Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Zakelijke energie voor thuis? 3 belangrijke voordelen die je moet weten

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

Werk je als ondernemer thuis dan maakt het niet uit of je kiest voor een zakelijk energiecontract of een particulier energiecontract. Beide type contracten verschillen niet (meer) van elkaar en zijn daardoor net zo gunstig. Dit komt door voorwaarden die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2019 verplicht stelde voor een contract met zakelijke energie voor thuis. Zo is het voor de leverancier bijvoorbeeld verplicht om, net als bij particuliere contracten, altijd een bedenktijd aan te bieden.

 

Dit artikel in het kort

 • De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgde er in 2019 voor dat contracten met zakelijke energie voor thuis dezelfde belangrijke voorwaarden hebben als particuliere contracten
 • Daardoor val je als ondernemer met zakelijke energie op je woonadres alsnog onder de consumentenbescherming
 • Enige voorwaarden zijn dat je de energie hoofdzakelijk privé verbruikt en dat je woonadres een woonfunctie heeft. Dit kun je eenvoudig nagaan via het BAG viewer (kadaster)
 • Bij sommige zakelijke energieleveranciers profiteer je van extra voordelen zoals een lang switchvenster (hierover verderop meer)

 

Gunstige voorwaarden bij contract met zakelijk tarief energie thuis

Ondernemers die bij voorkeur zakelijke energie thuis geleverd willen hebben, zijn tegenwoordig net zo goed beschermd als iedere andere ondernemer met een particulier energiecontract. Dit komt door twee wijzigingen die de ACM in 2019 doorvoerde. Daardoor verschilt een particulier energiecontract niet meer van een zakelijk energiecontract voor thuis. Dit zijn de twee wijzigingen:

  1. Een contract met een zakelijk tarief voor energie thuis heeft standaard twee weken bedenktijd
  2. Er geldt een grens voor een eventuele opzegvergoeding. Die is maximaal € 125,- per product (stroom en/of gas). Je leverancier brengt die alleen in rekening indien je je energiecontract vroegtijdig beëindigt.

   Dan is er nog een bijkomend voordeel als je kiest voor een energieleverancier met een zakelijk aanbod:

  3. Meerdere zakelijke energieleveranciers hanteren een ruim switchvenster. Wat inhoudt dat zij bereid zijn om lang te wachten met het in laten gaan van je nieuwe contract. Hoe dit ook in jouw voordeel kan werken, lees je verderop in dit artikel.

 


 

Bekijk direct het scherpste zakelijke aanbod voor jouw bedrijfssituatie

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 


Woonfuctie als voorwaarde voor consumentenbescherming

Er zijn twee belangrijke voorwaarden om bij een zakelijk energiecontract op je thuisadres dezelfde bescherming te krijgen als bij een particulier energiecontract:

 1. Je leveringsadres heeft een woonfunctie
 2. De energie op je thuisadres verbruik je hoofdzakelijk voor privédoeleinden

Voorwaarde 1: de woonfunctie

Of je leveringsadres een woonfunctie heeft, vind je terug in de BAG-viewer (kadaster). Voor 99% van de woonhuizen geldt een woonfunctie. Voor de zekerheid kun je het ook voor jouw adres nagaan via de website van de BAG-viewer. Vul in de zoekbalk je postcode en huisnummer in en in de rechterkolom zie je bij ‘gebruiksdoel’ waarschijnlijk ‘woonfunctie’ staan. Overigens houdt onze zakelijke energievergelijker al rekening met het gebruiksdoel van je leveringsadres, waardoor je altijd aanbiedingen van energieleveranciers te zien krijgt die gelden voor jouw specifieke situatie. Dus met actietarieven en met de juiste contractvoorwaarden.

Voorwaarde 2: verbruik hoofdzakelijk voor privédoeleinden

De energie die je op het betreffende adres verbruikt moet overwegend voor privédoeleinden verbruikt worden. Werk je bijvoorbeeld als ZZP’er aan de keukentafel dan voldoe je waarschijnlijk aan deze voorwaarde.

Een uitzondering is bijvoorbeeld een boerderij. Die kan een woonfunctie hebben, maar heeft meestal een hoog energieverbruik die vooral voor zakelijke doeleinden gebruikt wordt. Een VVE is ook een voorbeeld van zo'n uitzondering. Bij beide situaties vervalt meestal de consumentenbescherming behorende bij het zakelijke contract en is een zakelijk energiecontract met de standaard voorwaarden van toepassing.

Altijd twee weken bedenktijd bij je zakelijke energie thuis

De ondernemer met zakelijke energie op het woonhuis heeft tegenwoordig twee weken bedenktijd. Dat wil zeggen: na je keuze kun je er nog twee weken over nadenken en eventueel op terugkomen door het contract kosteloos te annuleren. Deze twee weken gaan in op het moment dat je het zakelijk energiecontract van je toekomstige energieleverancier ontvangt.

Bij particuliere energiecontracten was de twee weken bedenktijd standaard al inbegrepen. In 2019 is deze voorwaarde ook wettelijk verplicht gesteld bij een energiecontract met zakelijke energie thuis. Een belangrijke wijziging in het voordeel van de zakelijke klant dus!

Nu ook maximale opzegvergoeding bij zakelijke tarief energie thuis

Wanneer je ruim voor de einddatum je energiecontract opzegt, kan je energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Die vergoeding mag tegenwoordig een maximaal bedrag bedragen voor ondernemers met zakelijke energie voor het woonhuis. Een goede zaak, omdat de opzegvergoeding voor zakelijke contracten voorheen fors kon oplopen. In het kader hieronder zie je de stelregels voor de opzegvergoedingen.

Opzegvergoeding voor zakelijke contracten voor thuis

Resterende looptijd Alleen gas óf stroom Gas én stroom
1,5 jaar € 50-, €100,-
1,5 - 2 jaar € 75,- € 150,-
2 - 2,5 jaar € 100,- € 200,-
2,5 jaar € 125,- € 250,-

 

Overname van je opzegvergoeding

Sommige zakelijke energieleveranciers nemen je opzegvergoeding over als je klant bij ze wordt. Is dit interessant voor jou en wil je weten welke leveranciers dit zijn? Neem contact op met onze energiespecialist en je wordt direct vrijblijvend geholpen.

Saskia- Minder.nl

Saskia
Energiespecialist bij Minder.nl 

 

Voorkom eenvoudig een opzegvergoeding bij zakelijke energie op woonhuis

Een opzegvergoeding voorkom je eenvoudig. Er zijn twee factoren die hierin een rol spelen:

 1. De opzegtermijn van je huidige energieleverancier

  Let op de einddatum van je huidige energiecontract en op je opzegtermijn. Is je opzegtermijn bijvoorbeeld een maand? Dan kun je een maand voor de einddatum van je contract opzeggen.

 2. Het switchvenster van je toekomstige energieleverancier

  Een tweede belangrijke factor die meespeelt bij het wel of niet krijgen van een opzegvergoeding, is het switchvenster van de energieleverancier waar je naar wilt overstappen.

Het switchvenster geeft aan hoelang je toekomstige leverancier maximaal wacht met het in laten gaan van je nieuwe energiecontract. Sommige leveranciers zijn heel geduldig en wachten indien nodig maar liefst 12 maanden. Dus dit betekent dat je al een jaar voordat je huidige contract afloopt een nieuw contract kunt aanvragen. Een interessante optie als je bijvoorbeeld zeer scherpe tarieven voor een later moment wilt vastleggen. Of je wilt ze juist vroegtijdig vastleggen ten tijde van alsmaar stijgende tarieven om te voorkomen dat je straks veel meer gaat betalen.

 

Handig: het switchvenster van zakelijke energieleveranciers

Soms komt er zo een mooi scherp energie-aanbod voorbij, dat je die gewoon móet hebben. Maar ja, wat als je huidige contract nog een tijdje doorloopt? Dan biedt het switchvenster van je toekomstige zakelijke energieleverancier wellicht uitkomst!

Het switchvenster geeft aan hoelang je toekomstige energieleverancier maximaal wacht met het in laten gaan van je nieuwe energiecontract. Dit kans soms wel 12 maanden zijn. Het switchvenster verschilt per energieleverancier. Dus heb je vragen hierover? Start dan een chat of bel ons op 020 - 2900 900.

Is zakelijke energie voor thuis voordeliger?

De tarieven behorende bij een contract met zakelijke energie voor thuis kunnen voordeliger zijn, maar het is geen gegeven. Zorg daarom dat je een goede vergelijking maakt van de aanbiedingen op de markt. Maar wellicht zijn er voor jou nog andere redenen om te kiezen voor zakelijke energie. Omdat bijvoorbeeld een energieleverancier nét iets betere voorwaarden aan zakelijke klanten biedt dan aan particuliere klanten. Denk aan het hierboven genoemde switchvenster. Of de overname van een opzegvergoeding. Wil je zeker van zijn van je keuze? Start dan hieronder je zakelijke energievergelijking of neem contact op met onze zakelijke energiespecialisten.

 


 

Bekijk direct het scherpste zakelijke aanbod voor jouw bedrijfssituatie

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2163 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 

Bespreek direct met onze zakelijke energiespecialist wat de beste optie is voor jouw situatie

Saskia- Minder.nl

Saskia
Energiespecialist bij Minder.nl