Waarschijnlijk gaan we deze zomer een volatiele periode voor de gasmarkt tegemoet. Heel Europa moet hoognodig de voorraden aanvullen terwijl er krapte aan de aanbodkant is. Vorige week daalden de gasprijzen, mede omdat het erop leek dat Rusland en Oekraïne een vredesproces ingingen. Deze invloed valt weg nu de situatie er anders uitziet.
De gasmarkt in Europa kan een periode van volatiliteit tegemoet zien, vooral omdat de voorraden deze zomer dringend bijgevuld moeten worden terwijl het wereldwijde aanbod krapper is geworden. Deels door sancties tegen Rusland.
Deze winter is er intensief beroep gedaan op de gasvoorraden. Dit werd gedreven door koude weersomstandigheden, verminderde windenergieproductie en verhoogde industriële vraag.
Echter, de verwachting van milder weer en verminderde vraag naar LNG uit Azië zou de gasprijzen kunnen drukken. Een bijkomende factor is dat de Europese Commissie overweegt om de normen voor de vullingsgraden van gasopslagen te versoepelen, wat ook kan bijdragen aan verminderde prijsfluctuaties.
In februari was Europa de grootste importeur van Amerikaans LNG, dat 82% van zijn totale productie naar het continent verscheepte. Voornamelijk vanwege de toenemende vraag door koud weer. Dit droeg bij aan een stijging van de gasprijzen in de VS met acht procent, met de verwachting dat de gasexport de komende twee weken op maximale capaciteit zou opereren.
Tegelijkertijd waren er ontwikkelingen rond de Nord Stream 2-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland. Poetin probeerde de VS over te halen om het project van 11 miljard dollar te herstarten. Duitsland benadrukte echter dat er geen gesprekken met Rusland zijn over het herstarten van de beschadigde pijpleiding, aangezien dit een stap in de verkeerde richting is voor de energiezekerheid van Europa.
De steenkoolprijs is gekoppeld aan de gasprijs en volgt dezelfde neerwaartse trend. Wanneer gas goedkoper wordt, kiezen meer producenten voor gas vanwege de lagere CO2-uitstoot, wat de vraag naar en de prijs van steenkool verlaagt. Deze daling van de steenkoolprijs beïnvloedt ook de markt voor CO2-emissierechten: gasgestookte elektriciteitsproductie veroorzaakt minder vervuiling dan steenkool, waardoor er minder emissierechten nodig zijn.
Momenteel draagt de wind weinig bij aan de productie van windenergie. In tegenstelling hiermee schijnt de zon helder en vanuit een gunstige hoek, wat de productie van zonne-energie ten goede komt tot en met zondag. Na dit weekend wordt echter een afname in zonuren verwacht en blijft ook de wind zwak. Interessant is dat begin maart de spotprijzen voor het eerst negatief uitvielen.
De Europese Commissie presenteerde het ‘Actieplan voor Betaalbare Energie’. Het plan richt zich op het drukken van energiekosten door het bundelen van de Europese vraag en het gezamenlijk aankopen van LNG-contracten voor de lange termijn. Dit zal niet alleen zekerheid bieden aan exporterende landen, maar ook investeringen in infrastructuur zoals LNG-terminals stimuleren. De verwachting is dat door deze aanpak de gasprijzen dalen, waardoor de Europese Commissie de inkoop van gas op financieel gunstige momenten kan ondersteunen. De eisen voor de vullingsgraad van de Europese gasvoorraden zullen mogelijk versoepeld worden. Desondanks is er kritiek op deze plannen van buiten de Europese Commissie, met twijfels of deze gezamenlijke inkoopstrategie daadwerkelijk tot lagere prijzen zal leiden.
Vanaf nu nemen we de ontwikkelingen mee op de dagmarkten voor gas en elektriciteit. De bijbehorende tarieven heten dynamische energietarieven en deze ingekochte energie wordt de volgende dag geleverd.
Dynamische energietarieven, ook wel de spotprijzen, komen tot stand op de dagmarkten 'EPEX' (stroom) en de LEBA (gas). De tarieven bewegen mee met de marktprijzen; dit in tegenstelling tot vaste tarieven die vast staan gedurende de contractperiode of variabele tarieven die maandelijks kunnen veranderen.
De prijs voor gas kan dagelijks veranderen, en van elektriciteit zelfs ieder uur. De uiteindelijke energiekosten zijn dus afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik. Zo kunnen de prijzen dalen bij veel wind of zon, en stijgen wanneer de opwek tegenvalt. Heb je als bedrijf bovendien inzicht in het verbruik, dan kunnen verbruikspatronen aangepast worden op de prijsontwikkelingen om te profiteren van gunstige tarieven.
De spotmarkt voor gas, de LEBA, heet ook wel de TTF Day Ahead.
Leveranciers van dynamische contracten berekenen de inkoopprijzen van stroom en gas direct door, zodat klanten altijd de actuele marktprijs betalen. Dit betekent dat zij elektriciteit kopen tegen de op dat moment geldende uurprijs en gas tegen de dagprijs. Bovenop de dynamische marktprijs komt nog een inkoopvergoeding en vaste leveringskosten per maand, die per leverancier kunnen verschillen.
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2028 & 2029
Kalenderjaar 2026 & 2027
Kalenderjaar 2028 en 2029
Gas- TTF Spot
Elektriciteit - spot base
Kolenprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026
Emissierechten (CO2)
Kalenderjaar 2025
Olieprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026
Vergelijk online de 7 grootzakelijke energieleveranciers en bekijk direct & vrijblijvend uw Offertes-op-Maat
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Disclaimer
Dit marktrapport is een uitgave van Minder.nl. De gegevens en informatie zijn bedoeld om een beeld te schetsen van de energiemarkt en geeft het verloop van de energieprijzen in het verleden weer. De inhoud dient niet als advies te worden beschouwd en Minder.nl doet geen voorspellingen over de ontwikkelingen van de energieprijzen in de toekomst.
Alle informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desondanks kan de informatie onjuistheden bevatten. Lezers van dit rapport kunnen geen rechten ontlenen of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.