Joost Minder.nl
8.9
2342 beoordelingen op Feedback Company

De belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen 2 weken

De Europese gasprijzen zijn licht gestegen, mede door hogere vraag tijdens de hittegolf en toenemende concurrentie om LNG op de wereldmarkt. Tegelijk blijft de import naar Europa stabiel.

Gas 

De gasprijzen licht omhoog, en de markt is alert

De Europese gasprijzen zijn deze week op meerdere punten iets gestegen. Opvallend was eerder juist de scherpe daling na het officiële einde van het conflict tussen Iran en Israël. Sindsdien bleef de prijs redelijk stabiel, met wat normale schommelingen. De hittegolf in Europa zorgde onlangs wel voor een opleving in de gasvraag, vooral door het intensieve gebruik van airco’s.

Dus hoewel de LNG-handel momenteel wat rustiger is, stijgen de prijzen toch licht. De verminderde handel maakt de markt extra gevoelig voor prijsbewegingen.

Vooralsnog blijft de aanvoer van LNG stabiel, al was de LNG-import richting Europa de afgelopen dagen iets lager dan gemiddeld. De Nederlandse gasopslagen zijn voor ongeveer vijftig procent gevuld. Als de import op peil blijft, lijkt een goede vullingsgraad tegen het eind van de zomer haalbaar, al zal deze iets onder het streefdoel liggen.

Toenemende concurrentie op LNG-markt 

Wereldwijd groeit de concurrentie om LNG. Azië blijft een constante afnemer, maar ook landen als Egypte en Zuid-Amerikaanse staten kopen steeds meer in. Europa merkt dat de beschikbaarheid van LNG is wat afgenomen. Tegelijkertijd groeit dit jaar het wereldwijde aanbod wel, dankzij de komst van nieuwe LNG-terminals.

Handelsdeadline VS uitgesteld naar 1 augustus 

Ondertussen blijft ook de geopolitiek een rol spelen. De Amerikaanse handelsdeadline met de EU, oorspronkelijk gesteld op 9 juli, is uitgesteld naar 1 augustus. De VS heeft alvast nieuwe importheffingen aangekondigd, mocht er tegen die tijd geen akkoord zijn. De onzekerheid over een mogelijke handelsoorlog blijft daarmee aanwezig, en dat kan ook impact hebben op de energieprijzen. Wordt vervolgd.

Elektriciteit, spotmarkt en meer

Tijdens de hittegolf eind juni en begin juli lagen de spotprijzen voor elektriciteit flink hoger. De grote vraag naar stroom door het massale gebruik van airco’s dreef de spotprijzen op. In de dagen daarna bleef het prijsniveau relatief hoog, onder andere door een gebrek aan zon. Daardoor moesten conventionele centrales bijspringen om de vraag te dekken.

Daarnaast hadden kerncentrales moeite om optimaal te draaien: bij aanhoudende hitte is er minder koelwater beschikbaar, wat de productiecapaciteit beperkt.

Voor de komende periode ziet het er zonniger uit en stijgen de temperaturen opnieuw. Tegelijkertijd zal de elektriciteitsvraag mogelijk wat afnemen door de zomervakantie. Het vooruitzicht: lagere spotprijzen overdag, vooral dankzij de verwachte opwek uit zonne-energie.

De langetermijnprijzen voor stroom zijn na de duik - na de luchtoorlog tussen Iran en Israël - ook licht gestegen en fluctueren momenteel. 

Zon en wind zorgen voor pieken én afschakeling

De productie van duurzame stroom zit in de lift, vooral dankzij het zonnige voorjaar. In het tweede kwartaal van dit jaar werd dertien procent meer hernieuwbare energie opgewekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De bijdrage van zonnepanelen steeg zelfs met dertig procent.

Toch wordt niet alle groene stroom benut: in het afgelopen kwartaal moesten windmolens en zonneparken bijna twee keer zo vaak worden afgeschakeld als een jaar eerder. Dat leidde tot het verloren gaan van zo’n 2,3 terawattuur aan hernieuwbare elektriciteit.

Op steeds meer dagen zien we rond het middag uur stroom voor bijna niets over de toonbank gaan. In de afgelopen twaalf maanden gebeurde dat op veertig procent van de dagen tussen 13:00 en 14:00 uur.
(bron: Martien Visser

Kolenprijzen zakken weer iets na kortstondige piek

Na een tijdelijke opleving zijn de kolenprijzen in Europa weer wat teruggezakt. Eerder dreven onder andere een grote Aziatische vraag en logistieke beperkingen de prijzen op. Vooral het lage waterpeil in belangrijke Europese rivieren, zoals de Rijn, maakte vervoer per schip lastiger, wat de markt onder druk zette. Toch lijkt de bezorgdheid over de beschikbaarheid van kolen mee te vallen, en is de verwachting dat de kolenprijs snel weer in lijn komt met die van aardgas. 

Over de dagmarkten in onze MarktUpdate Energie

De ontwikkelingen op de dagmarkten voor gas en elektriciteit nemen we mee in deze MarktUpdate Energie. De bijbehorende tarieven heten dynamische energietarieven en deze ingekochte energie wordt de volgende dag geleverd. 

 

Wat zijn dynamische energietarieven?

Dynamische energietarieven, ook wel de spotprijzen, komen tot stand op de dagmarkten 'EPEX' (stroom) en de LEBA (gas). De tarieven bewegen mee met de marktprijzen; dit in tegenstelling tot vaste tarieven die vast staan gedurende de contractperiode of variabele tarieven die maandelijks kunnen veranderen.

De prijs voor gas kan dagelijks veranderen, en van elektriciteit zelfs ieder uur. De uiteindelijke energiekosten zijn dus afhankelijk van de marktprijzen op het moment van verbruik. Zo kunnen de prijzen dalen bij veel wind of zon, en stijgen wanneer de opwek tegenvalt. Heb je als bedrijf bovendien inzicht in het verbruik, dan kunnen verbruikspatronen aangepast worden op de prijsontwikkelingen om te profiteren van gunstige tarieven.

De spotmarkt voor gas, de LEBA, heet ook wel de TTF Day Ahead.

Hoe komt de dagprijs voor energie tot stand?

Leveranciers van dynamische contracten berekenen de inkoopprijzen van stroom en gas direct door, zodat klanten altijd de actuele marktprijs betalen. Dit betekent dat zij elektriciteit kopen tegen de op dat moment geldende uurprijs en gas tegen de dagprijs. Bovenop de dynamische marktprijs komt nog een inkoopvergoeding en vaste leveringskosten per maand, die per leverancier kunnen verschillen.

 

De marktprijzen

Ontwikkeling van de marktprijzen in de afgelopen periode.

Ontwikkeling van stroomprijzen

Ontwikkeling van de gasprijzen

Marktgrafieken Gas

De marktgrafieken voor gas per kalenderjaar

Ontwikkeling van de gasprijs voor de inkoopjaren '25 en '26
Kalenderjaar 2026 & 2027

Ontwikkeling van de gasprijs voor de inkoopjaren '28 en '29
Kalenderjaar 2028 & 2029

Marktgrafieken Elektriciteit

De marktgrafieken voor elektriciteit per kalenderjaar
De grafieken geven de base prijzen weer: het gewogen gemiddelde van de Peak en Off Peak Prijzen

Ontwikkeling van de stroomprijs
Kalenderjaar 2026 & 2027

Ontwikkeling van de stroomprijs
Kalenderjaar 2028 en 2029

Grafieken van de dagmarkten elektriciteit en gas

De grafieken voor elektriciteit en gas

Ontwikkeling van de gasprijs op de spotmarkt
Gas- TTF Spot

Ontwikkeling van de stroomprijs op de spotmarkt
Elektriciteit - spot base

Marktgrafieken kolen, CO2-emissierechten en olie

De prijsontwikkelingen per markt voor de komende inkoopjaren. De grafieken tonen de prijsontwikkeling vanaf twee jaar geleden tot nu. 

Kolenprijs

Ontwikkeling van de kolenprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026

Emissierechten (CO2)

Ontwikkeling van de co2-prijs
Kalenderjaar 2025

Olieprijs

Ontwikkeling van de olieprijs
Kalenderjaar 2025 - 2026

Wat betekenen de prijsontwikkelingen voor u?

Vergelijk online de 7 grootzakelijke energieleveranciers en bekijk direct & vrijblijvend uw Offertes-op-Maat 

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

Vergelijk vrijblijvend

8.9
2342 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Bespreek vrijblijvend de inkoop van uw energie met een van onze inkoopspecialisten

Bekijk ook de voorgaande Marktupdates over de energiemarkt

Meld u aan voor de MarktUpdate Energie

Wilt u iedere twee weken de belangrijkste ontwikkelingen op de energiemarkt in uw mailbox ontvangen? Meld u dan hieronder aan.

* Verplichte velden

Disclaimer

Dit marktrapport is een uitgave van Minder.nl. De gegevens en informatie zijn bedoeld om een beeld te schetsen van de energiemarkt en geeft het verloop van de energieprijzen in het verleden weer. De inhoud dient niet als advies te worden beschouwd en Minder.nl doet geen voorspellingen over de ontwikkelingen van de energieprijzen in de toekomst.

Alle informatie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desondanks kan de informatie onjuistheden bevatten. Lezers van dit rapport kunnen geen rechten ontlenen of aanspraak maken op de juistheid en volledigheid van de inhoud.