ETS2 en de bijmengverplichting: Wat betekent dit voor uw energierekening?
Gas wordt duurder. Vanaf 2027 komen er twee nieuwe componenten op uw energierekening: ETS2 en de bijmengverplichting voor groen gas. Wat betekenen deze veranderingen en hoe kunt u hierop inspelen? We leggen het uit.
Wat is de ETS2?
ETS2 is een nieuw Europees handelssysteem voor CO2-uitstoot. Uw energieleverancier moet voor elke ton CO2 die vrijkomt bij uw gasverbruik rechten kopen.
Wat is de bijmengverplichting?
Daarnaast komt er een bijmengverplichting voor groen gas. Energieleveranciers moeten steeds meer duurzaam gas toevoegen aan het aardgas - oplopend naar 20% in 2030.
Wat kunt u doen om de impact te beperken?
Voor MKB-bedrijven
Als MKB-ondernemer kunt u nu al stappen zetten om de impact te beperken:
- Begin met het laaghangende fruit. Laat uw verwarmingssysteem optimaliseren en investeer in goede isolatie. Dit levert direct besparing op én maakt u minder kwetsbaar voor prijsstijgingen.
- Kijk naar elektrische alternatieven. De business case voor warmtepompen wordt met deze gasprijsstijgingen een stuk aantrekkelijker. Voor veel situaties zijn hybride systemen al rendabel - ze combineren het beste van beide werelden.
- Gebruik fiscale voordelen. Met de Energie-investeringsaftrek kunt u 45,5% van uw investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit maakt verduurzamen financieel aantrekkelijker.
Voor grootzakelijke klanten
Voor bedrijven met een hoog gasverbruik is een strategische aanpak nodig:
- Stap over naar elektrisch. E-boilers en andere elektrische systemen kunnen een goede oplossing zijn om uw afhankelijkheid van gas te verminderen.
- Focus op efficiëntere processen. Vaak liggen er kansen in het hergebruik van restwarmte of het aanpassen van productieprocessen. Deze investeringen verdienen zich nu sneller terug.
- Bouw uw vraag naar fossiele brandstoffen af. Dit is de beste strategie om minder kwetsbaar te worden voor deze prijsstijgingen.
Nu handelen loont
2027 lijkt nog ver weg, maar verduurzamingsmaatregelen vragen om voorbereiding. Door nu te investeren in energiebesparing, profiteer je direct van lagere operationele kosten. Bovendien ben je goed voorbereid op de aankomende prijsstijgingen. Belangrijk om te weten: ook bij bestaande contracten zullen energieleveranciers deze extra kosten direct doorberekenen aan klanten. Dit is al zichtbaar in de markt, waar leveranciers deze kosten doorbelasten om concurrerend te blijven.
Bij Minder.nl maken we een concrete analyse van wat ETS2 en de bijmengverplichting voor uw specifieke situatie betekenen. We adviseren u over praktische maatregelen die passen bij uw bedrijf en budget om uw energiekosten te verlagen.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.