De gasprijs is zo sterk gedaald dat de prijs het laagste niveau sinds 10 maanden heeft bereikt. Het huidige prijsniveau is vergelijkbaar met april 2022, maar let op: alsnog een verdriedubbeling van de gasprijs die we betaalden vóór alle turbulente ontwikkelingen op de energiemarkt.
De gedaalde gasprijs heeft alles te maken met meer zekerheid over onze energievoorraad. Dit vertrouwen is gegroeid door de zachte winter en de LNG-levering die onverminderd doorloopt. Daarbij komt ook dat door de lage temperaturen in heel Europa automatisch het energieverbruik afneemt.
Wat betreft de stroomprijs zien we ook een daling. Maar inmiddels loopt sinds twee dagen de prijs voor stroom en gas weer wat op. Wellicht door de frissere temperaturen in de komende dagen. Geheel terecht dus dat analisten van de energiemarkt waarschuwen voor teveel optimisme. Laten we inderdaad eerst maar eens afwachten hoe de winter zich in de komende weken en maanden nog ontwikkelt.
Vanaf april begint het vullen van onze gasvoorraden weer. Iets waar vorige zomer veel onzekerheid over bestond. Is die onzekerheid dit jaar niet nodig?
Energie-analisten geven aan dat onze gasvoorraden na de winter mogelijk nog voor 50 procent gevuld zijn als de winter haar zachte temperaturen blijft behouden. Dit zou zeer gunstig zijn voor de gasprijs, omdat het aanvullen van de gasvoorraden minder onder druk komt te staan. Al maanden wordt genoemd dat het ‘spannend’ is hoe de gasprijzen zich volgend jaar ontwikkelen en dat dit sterk afhankelijk is van hoe we de winter uit komen wat betreft onze gasvoorraden.
Ook de levering van LNG blijft doorgaan waardoor onze gasvoorraden er nog goed voor staan. Op 13 januari waren onze gasopslagen in Nederland nog gevuld voor bijna 76%. En in Duitsland blijkt uit modelberekeningen dat de kans op een gastekort volgende winter klein is.
Ook goed om te weten is dat de gasvoorraden in China nog goed gevuld zijn, waardoor er weinig vraag naar LNG is. Schepen varen daarom nog steeds volop richting de LNG-terminals van Europa.
De Europese commissie wil nog voor deze zomer starten met de gezamenlijke inkoop van gas. Het idee is dat door collectief gas in te kopen (15 procent van ons totale gasinkoop), landen volgende winter niet in de knoop komen met hun gasvoorraden. Tevens wordt verwacht dat deze actie de gasprijs verlaagt. In totaal zou het gaan om een inkoop van 13,5 miljard kubieke meter gas. Dit is een fractie van de 335 miljard kubieke meter gas die door heel Europa in 2021 werd geïmporteerd.
Vorig jaar heeft Zweden Frankrijk ingehaald als grootste stroomexporteur van Europa. Dit komt door de Zweedse investeringen in duurzame energie zoals waterkrachtcentrales die nu constant energie produceren en de vele windmolens in het land. Ook de aanwezige kerncentrales zorgen voor flinke stroomproductie.
De kerncentrales in Frankrijk daarentegen liggen gedeeltelijk stil door gebrekkig onderhoud. Normaal gesproken is Frankrijk een belangrijke exporteur voor Europa, maar afgelopen jaar moest Frankrijk op sommige momenten zelfs stroom importeren. Gisteren bijvoorbeeld, woensdag 18 januari, staakte personeel van kerncentrales waardoor Frankrijk de import uit meerdere Europese landen moest opschroeven.
Industrie die af wil van fossiele energie en wil verduurzamen hoeft niets te verwachten van de overheid. De hoogste ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), Gerdine Keijzer-Baldé, noemt dat de industrie gedwongen is zich te herstructureren gezien de tijd van goedkope energie voorbij is. In de energietransitie kunnen volgens Keijzer-Baldé ondernemingen zelf hun afhankelijkheid van fossiele industrie en van energie in het algemeen reduceren en de kosten deels doorberekenen aan klanten.
Het volledige artikel is te lezen op de website van het Financieele Dagblad.
Kalenderjaar 2024 & 2025
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2024 & 2025
Kalenderjaar 2026 en 2027
Kolenprijs
Kalenderjaar 2024 - 2025
Olieprijs
Kalenderjaar 2024 - 2025
Vergelijk online de 7 grootzakelijke energieleveranciers en bekijk direct & vrijblijvend uw Offertes-op-Maat
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Disclaimer
Dit marktrapport is een uitgave van Minder.nl. De gegevens en informatie zijn bedoeld om een beeld te schetsen van de energiemarkt en geeft het verloop van de energieprijzen in het verleden weer. De inhoud dient niet als advies te worden beschouwd en Minder.nl doet geen voorspellingen over de ontwikkelingen van de energieprijzen in de toekomst.
Alle informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desondanks kan de informatie onjuistheden bevatten. Lezers van dit rapport kunnen geen rechten ontlenen of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.