Joost Minder.nl
8.9
2111 beoordelingen op Feedback Company

Hoge energieprijzen: wat te doen als je zakelijk energiecontract eindigt?

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

De energieprijzen stegen de afgelopen maanden fors. Ondernemers waarvan het contract binnenkort afloopt of recent afliep, staan voor een lastige keuze: nu kiezen voor vaste tarieven of voor variabele tarieven? Het verschil tussen deze twee opties lichten we in dit artikel toe. 

Het artikel gaat hieronder verder ↓

 

Dit artikel in het kort:

  • Je hebt de keuze uit twee opties als je contract afloopt of al is afgelopen   

  • Je keuze hangt grotendeels af van in welke mate je zekerheid wilt. Als je dit eenmaal weet, maak je een weloverwogen keuze voor het type tarief dat het beste bij je past 

  • De verwachting van energie-analisten is dat de gasprijs in Nederland dit hele jaar hoog blijft vanwege krappe gasvoorraden 

  • Een stijging van je energiekosten is vrijwel niet te voorkomen

  • Gelukkig komt de overheid ons tegemoet via een verlaging van de energiebelasting en een verhoging van de Vermindering Energiebelasting

 


Bekijk wat op dit moment het voordeligste aanbod is voor jou

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2111 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Twee opties als je zakelijk energiecontract afloopt

Loopt je zakelijk energiecontract af op korte termijn of is deze al afgelopen dan heb je twee opties:

  • Optie 1: kiezen voor zekerheid met vaste tarieven. Je legt je contract vast voor een bepaalde periode met vaste prijzen
  • Optie 2: kiezen voor flexibiliteit met variabele tarieven. Dit betekent ook een keuze met meer risico  

Optie 1: kiezen voor zekerheid met vaste tarieven

Vaste energietarieven geven je zekerheid voor de duur van je contract. Je legt voor een jaar of enkele jaren je tarieven vast en gedurende die periode weet je exact de prijs die je betaalt voor je energie. Een groot voordeel is dat je zeker weet dat je energietarieven de komende periode niet verder stijgen. Ze staan immers vast. Met de huidige marktontwikkelingen zorgt deze keuze voor vaste tarieven ook voor twijfel bij ondernemers. Doordat de energieprijzen momenteel hoog zijn, vragen zij zich af of vastleggen nu verstandig is of niet. Wat als de energieprijzen straks dalen? Bedenk dat energieprijzen niet te voorspellen zijn. Mogelijk dalen ze in de komende maanden, maar ze kunnen net zo goed verder stijgen. Mocht een stijging zich voordoen dan ben je blij dat je op een eerder moment je energietarieven hebt vastgelegd.  

Optie 2: kiezen voor flexibiliteit én meer risico met variabele tarieven

Als je op het moment liever de prijsontwikkelingen afwacht dan kun je voor variabele tarieven gaan. Deze betaal je automatisch zodra je energiecontract afloopt of als deze al is afgelopen en je nog geen nieuwe hebt aangevraagd. Het voordeel van een variabel tarief is dat je doorgaans ieder moment het contract kunt opzeggen met een maand opzegtermijn. Voordat je hiervoor kiest, is het goed om ook de risico's van variabele tarieven te weten. Neem bijvoorbeeld deze recente ontwikkeling: normaal gesproken wijzigen energieleveranciers de variabele tarieven twee keer per jaar: op 1 januari en 1 juli. Nu zijn er al leveranciers die hiervan afwijken door vaker dan die twee keer per jaar de variabele tarieven aan te passen. Dus eventuele prijsstijgingen krijg je dan direct doorberekend. 

Een tweede risico is dat wanneer variabele tarieven stijgen de vaste tarieven eveneens stijgen. Op zo een moment is het minder aantrekkelijk om over te gaan van variabele tarieven op vaste tarieven.

Het derde risico is dat je mogelijk een flinke naheffing krijgt. Met name als de tarieven na de winter dalen en je op dat moment besluit om voor een vast energiecontract te gaan. De leverancier kijkt namelijk naar je totale jaarverbruik en spreidt de kosten hiervoor uit over het jaar. Dus in de winter betaal je te weinig voor je energieverbruik en in de zomer juist teveel. Blijf je een jaar lang klant bij de energieleverancier dan is dit geen probleem. De kosten zijn dan weer rechtgetrokken. Is je contract echter na de zomer ingegaan en stap je na de winter over naar een andere energieleverancier, dan heb je te weinig betaald voor je energie. Je oude leverancier brengt in dit geval een naheffing in rekening.  

Wat te doen? Advies van zakelijk energiespecialisten

Er is één heel duidelijk advies voor als je contract afloopt of is afgelopen: vergelijk de variabele tarieven die je nu betaalt (of straks gaat betalen) met het zakelijk aanbod in onze vergelijker. Op onze website vind je namelijk het actie-aanbod met vaste tarieven van leveranciers. Door de variabele en de vaste tarieven van zakelijke energie naast elkaar te leggen, weet je snel genoeg wat voor jou de voordeligste keuze is. 

Bedenk ook waar je voorkeur naar uit gaat: zekerheid met vaste tarieven zodat je de komende tijd weet wat je betaalt en niet om hoeft te kijken naar je energiecontract? Of meer flexibiliteit met variabele tarieven, maar ook meer onzekerheid omdat je nu nog niet weet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen? 

 

Wat is voor jouw situatie een goede optie? Bespreek het vrijblijvend met onze energiespecialist

Saskia- Minder.nl

Saskia
Energiespecialist bij Minder.nl

 

Worden de energietarieven dit jaar nog voordeliger?

Energieprijzen zijn niet te voorspellen. Dus harde uitspraken kunnen we hier niet over doen. Echter als we kijken naar wat analisten van de energiemarkt verwachten dan voorzien ze dat met name de gasprijs dit jaar hoog blijft. Dit is ook niet zo een gekke aanname. Onze gasvoorraden zijn namelijk nog steeds beperkt gevuld terwijl het winter is. Komt er nog een strenge forst dan zijn onze gasvoorraden zodanig aangesproken dat we nog ver tot na de winter de voorraden moeten bijvullen. De gasvraag blijft daarmee hoog. Tegelijkertijd kunnen we niet veel gas importeren om diverse redenen. Vanuit Rusland loopt er bijvoorbeeld een nieuwe gaspijpleiding direct naar Duitsland. De Nord Stream 2. Echter geeft Duitsland nog geen toestemming om deze pijpleiding in gebruik te nemen. Komt die toestemming er de komende maanden niet, dan bestaat de kans dat de huidige krapte op de gasmarkt blijft bestaan.

 

Meer weten over de verwachting van de gasprijs in 2022? Ga naar ons artikel: gas nog het hele jaar duur volgens economen van ABN Amro.   

 

Kun je een prijsstijging voorkomen?

Je ontkomt niet aan een hogere energierekening als je zakelijk energiecontract binnenkort afloopt of is afgelopen. De prijzen zijn nu eenmaal gestegen. Zowel de variabele tarieven als de vaste tarieven. Ook leveranciers betalen namelijk op de inkoopmarkt meer voor gas en stroom.

Komt de overheid ons nog tegemoet?

Zelfs de overheid vindt dat energie nu dusdanig duur is dat de energiebelasting op stroom omlaag gaat. In 2022 betalen we over de eerste 10.000 kWh stroom 5,7 eurocent (exclusief btw) minder energiebelasting én is de Vermindering Energiebelasting (die je terugkrijgt) van 461,- opgeschroefd naar € 682,- (beide exclusief btw).

 

Meer weten over de compensatie van de energiekosten vanuit de overheid?

Ga naar ons blog: Overheid compenseert onze fors gestegen energiekosten. Wat moet je hiervoor doen?

 


 

Bekijk wat op dit moment het voordeligste aanbod is voor jou

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2111 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 

Onze energiespecialist kijkt graag vrijblijvend met u mee

Saskia- Minder.nl

Saskia
Energiespecialist bij Minder.nl