Zonnepanelen kopen voor uw bedrijf of organisatie

Zonnepanelen zijn steeds populairder. Niet alleen bij consumenten, maar ook steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor zonnepanelen. Overweegt u zelf zonnepanelen aan te schaffen voor uw bedrijf? Op deze pagina vindt u meer informatie. U leest meer over onder andere de voordelen, verschillende soorten zonnepanelen, aandachtspunten, subsidieregelingen, salderen, de terugleververgoeding en dergelijke.

Zonnepanelen zakelijk

Wat zijn zonnepanelen en hoe werken ze?

Zonnepanelen (PV-panelen) bestaat uit allemaal zonnecellen. Deze zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Met zonnepanelen zet u zonlicht, met behulp van een omvormer, om in elektriciteit.

Drie soorten zonnepanelen

Wanneer u besluit zonnepanelen aan te schaffen dan kunt u op dit moment kiezen uit drie soorten panelen, namelijk:

 • Monokristallijn zonnepanelen: bij deze panelen bestaan de zonnecellen uit één kristal. Deze panelen zijn vrij kostbaar, maar hebben ook een hoog rendement.
 • Polykristallijn zonnepanelen: bij deze panelen bestaan de cellen uit meerder kristallen.  
 • Amorf zonnepanelen: deze panelen zijn vervaardigd uit niet-kristallijn silicium. Het verschil met de andere twee soorten panelen is dat deze panelen goedkoper zijn om te maken en dus ook goedkoper zijn in de aanschaf.

Voordelen zonnepanelen zakelijk

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Wij hebben enkele voordelen hieronder voor u op een rij gezet.

 • Door voor zonnepanelen te kiezen, kiest u als bedrijf of organisatie voor duurzame energie. Dit draagt bij aan uw MVO-doelstellingen.
 • De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met verschillende subsidieregelingen.
 • In de meeste gevallen kunt u zonnepanelen plaatsen zonder vergunning.
 • Kiest u voor zonnepanelen, dan bespaart u op uw energierekening.  
 • Zonnepanelen zijn relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden.  
 • De zonnepanelen hebben een steeds kortere terugverdientijd.

De kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Wanneer u kiest voor zonnepanelen per vierkante meter, bent u gemiddeld 250 euro per vierkante meter kwijt (inclusief de benodigdheden). Het installeren van grote systemen is verhoudingsgewijs goedkoper dan het installeren van kleinere systemen.

Aandachtspunten bij aanschaf zonnepanelen

Er zijn uiteraard een aantal zaken waar u op moet letten/aan moet denken voordat u zonnepanelen aanschaft. Hieronder een greep uit de aandachtspunten.  

 • Check of uw dak geschikt is voor zonnepanelen.
 • Bekijk hoeveel panelen u wilt aanschaffen.
 • Verdiep u in het soort panelen dat u wilt aanschaffen.
 • Denk ook na waar u deze wilt aanschaffen.
 • Ga na of u in aanmerking komt voor subsidie.
 • Zoek ook altijd uit of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
 • Bekijk welke omvormer u nodig heeft.  
 • Zoek ook uit of er aanpassingen aan uw stoppenkast of elektriciteitsmeter verricht moeten worden.  
 • Verdiep u ook in de garantievoorwaarden van de zonnepanelen die u overweegt aan te schaffen.

Energieleveranciers die zonnepanelen aanbieden

Er zijn in Nederland verschillende energieleveranciers die zonnepanelen aanbieden. Hieronder vindt u een overzicht.

Aanmelden zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen aanschaft is het goed om te weten dat u deze ook moet registreren bij uw netbeheerder en energieleverancier. Zo bent u ervan verzekerd dat u levering aan het net goed verloopt en loopt u geen terugleververgoeding mis.

Subsidie zakelijke zonnepanelen

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen moet in 2023 16 procent van de energiebronnen duurzaam zijn. Daarom stimuleert de overheid de aanschaf van zonnepanelen door middel van allerlei subsidies en regelingen. Deze vindt u hieronder.

 • Energie investeringsaftrek (EIA): dit is een fiscale aftrekregeling. Er gelden bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor EIA. Lees er meer over op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Kleinschalige investeringsaftrek (KIA): investeert u in een boekjaar in zonnepanelen, dan kunt u in aanmerking komen voor KIA. Meer hierover leest op de website van de Belastingdienst
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA): als ondernemer kunt u ook in aanmerking komen voor de MIA. Hiermee kunt u fiscaal aantrekkelijk investeren in toepassingen die vriendelijk zijn voor het milieu, zoals zonnepanelen. 
 • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil): zoals de naam al zegt, kunt u met de Vamil een investering op een willekeurig moment afschrijven. De MIA en de Vamil worden in veel gevallen gecombineerd. Meer over deze regelingen leest u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
 • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+): door middel van deze subsidieregeling wil het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van duurzame energie stimuleren. Ook hierover leest u meer op de site van RVO
 • Lokale regelingen: naast de bovengenoemde regelingen zijn er ook vaak lokale/regionale regelingen waar u gebruik van kunt maken. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden.  

Wat brengen zonnepanelen op?

Zonnepanelen kunnen erg verschillen in efficiëntie. Wanneer we spreken over het vermogen van een zonnepaneel dan praten we over Wattpiek. De opbrengst is onder andere erg afhankelijk van de installatie (hellingshoek en ligging van het dak). Plaatsing op het zuiden zorgt in Nederland voor meer opbrengst dan wanneer u de panelen op een andere plek laat installeren. Bij gunstige omstandigheden kunt u rekenen op 250 Wattpiek vermogen per paneel. Op jaarbasis levert zo’n paneel 220 kWh stroom op.

Wat is de gemiddelde levensduur en terugverdientijd?

Met goed onderhoud gaat een zonnepaneel gemiddeld 25 jaar mee. De terugverdientijd van zonnepanelen is erg afhankelijk van een aantal factoren (o.a. kostprijs en levensduur van de panelen, bijbehorende apparatuur, stroomprijs, laten installeren of zelf plaatsen en dergelijke). Wanneer we kijken naar de gemiddelde terugverdientijd dan ligt deze rond de 10 jaar.   

Salderen en terugleververgoeding

Wanneer u zonnepanelen heeft, dan berekent uw energieleverancier jaarlijks hoeveel energie u van de leverancier heeft afgenomen, maar ook hoeveel energie u zelf teruggeleverd heeft. Deze rekensom wordt ook wel salderen genoemd. Heeft u in een jaar zelfs meer opgewekt dan u heeft verbruikt, dan ontvangt u een terugleververgoeding. Deze terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Let er wel op dat salderen en de terugleververgoeding alleen gelden voor kleinverbruikers (3x80 Ampère). Bekijk ook onze pagina over zakelijk terugleveren als u hier meer over wilt weten.