Vorige week zakten de Europese gasprijzen flink door zorgen over de handelsoorlog, aangewakkerd door plannen van president Trump. Zo’n conflict kan de wereldeconomie remmen en daarmee de energievraag verlagen, wat drukt op de prijzen. Extra onrust ontstond toen ook China importheffingen aankondigde op Amerikaanse producten, wat de onzekerheid over de toekomstige energieconsumptie verder vergrootte. Toen Trump later besloot de invoerheffingen voor onder andere Europa uit te stellen (en Europa voor de VS) veerde de gasprijs iets op – al bleef die stijging achter bij de eerdere daling.
Voor Europa speelt bovendien mee dat de Chinese heffingen ook van toepassing zijn op Amerikaans LNG. Hierdoor wordt het voor Amerikaanse exporteurs aantrekkelijker om hun LNG-ladingen naar Europa te sturen. De aanvoer op de Europese markt wordt hiermee vergroot en de prijzen verder onder druk gezet.
Chinese kopers van LNG verkopen steeds vaker Amerikaanse ladingen door aan andere markten vanwege de handelsoorlog en om betere winstmarges te behalen. In maart heeft China zelfs helemaal geen LNG uit de VS geïmporteerd. Vooral Europa is aantrekkelijker geworden. De verwachting is dat dit patroon sterker wordt nu er in april nieuwe langetermijncontracten van kracht zijn geworden tussen Chinese energiebedrijven Amerikaanse exporteurs.
Volgens Helle Ostergaard Kristiansen, CEO van Danske Commodities, tonen de spanningen met Rusland én de VS aan hoe kwetsbaar Europa is door zijn energieafhankelijkheid. De situatie dwingt Europa volgens haar om beter na te denken over de energiezekerheid.
Ook bedrijven beseffen steeds vaker dat hun afhankelijkheid van de VS een risico vormt. In dat licht spreken topbestuurders van grote Europese ondernemingen zich nu uit over zaken die een jaar geleden nog onbespreekbaar leken: terug naar het importeren van Russisch gas. Maar vooralsnog werkt de Europese Commissie aan een plan om Europa in 2027 volledig onafhankelijk te maken van Russisch gas. In mei volgt meer informatie.
Hoewel het vulseizoen is begonnen, gaan de gasaanvullingen in Europa moeizaam. In Nederland schommelt de vullingsgraad al weken rond de 22%, terwijl de Europese doelstelling voor 1 mei op 32% ligt. Ook op Europees niveau blijft de voortgang achter. Een lichtpuntje: sinds begin april is het prijsverschil tussen zomer- en wintergas weer gunstig, waardoor gasopslag financieel aantrekkelijker is geworden.
De EU-lidstaten hebben ingestemd met soepelere regels rond de gasvoorraden. De doelstelling van 90 procent vullingsgraad blijft staan, maar mag voortaan worden bereikt tussen 1 oktober en 1 december in plaats van uiterlijk 1 november. Bij uitzonderlijke marktomstandigheden mogen landen maximaal 10% afwijken. De nieuwe regeling moet nog wel door het Europees Parlement worden goedgekeurd.
De CO₂-markt reageerde op de vooruitzichten op een mogelijke handelsoorlog met prijsdalingen. Als hierdoor de economie in Europa zou verzwakken zal de CO₂-uitstoot door de industrie verminderen. Nu de Verenigde Staten voorlopig terughoudend zijn met het aanscherpen van importheffingen, lijken de economische vooruitzichten iets minder negatief. Waardoor de druk op de CO₂-markt enigszins verlicht.
Afgelopen week was gunstig voor zonne-energie: volgens energie-expert Martien Visser kwam 70% van de Nederlandse stroom uit hernieuwbare bronnen, waarvan bijna de helft uit zon. De vooruitzichten voor de productie zijn momenteel wat minder positief. Er worden minder zonuren verwacht en de wind neemt af, wat de productie van duurzame energie tijdelijk zal drukken.
De ontwikkelingen op de dagmarkten voor gas en elektriciteit nemen we mee in deze MarktUpdate Energie. De bijbehorende tarieven heten dynamische energietarieven en deze ingekochte energie wordt de volgende dag geleverd.
Dynamische energietarieven, ook wel de spotprijzen, komen tot stand op de dagmarkten 'EPEX' (stroom) en de LEBA (gas). De tarieven bewegen mee met de marktprijzen; dit in tegenstelling tot vaste tarieven die vast staan gedurende de contractperiode of variabele tarieven die maandelijks kunnen veranderen.
De prijs voor gas kan dagelijks veranderen, en van elektriciteit zelfs ieder uur. De uiteindelijke energiekosten zijn dus afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik. Zo kunnen de prijzen dalen bij veel wind of zon, en stijgen wanneer de opwek tegenvalt. Heb je als bedrijf bovendien inzicht in het verbruik, dan kunnen verbruikspatronen aangepast worden op de prijsontwikkelingen om te profiteren van gunstige tarieven.
De spotmarkt voor gas, de LEBA, heet ook wel de TTF Day Ahead.
Leveranciers van dynamische contracten berekenen de inkoopprijzen van stroom en gas direct door, zodat klanten altijd de actuele marktprijs betalen. Dit betekent dat zij elektriciteit kopen tegen de op dat moment geldende uurprijs en gas tegen de dagprijs. Bovenop de dynamische marktprijs komt nog een inkoopvergoeding en vaste leveringskosten per maand, die per leverancier kunnen verschillen.
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2028 & 2029
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2028 en 2029
Gas- TTF Spot
Elektriciteit - spot base
Kolenprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026
Emissierechten (CO2)
Kalenderjaar 2025
Olieprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026
Vergelijk online de 7 grootzakelijke energieleveranciers en bekijk direct & vrijblijvend uw Offertes-op-Maat
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Wilt u iedere twee weken de belangrijkste ontwikkelingen op de energiemarkt in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan.
Disclaimer
Dit marktrapport is een uitgave van Minder.nl. De gegevens en informatie zijn bedoeld om een beeld te schetsen van de energiemarkt en geeft het verloop van de energieprijzen in het verleden weer. De inhoud dient niet als advies te worden beschouwd en Minder.nl doet geen voorspellingen over de ontwikkelingen van de energieprijzen in de toekomst.
Alle informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desondanks kan de informatie onjuistheden bevatten. Lezers van dit rapport kunnen geen rechten ontlenen of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.