Zoals we inmiddels gewend zijn, fluctueerde de stroomprijs in de afgelopen twee weken. De prijzen zijn sterk afhankelijk van de andere markten: gas, kolen, olie en emissierechten. De prijzen op deze markten vertonen geen ander beeld dan de prijzen op de ENDEX (langetermijn markt voor stroom). Het positieve is wel dat door de vele wind en zon op dit moment de opwek van duurzame energie uiterst goed verloopt. Hierdoor is er minder nodig van andere grondstoffen voor stroom. Denk aan gas of kolen. Dus wat dat betreft is dit een ideale situatie voor het kunnen opslaan van ons geïmporteerde LNG gas. We hebben immers te maken met een afspraak op Europees niveau dat eind zomer onze gasvoorraad voor 80 procent gevuld moet zijn. Maar juich niet te vroeg, want ondanks de ideale weersomstandigheden voor duurzame energie steeg de stroomprijs.
Voor gas zien we dalende prijzen ten opzichte van twee weken geleden. Er is ook weer veel gebeurd op de gasmarkt. Nieuws over Rusland leidt direct tot een beweging op de gasmarkt. Eerst was het lange tijd onzeker of Rusland de gasexport richting andere Europese landen abrupt zou staken. Net zoals het de export naar Polen en Bulgarije heeft gestaakt. Dit leidde tot een stijging van de gasprijs. Deze week kwam het Russische Gazprom met een ‘geruststellend’ bericht aan Europese landen over het betalen voor gas in roebel zonder de westerse sancties te schenden. En zie daar, de gasprijs vertoonde direct een daling. Daarna deed er zich een nieuwe ontwikkeling voor: een deel van de gastransport die van Rusland naar Europa via Oekraïne loopt is tijdelijk niet mogelijk. Oorzaak: de oorlog. Het is nog even afwachten wat hiervan het gevolg is. Ondertussen kwam er ook goed nieuws over een tweede, drijvende LNG-terminal die in augustus in de Eemshaven ligt. Hierdoor zijn we in staat om meer LNG vanuit onder andere Amerika te importeren, te verwerken en op te slaan. Ook wordt de bestaande terminal op de Maasvlakte uitgebreid. Al met al verdubbelt hiermee de LNG-capaciteit in Nederland en zoals het er nu naar uitziet zijn half oktober onze gasvoorraden zeker voor 80 procent gevuld. Een geruststellende gedachte voor komende winter en voor de Europese strategie waarbij we geen afhankelijkheid van Russisch gas meer willen.
Kalenderjaar 2023 & 2024
Kalenderjaar 2025 & 2026
Kalenderjaar 2023 & 2024
Kalenderjaar 2025 en 2026
Olieprijs
Kalenderjaar 2023 - 2024 - 2025
Prijs voor CO2-emissierechten
CO2 EUA DEC 2022
Vergelijk online de 7 grootzakelijke energieleveranciers en bekijk direct & vrijblijvend uw Offertes-op-Maat
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
![]() |
Bel ons op 020 - 2900 908Op werkdagen bereikbaar van 09:00 uur tot 17:30 uur. |
![]() |
Stel uw vraag via de chat |
Disclaimer
Dit marktrapport is een uitgave van Minder.nl. De gegevens en informatie zijn bedoeld om een beeld te schetsen van de energiemarkt en geeft het verloop van de energieprijzen in het verleden weer. De inhoud dient niet als advies te worden beschouwd en Minder.nl doet geen voorspellingen over de ontwikkelingen van de energieprijzen in de toekomst.
Alle informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desondanks kan de informatie onjuistheden bevatten. Lezers van dit rapport kunnen geen rechten ontlenen of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.