de gasprijzen, maar ook de elektriciteitsprijzen zien we naar beneden gaan. Dit komt onder andere doordat de elektriciteitsprijs in verbinding staat met de gasprijs. Elektriciteit wordt namelijk voor een deel opgewekt in energiecentrales die draaien op aardgas. 

Verwachting zakelijke energieprijzen 2024

De verwachting is dat de energiemarkt de komende tijd redelijk stabiel zal zijn. Dit komt onder andere door de goed aangevulde Europese gasvoorraad, het aanbod van gas en vloeibaar gas (LNG) en de milde temperaturen. 

Toch blijft er altijd wat onzekerheid rond de energieprijzen.  Geopolitieke ontwikkelingen, zoals conflicten op verschillende plaatsen in de wereld, zijn moeilijk te voorspellen, maar hebben wel degelijk invloed op de energiemarkt.
 

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de energiemarkt?

Lees dan onze tweewekelijkse marktupdate

Onze marktupdate iedere twee weken per mail ontvangen?

Stuur dan een mail naar info@minder.nl.

Hoogte netbeheerderkosten 2024

Netbeheerders zijn de beheerders van het stroom- en gasnetwerk. Onder hun taken vallen het aanleggen, onderhouden en beheren van het netwerk. Daarnaast zorgen ze ervoor dat energieleveranciers stroom kunnen leveren aan alle organisaties en huishoudens, ze registreren de aansluiting en beheren de energiemeter van iedere klant. Voor al deze taken rekenen zij kosten. De hoogte van deze netbeheerderkosten zijn verschillend per netbeheerder. Iedere regio heeft een eigen netbeheerder. Bekijk hier onder welke netbeheerder uw regio valt.
 

Ontwikkeling energiebelasting

De overheid wil het gebruik van gas verminderen en het gebruik van stroom stimuleren. Daarom is de belasting op gas in 2024 gemiddeld € 0,10 per m3 omhoog gegaan en de belasting op elektriciteit gemiddeld € 0,02 per kWh gedaald (beide zijn afhankelijk van de grootte van het verbruik).

Daarnaast geeft de overheid een vaste korting op energieverbruik, de zogenaamde 'vermindering energiebelasting'. Deze is in 2024 vastgesteld op € 521,81 (ex btw). De korting geldt alleen voor energieaansluitingen met een verblijfsfunctie

Soorten contracten en tarieven voor zakelijke energie

ZZP/MKB energiecontracten: 
vaste, variabele of dynamische prijs

De hoogte van zakelijke energietarieven is afhankelijk van uw contract. U kunt kiezen tussen vaste, variabele of dynamische zakelijke energiecontracten:

Vast energiecontract

Bij een vast energiecontract staat gedurende de looptijd van uw contract vast welke energietarieven u per kWh en m³ betaalt. De gemiddelde looptijden van deze contracten zijn 1, 3 of 5 jaar.

LET OP: Wanneer de looptijd van het contract eindigt, gaat het contract automatisch over naar een contract voor onbepaalde tijd met hogere gas en stroomtarieven. Als u via ons een energiecontract afsluit, sturen wij u een herinnering wanneer uw contract afloopt. 

 

Variabel energiecontract

Bij een variabel contract kunnen de tarieven periodiek wijzigen. Deze tariefbepaling/wijziging vond in het verleden vaak twee keer per jaar plaats, namelijk op 1 januari en 1 juli. Maar vanwege de hevige prijsschommelingen binnen de energiemarkt, wijken energieleveranciers tegenwoordig regelmatig van deze standaard af. Zo kan uw zakelijke energie tarief bij een variabel energiecontract ook per maand worden bepaald. Dit maakt het extra belangrijk om de verschillende contractvormen nauwkeurig te vergelijken en te bepalen welke het beste bij uw bedrijf past. U kunt dit contract meerdere keren per jaar aanpassen (met inachtneming van de opzegtermijn).

 

Dynamisch energiecontract

Een dynamisch energiecontract is een energiecontract waarbij de zakelijke energietarieven niet vaststaan, maar fluctueren op basis van de marktprijzen. De stroomprijs kan ieder uur wijzigen, de prijs voor gas fluctueert per dag. Dit in tegenstelling tot vaste tarieven, die vaststaan gedurende de contractperiode, en variabele tarieven die maandelijks of ieder halfjaar wijzigen. 

Grootzakelijke energiecontracten:
klikprijs, vaste of dynamische prijs

In de Grootzakelijke markt zijn er drie typen energiecontracten: op basis van een klikprijs, een vaste, of dynamische prijs. De kenmerken van de vaste en dynamische tarieven zijn hetzelfde als voor Kleinzakelijk (ZZP/MKB) verbruik. Kiest u voor klikprijs, dan kunt u op verschillende inkoopmomenten een deel van uw totale energievolume inkopen. 

 

klein of grootzakelijk energie contract

 

Hoe weet ik of ik een MKB/ZZP- of Grootzakelijke energieklant ben?

U bent een Kleinzakelijke (ZZP/MKB) energieklant wanneer u een elektriciteitsaansluiting heeft die kleiner is dan of gelijk aan 3x80 Ampère (tot 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting heeft die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25). U bent een Grootzakelijke energieklant wanneer u een elektriciteitsaansluiting heeft die groter is dan 3x80 Ampère (vanaf 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting heeft vanaf 40 m3 per uur (≥G40). 

Lees meer over de verschillen tussen MKB/ZZP en Grootzakelijk.

 

Vragen over de verschillende energiecontracten en -tarieven?
Stel ze gerust!

Neem contact op met onze energiespecialisten.

 Joost de Nijs 
Grootzakelijk energiespecialist
Anita - Energie-expertAnita ten Wolde 
ZZP & MKB energiespecialist

Opbouw van uw zakelijke energiekosten

Deze kosten vindt u op uw zakelijke energierekening:

  • Leveringskosten: variabele en vaste leveringskosten
  • Netbeheerkosten
  • Overheidsheffingen (energiebelastingen en btw)

 Leveringskosten

Voor de levering van gas en elektriciteit betaalt u met uw bedrijf variabele en vaste leveringskosten.

  • Variabele leveringskosten: voor iedere verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas betaalt u een bedrag. U heeft de keuze uit een variabele, vaste of een dynamische energieprijs.
  • Vaste leveringskosten: maandelijks betaalt u een vast bedrag aan de zakelijke energieleverancier voor de gemaakte kosten, zoals de administratie. 

Netbeheerkosten

Als Kleinzakelijke energieverbruiker betaalt u de netbeheerkosten via uw energieleverancier aan de netbeheerderBent u een Grootzakelijke energieklant, dan geldt het netbeheerdersmodel en worden de netwerkkosten rechtstreeks door de netbeheerder bij u in rekening gebracht. U ontvangt een aparte factuur van uw netbeheerder.

De hoogte van de netbeheerkosten zijn afhankelijk van de regio waarin een bedrijf gevestigd is en de netbeheerder die actief is in die regio. Deze kosten bestaan uit:

  • Aansluitkosten: u betaalt voor uw aansluiting op het energienet.
  • Capaciteitstarief: dit zijn de kosten voor het transport van gas en stroom en het onderhoud aan de totale infrastructuur van het energienetwerk.
  • Meetdiensten: u betaalt huur voor de energiemeter.
  • Vastrecht: dit is een vast bedrag per maand voor andere facturering, incasso en betalingsverkeer. Dit bedrag is afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting.

Overheidsheffingen (energiebelasting en btw)

Over het verbruik van zakelijke energie betaalt u energiebelasting. Het doel van energiebelasting is om consumenten en bedrijven aan te moedigen minder energie te verbruiken en duurzamere bronnen te gebruiken.

Over de energiekosten rekent de overheid nog 21 procent btw. De btw kan veranderen vanwege wettelijke wijzigingen. Zo is bijvoorbeeld in 2022 het percentage een half jaar naar 9 procent bijgesteld. Vanaf 1 januari 2023 is de btw op energie weer 21 procent.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet energieverbruik als basisbehoefte. Daarom wordt de belasting op energie verminderd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken met verblijfsfunctie, zoals een huis of kantoor. De vermindering energiebelasting wordt op de jaarrekening in mindering gebracht op de totale kosten.

Besparen op zakelijke energiekosten

Op de netbeheerkosten en de overheidsheffingen heeft u geen invloed. Die staan vast. Op de hoogte van de leveringskosten heeft u wel invloed, omdat deze variëren per energieleverancier. Vergelijk daarom regelmatig zakelijke energiecontracten en kijk of u kunt besparen op de energiekosten.

Veelgestelde vragen over zakelijke energietarieven

1 Hoe is de prijs van zakelijke energie opgebouwd?

De prijs van zakelijke energie bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen.

2 Hoe is de gasprijs opgebouwd?

De prijs van zakelijk gas bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen.

3 Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

De prijs van zakelijke stroom bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen.

4 Welke energietarieven zijn er voor Kleinzakelijk en Grootzakelijk energieverbruik?

Als Kleinzakelijke energieverbruiker heeft u de keuze tussen vaste, variabele of dynamische energietarieven. Grootzakelijke energieverbruikers kunnen kiezen tussen een klikprijs, vaste of dynamische tarieven.

5 Is zakelijke energie goedkoper dan particuliere energie?

De prijs van zakelijke energie verschilt niet met die van particuliere energie. De prijzen van beide type contracten kunnen prima hetzelfde zijn. Met welk type energiecontract u voordeliger uit bent, is afhankelijk van het aanbod dat een leverancier u doet. Heeft u de keuze uit zakelijke of particuliere energiecontracten? Vergelijk dan altijd goed de energietarieven van de verschillende aanbiedingen om tot de voordeligste prijs te komen.

Zakelijke energieverbruikers kunnen de btw terugvragen bij hun btw-aangifte. Bij een zakelijk energiecontract staat de btw altijd apart vermeld op de factuur. Daarnaast hebben wij korte lijntjes met zakelijke energieleveranciers waardoor u bij ons snel geholpen wordt met uw vraag. Ook geldt voor ZZP’ers doorgaans dat er een bedenktijd van 14 dagen geldt na ontvangst van het zakelijk energiecontract.

6 Welke onderdelen vormen het zakelijke energietarief?

Het zakelijke energietarief bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen (zoals energiebelasting en btw) en eventuele verminderingen zoals de vermindering op energiebelasting.

7 Hoeveel btw betaal ik over zakelijke energie?

Iedere ondernemer betaalt standaard 21% btw over het totale bedrag van het zakelijke gas- en stroomverbruik en de energiebelasting. Ondernemers die over een eigen bedrijfspand of kantoorpand beschikken, kunnen deze kosten terugvragen. Ook zelfstandigen met een kantoor aan huis kunnen een gedeelte van de btw van de energiekosten aftrekken, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het deel van de btw dat je mag aftrekken als zzp’er is de btw die je betaalt over je zakelijk energieverbruik. Met de zogeheten oppervlaktemethode reken je uit hoeveel dit bedrag precies is:

vloeroppervlak werkruimte / vloeroppervlak woning * totale energiekosten.

Vind het beste energiecontract voor uw bedrijf

 

Start hier met uw vergelijking

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.