Joost Minder.nl
8.9
2343 beoordelingen op Feedback Company

Wat is een Energiemanagementsysteem (EMS) en heb ik het nodig?

Main Image

De energierekening is voor veel bedrijven een steeds grotere kostenpost. Met een energiemanagementsysteem (EMS) krijgt u controle over deze uitgaven. In dit blog leest u hoe zo'n systeem werkt en waarom het voor vrijwel elk bedrijf een slimme investering is.

 

Wat is een energiemanagementsysteem?

Een EMS meet en analyseert uw energieverbruik. Het bestaat uit meetapparatuur die geplaatst wordt op uw energiemeter en een softwareprogramma dat de gegevens verwerkt. Op een dashboard ziet u waar en wanneer energie wordt gebruikt.

 

Hoe kan mijn bedrijf besparen met een EMS?

Bedrijven die een EMS gebruiken, besparen gemiddeld 10-15% op hun energiekosten. Bij sommige klanten lopen deze besparingen zelfs op tot 30%. Het EMS laat precies zien waar energie verspild wordt:

  • Onnodig brandende verlichting in ongebruikte ruimtes buiten werktijd
  • HVAC-installaties die doordraaien tijdens nachten en weekenden
  • Energieslurpende apparatuur die aan vervanging toe is
  • Kostbare verbruikspieken bij gelijktijdige opstart van machines
  • Verhoogd verbruik door slecht onderhouden installaties
  • Ruimtes die tegelijk verwarmd en gekoeld worden

Met deze kennis kunt u gericht ingrijpen en direct besparen. 

Ook helpt een EMS bij het kiezen van het juiste energiecontract. Veel bedrijven betalen voor een te grote aansluiting of een contract dat niet past bij hun verbruikspatroon. Grootzakelijke klanten kunnen besparen door hun gecontracteerde kW Max te verlagen als het EMS een lager piekvermogen toont. Het maximum vermogen bepaalt namelijk mede de transportkosten. Met de inzichten uit uw EMS kan Minder.nl u helpen om een passend energiecontract te selecteren.

 

Is een EMS verplicht?

Voor steeds meer ondernemers wordt energiebesparing wettelijk verplicht. Een EMS helpt u om aan deze regels te voldoen.

GACS-verplichting voor grote kantoorpanden

Grote kantoorpanden met verwarmings- of koelsystemen boven de 290 kW moeten vanaf 2026 een Gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) hebben. Een GACS gaat verder dan alleen energiemonitoring: het moet continu het energieverbruik meten, analyseren en automatisch bijsturen. Daarnaast kan het communiceren met verschillende technische installaties in het gebouw, zoals verwarming, koeling, ventilatie en verlichting. Hierdoor wordt uw gebouw niet alleen slimmer, maar ook zuiniger.

Als uw organisatie onder deze regelgeving valt, is het raadzaam om bij de aanschaf van een energiemanagementsysteem rekening te houden met de toekomstige GACS-vereisten. Neem contact op met onze energie-experts voor advies over deze regelgeving.

 

Voor elk bedrijf een passende oplossing

Voor kleinere bedrijven (MKB en ZZP)

Als MKB'er of ZZP'er heeft u geen uitgebreid systeem nodig. Een basisversie brengt al snel de grootste energieslurpers in kaart.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een energiemanagementsysteem al zinvol voor bedrijven met een jaarlijkse energierekening vanaf €1000. Met eenvoudige energiemonitoring kunt u al beginnen met besparen.

 

Voor grote organisaties

Voor grotere organisaties is een EMS niet alleen nuttig om kosten te besparen, maar biedt het ook belangrijke strategische voordelen. U kunt bijvoorbeeld aantonen dat uw bedrijf serieus werk maakt van duurzaamheid. Dit wordt steeds belangrijker bij het binnenhalen van opdrachten en het voldoen aan wettelijke eisen.

Wilt u energiemanagement grondig aanpakken? Dan kan de ISO 50001-norm u helpen. Deze internationale standaard geeft duidelijke richtlijnen om uw energieverbruik stap voor stap te verbeteren. Certificering is niet verplicht, maar biedt wel voordelen: u krijgt vrijstelling voor sommige verplichte energie-audits. Daarnaast laat u ermee aan klanten en partners zien dat bewust omgaan met energieverbruik een vast onderdeel is van uw bedrijfsvoering.

 

Snel en voordelig aan de slag met een EMS

Een EMS hoeft niet duur te zijn. Veel leveranciers en/of meetbedrijven bieden abonnementen aan waardoor u geen grote investeringen hoeft te doen. U kunt starten met:

  1. Bepalen wat u wilt bereiken (kosten besparen, duurzamer werken).
  2. Een systeem kiezen dat past bij uw bedrijfsgrootte.
  3. De EMS-inzichten omzetten in concrete acties, zoals het aanpassen van apparatuur of verbruikspatronen.

Daarnaast is het belangrijk uw energiecontract af te stemmen op de inzichten uit uw EMS. Minder.nl kan u helpen om na implementatie van uw energiemanagementsysteem een energiecontract te vinden dat perfect aansluit bij uw werkelijke verbruikspatroon.

Wilt u weten welk energiemanagementsysteem het beste bij uw bedrijf past? Onze energie-experts helpen u graag verder.