test

Waar staat APX voor?

APX staat voor Amsterdam Power Exchange en is de dagmarkt waar gehandeld wordt in energie. Het is een onafhankelijk online handelsplatform en dient als de spotmarkt van elektriciteit. Partijen die voornamelijk op de APX energie verhandelen of afnemen zijn producenten, distributeurs, handelaren en industriële eindgebruikers. De handel van vandaag is voor de levering van morgen.

Afhankelijk van de vraag kunnen energieproducenten besluiten om meer of minder elektriciteit op te wekken. Mede door de zonne- en windenergie is het energieaanbod niet altijd gelijk aan de energieconsumptie op die dag. Hierdoor kan het zijn dat vraag en aanbod niet in balans is en valt de handel bij een tekort aan energie gunstig uit voor de verkoper.    

Hoe werkt de APX spotmarkt?

Afnemers geven via een geautomatiseerd systeem aan hoeveel energie zij willen inkopen. Vervolgens wordt vraag en aanbod geanalyseerd en komen de prijzen voor de volgende dag tot stand. Omdat de APX een spotmarkt is, worden de marktprijzen ieder uur opnieuw vastgesteld. Alle elektriciteit die naar Nederland geïmporteerd wordt, verloopt via de APX.

DE APX is opgericht in 1999 om de energiemarkt nog verder te liberaliseren. Op de website van de APX staan de laatste ontwikkelingen van de markt. Dagelijks worden de tarieven weergegeven die dienen als marktreferentie. Naast het hoofdkantoor in Nederland heeft APX ook kantoren in het Verenigd Koninkrijk en België.  

 

« terug naar de energiebegrippen