Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Zijn energiekosten zakelijk aftrekbaar?

Main Image

De zakelijke energierekening is een maandelijks terugkerende kostenpost voor je bedrijf. Zijn deze energiekosten zakelijk aftrekbaar? Voor een gedeelte wel. Dit is afhankelijk van je situatie, want er zijn enkele voorwaarden aan verbonden die we je in dit artikel uitleggen. 

 

Dit artikel in het kort:
 • De btw die je mag aftrekken van de belasting is de btw die je betaalt over je zakelijk energieverbruik
 • De kosten voor je werkruimte kun je in bepaalde situaties aftrekken van de fiscale winst
 • Wanneer je apparaten of machines op de ondernemersbalans staan dan kun je de bijbehorende energiekosten ook aftrekken van de fiscale winst
 • Voor iedere regeling gelden specifieke voorwaarden  

 

Btw energiekosten aftrekbaar

Over je zakelijk gas en stroomverbruik betaal je de standaard 21 procent btw (per 1 juli 2022 is de btw op energie voor een half jaar verlaagd naar 9 procent). Uiteraard kunnen ondernemers met een bedrijfspand deze btw terugvorderen. Voor ondernemers en freelancers met een kantoor aan huis is de btw op energie zakelijk ook aftrekbaar, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die voorwaarden staan hieronder uitgelegd.    

 


Bespaar op je zakelijke energiekosten

Vergelijk vrijblijvend alle zakelijke energieleveranciers en bekijk direct het beste aanbod voor jou.

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 650,- p/j

8.9
2147 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Kantoor aan huis en btw energiekosten

Een kantoor aan huis komt veel voor bij een wat kleiner bedrijf of bij zzp’ers. Voor de een zal het aftrekken van de zakelijke energiekosten meer opleveren dan voor de ander. Immers, iemand die vanuit zijn schuur een timmerbedrijf runt met allerlei machines verbruikt meer stroom dan een zzp’er met alleen een koffieapparaat en een laptop.   

De btw die je mag aftrekken van de belasting is de btw die je betaalt over je zakelijk energieverbruik. Waarschijnlijk heb je één energiecontract afgesloten voor zowel privé als zakelijk. Alleen de btw die wordt geheven over de energie die je met zakelijke doeleinden verbruikt, mag je aftrekken van de belasting. Met de oppervlakte methode reken je uit hoeveel dit is. 

Oppervlakte methode: reken uit hoeveel btw van je energiekosten je mag terugvragen

De oppervlakte methode is een formule waarmee je uitrekent hoeveel btw stroom en gas je van de belastingdienst mag terugvragen als je een kantoor aan huis hebt. De gegevens die je nodig hebt voor de oppervlakte methode:

 • De totale jaarlijkse zakelijke energiekosten
 • De werkoppervlakte van je kantoor in m2
 • De vloeroppervlakte van je complete woning in m2 inclusief kantoorruimte


De rekensom ziet er als volgt uit:

Kantoorruimte in m2 / Totale woningoppervlakte in m2 * De jaarlijkse energiekosten 
 

Hier zie je een voorbeeldberekening

 • Je kantoorruimte is 25 vierkante meter
 • Je totale woningoppervlakte is 150 vierkante meter
 • Jaarlijks betaal je € 2000,- voor je zakelijke energie

 

 • 25 / 150 * 2000 = € 333,33
 • Daar 21 procent btw van: €333,33 / 1,21 = €275,48 
 • €333,33 - €275,48 = € 57,85 
 • In totaal mag je € 57,85 aftrekken van de btw-aangifte

 
Vrijgesteld van btw?
Ben je als ondernemer vrijgesteld van btw? Dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor het aftrekken van de btw energie.

Extra fiscale voordelen zakelijke energie

Met een kantoor aan huis blijft het fiscale voordeel niet alleen bij de aftrek van de btw. De kosten voor de werkruimte kun je soms ook aftrekken van de winst. Er zijn een aantal voorwaarden die hiervoor gelden:

 1. Je werkruimte heeft een eigen opgang/ingang
 2. Je werkruimte heeft een eigen toilet en watervoorziening
 3. Je werkruimte is in principe te verhuren aan iemand die je niet kent


Kantoor aan huis met eigen opgang
Heeft je kantoor aan huis een eigen opgang?

 

Minimaal 90 procent van je tijd werkgerelateerd
Wanneer je werkruimte aan bovenstaande voorwaarden voldoet én 90 procent van de tijd die je erdoor brengt bedoeld is voor je bedrijf, dan mag je de kosten van de werkruimte van je winst afhalen. In deze situatie wordt je werkruimte namelijk gezien als ondernemingsvermogen.  

10-90 procent van je tijd werkgerelateerd
Wanneer de tijd die je erdoor brengt voor 10 tot 90 procent bedoeld is voor je bedrijf dan mag je zelf kiezen of de ruimte onder je privé- of ondernemingsvermogen valt. Besteed je er minder dan 10 procent voor je werk dan mag je geen kosten van de winst aftrekken.   

 


Vind je het een complex verhaal? Gelukkig heeft de Belastingdienst een handige hulptool gemaakt.
Met een paar vragen achterhaal je of je voor de fiscale regeling in aanmerking komt.Energiekosten van de fiscale winst aftrekken

Wanneer je apparaten of machines op de ondernemersbalans staan (dit is een overzicht van je bezittingen, schulden en eigen vermogen op een specifiek moment) dan kun je de energiekosten die bij deze apparaten horen, aftrekken van de fiscale winst. Wederom is er een mooie rekenformule waarmee je uitrekent om wat voor bedrag dit gaat:

Aantal watt van de machine * de uren die de machine dagelijks draait * het aantal dagen waarop de machine gebruikt wordt / 1000 * je leveringstarief per kilowattuur.

We schetsen een voorbeeldsituatie:

 • Je hebt een laptop die je vijf dagen per week acht uur per dag gebruikt
 • De laptop heeft een vermogen van 75 watt
 • Je neemt vijf weken vakantie (25 dagen); waardoor je in totaal 235 dagen per jaar werkt
 • Het leveringstarief dat je voor stroom betaalt is 0,23 eurocent (inclusief energiebelasting en ode, exclusief btw)

De rekensom wordt als volgt:

(75*8*235)/1000*0,23 = € 32,43.

Jaarlijks betaal je dus afgerond € 32,- aan stroom voor je laptop en dit mag je aftrekken van de fiscale winst.

Het bedrag dat je voor één zo’n laptop van de winst mag aftrekken, levert op jaarbasis niet veel op. Heb je echter meerdere en grotere apparatuur staan dan kan het terug te vragen bedrag aardig oplopen.

 

Als ZZP'er altijd 14 dagen bedenktijd

Als ZZP'er heb je nu altijd 14 dagen bedenktijd nadat je het zakelijk energiecontract van de energieleverancier hebt ontvangen. Enige voorwaarde is dat in het Kadaster je leveringsadres als woonfunctie bekend staat. Wat geldt voor 99 procent voor de ZZP'ers. 

Niet alleen deze verbetering is doorgevoerd. Ook is er een maximale grens vastgesteld voor een eventuele opzegboete. Eerder kon dit voor zakelijke contracten een percentage zijn van wat je in de toekomst nog verschuldigt bent aan de leverancier. Tegenwoordig rekent de leverancier hetzelfde bedrag die particuliere klanten ook betalen als je ruim voor het einde van je zakelijke energiecontract bij een andere leverancier klant wordt.    


Totale jaarkosten exclusief btw op energie zakelijk

Bij Minder.nl tonen we in de zakelijke energievergelijker de jaarkosten exclusief btw en inclusief netbeheerkosten en energiebelastingen. Door het online vergelijken van zakelijke energietarieven bespaar je veel geld op de jaarlijkse energiekosten. Een zakelijke energieleverancier biedt namelijk zijn scherpe aanbod via een zakelijke energievergelijker aan. Dus vergelijk direct en bespaar. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


 

Annemieke - Minder.nl Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."