Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Actuele ontwikkelingen op de energiemarkt

14 juni 2023

Anderhalf jaar lang zaten we in een energiecrisis met gigantische prijsstijgingen als gevolg. Nu is er meer rust op de markt en zijn de tarieven gedaald. Tijd voor actie zou je zeggen.

Maar wie zegt dat nu een goed moment is om een contract af te sluiten?

Waarom niet wachten tot de energieprijzen op de markt wellicht verder zijn gedaald? Een belangrijke reden is dat we nog niet volmondig kunnen zeggen dat de energiecrisis voorbij is. In deze factsheet bespreken we daarom de actuele marktontwikkelingen zodat je de juiste keuze voor jouw zakelijk energiecontract maakt.

Inhoud:

 1. Daling van de energieprijzen in de afgelopen maanden
 2. De energiecrisis is nog niet voorbij
 3. Nieuw boetebeleid voor tussentijds openbreken contract
 4. Hogere energiekosten dan we gewend zijn: een nieuwe realiteit?
 5. Prijsplafond loopt eind van dit jaar af

 

Lees hieronder verder over de marktontwikkelingen▼

Bespaar jij op je energiekosten?

Laat een energie-expert vrijblijvend uitrekenen of je bespaart op je zakelijke energiekosten. Dien je terugbelverzoek in voor een vrijblijvende calculatie.

Bel mij vrijblijvend

Ontwikkeling van de energieprijzen in de afgelopen maanden

De afgelopen maanden daalden de energieprijzen flink. Begin juni - voor de prijsstijgingen - werd zelfs gesproken over het laagste prijsniveau in 1,5 jaar tijd. Oorzaken: goed gevulde gasvoorraden, warmere temperaturen en Azië die lange tijd nauwelijks het vloeibare gas LNG inkocht. Inmiddels koopt Azie weer LNG in en dit beïnvloedt direct de prijzen op onze energiemarkt. Dit is duidelijk zichtbaar in de grafieken hieronder. 

Stroom

Ontwikkeling van de stroomprijs

Ontwikkeling van de stroomprijs sinds 1 januari 2023 tot nu

Gas

Ontwikkeling van de gasprijs

Ontwikkeling van de gasprijs sinds 1 januari 2023 tot nu

De energiecrisis is nog niet voorbij

De energieprijzen zijn gedaald, maar het blijft onzeker voor hoelang dit geldt. Maandag 5 juni was er bijvoorbeeld een flinke prijsstijging te zien, omdat Aziatische landen meer vloeibaar gas (LNG) inkochten. Dit heeft direct invloed op de Europese energiemarkten. Daarnaast spelen onderstaande factoren mee die de onzekere energiemarkt in stand houden:

 1. Wanneer we een koude winter tegemoet gaan, zijn zelfs gasvoorraden die voor 90 procent gevuld zijn niet voldoende om ons de hele winter van gas te voorzien
 2. Rusland levert nog steeds voor 10 procent gas aan Europa. Staakt Rusland ook deze gaslevering dan vallen er miljarden aan gaslevering weg
 3. Ondertussen wil Europa officieel een boycot op Russisch gas opstellen. Landen die in de verleiding komen om Russisch gas af te nemen, worden op deze manier gehinderd.  
 4. Een lagere energieprijs kan de urgentie voor bedrijven en particulieren verminderen om energie te besparen. Met een toenemende gasvraag als gevolg.
 5. In Noorwegen duurt onderhoud aan een gasverwerkingsinstallatie langer dan gepland. Hierdoor kan Noorwegen momenteel minder LNG exporteren. 

Al met al zou dit betekenen dat Nederland én Europa extra, alternatieve bronnen voor ons gas moeten inzetten. Dit voert de druk op de gasmarkt op en leidt vaak tot hogere energieprijzen.

Wanneer je zeker wilt weten dat je ook komende winter, of zelfs aankomende winters, een relatief lage prijs voor je energie betaalt, dan is het slim om nu voor een vast energiecontract te kiezen.

energie

Nieuw boetebeleid voor tussentijds openbreken van het contract

Financiële risico ligt meer bij klant

Wanneer een klant ver voor de einddatum van het energiecontract overstapte naar een andere energieleverancier, kon een boete voor misgelopen inkomsten in rekening gebracht worden. Dit kan nog steeds, maar per 1 juni 2023 hanteren energieleveranciers nieuwe regels voor deze boete die zij in rekening brengen.

Wat verandert er?

De gegeven boete kan nu hoger uitvallen, afhankelijk van hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Het financiële risico komt nu meer bij de klant te liggen dan bij de leverancier. Klanten zullen hierdoor minder snel hun contract openbreken en leveranciers durven eindelijk weer volop energiecontracten aan te bieden.  

De criteria voor het nieuwe beleid

Kort de drie criteria van het nieuwe boetebeleid voor ZZP en MKB: 

 1. De hoogte van de energietarieven zoals die zijn vastgelegd in het contract met de energieleverancier
 2. De energietarieven die in rekening gebracht worden aan nieuwe klanten op het moment dat de bestaande klant het energiecontract opzegt
 3. De resterende hoeveelheid energie (stroom en/of gas) die de klant zou afnemen indien niet voortijdig werd opgezegd

Bovenstaande criteria leiden tot de volgende berekening:
(Huidige energietarieven – energietarieven nieuwe klanten) * de resterende hoeveelheid energie = de opzegboete.

Aanvullende ontwikkelingen

Zijn hogere energiekosten de nieuwe realiteit?

Diverse analisten op de energiemarkt geven aan dat de energieprijzen niet meer het lage prijsniveau bereiken zoals die was voor de energiecrisis (voor winter 2022). En dat we rekening moeten houden met een standaard hogere prijs voor onze energie. In dat opzicht zouden we kunnen zeggen dat we nieuwe met een nieuwe realiteit te maken hebben.

Dus ondanks dat de prijzen gedaald zijn in de afgelopen maanden, kunnen de prijzen alsnog duurder dan verwacht aanvoelen. Maar wellicht is het tijd om deze realiteit te accepteren.

Prijsplafond loopt eind van dit jaar af

Het prijsplafond om de energiekosten betaalbaar te houden - voor met name ZZP en particulieren – loopt eind 2023 af. Tot nu toe wordt dit plafond niet verlengd.

De energieprijzen in onze aanbiedingen liggen onder het prijsplafond. Dus wil je ook vanaf januari 2024 een zo scherp mogelijke prijs voor je energie betalen, dan is nu wellicht een goede optie om je energiecontract voor langere periode vast te zetten met de huidige actietarieven.  

Is het slim om nu een zakelijk energiecontract aan te vragen?

Energieprijzen zijn helaas niet te voorspellen. Uiteraard kunnen de prijzen verder dalen, maar wanneer de markt zijn dieptepunt heeft bereikt, blijft onzeker. Daarom sturen we je deze marktupdate, zodat we je de feiten kunnen presenteren. Met als doel dat je de juiste keuze over je energiecontract maakt.

Saskia - Energie-expertSaskia
Giancarlo
Anita- energie-expertAnita

Laat je gegevens achter en we bellen je vrijblijvend

Samen bespreken we het scherpste aanbod voor je bedrijf na alle prijsdalingen. Zo bespaar je eindelijk weer op je energiekosten.

 

Wat je kunt verwachten na het indienen van je belverzoek:

 • Binnen een dag contact met je persoonlijke energie-expert
 • Vrijblijvend bekijkt je energie-expert wat je bespaart als je nu overstapt
 • Geen verplichtingen, u maakt altijd zelf de definitieve beslissing  

Laat je gegevens achter via het formulier en we bellen je binnen een dag