Joost Minder.nl
8.9
2202 beoordelingen op Feedback Company

Gas nog het hele jaar duur volgens economen van ABN Amro

Main Image

Leestijd: 4 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

We kunnen dit jaar maar beter wennen aan de hoge prijzen voor gas. Volgens economen van ABN Amro ziet het er namelijk niet naar uit dat onze gastekorten in 2022 opgelost worden. Deze schaarste blijft de prijs voor gas beïnvloeden. 

 

Dit artikel in het kort

  • Drie zeer belangrijke redenen voor onze hoge gasprijs zijn onze krappe gasvoorraden, onze afhankelijkheid van buitenlands gas en tegelijkertijd de beperkte import van gas 
  • Energie-analisten van ABN Amro verwachten dat de gasprijs in 2022 hoog blijft
  • In Groningen wordt tegen de afspraken in extra miljarden gas gewonnen, maar dit is voornamelijk bedoeld voor Duitsland
  • De verwachting is ook dat de olieprijs hoog blijft. De afgelopen dagen heeft deze zelfs het hoogste punt sinds 2014 bereikt
  • Het verschilt per type verbruiker wat je nu het beste kunt doen als je een nieuw energiecontract nodig hebt 

 

Doe er je voordeel mee: verwachtingen van de energiemarkt in 2022

Wat verwachten energie-analisten van de energiemarkt in 2022? Na een turbulent 4e kwartaal van 2021 vonden wij deze beginmaand van het nieuwe jaar een goed moment om daar bij stil te staan. Zoals je van ons gewend bent, kunnen wij niet genoeg benadrukken dat het voorspellen van de energieprijzen zeer moeilijk dan wel onmogelijk is. Wel kunnen we naar de feiten kijken om daarmee een blik op de toekomst te werpen. Deze zelfde visie hebben de zeer gerespecteerde energiemarktexperts van ABN Amro. Waaronder energie-analist Hans van Cleef. Zij maakten een interessant rapport met feiten over (voornamelijk) de gas- en oliemarkt inclusief een vooruitblik op de prijsontwikkelingen in 2022. De belangrijkste kernpunten uit de Energiemonitor van ABN Amro bespreken we in dit blogartikel met aanvullingen vanuit onze kant. Doe er vooral je voordeel mee.

 

Belangrijke oorzaken van onze huidige hoge gasprijs

Het mag inmiddels bekend zijn dat onze gasvoorraden momenteel laag zijn. Vorig jaar hield de kou langer aan dan normaal gesproken. Dus toen de lente aanbrak, bleken onze gasvoorraden vrijwel leeg. Vervolgens verliep het aanvullen van die voorraden traag. Door de sluiting van de gasbel in Groningen konden we niet zelf onze gasvoorraden even flink bijvullen, maar werden we afhankelijk van buitenlands gas.

Voor onze gasimport hebben we onder andere Rusland nodig. Een van de grootste leveranciers van gas aan Europa. Alle Europese landen zaten met smart te wachten op extra gas, maar dat kwam er vrijwel niet. Ondanks de hogere vraag leverde Rusland niet meer gas dan contractueel was afgesproken. Waarschijnlijk vanwege geopolitieke redenen. Daarbij komt dat het vloeibare LNG gas dat via schepen getransporteerd wordt, maandenlang richting Azië ging (de hoogste bieder). Dit had direct gevolgen voor de Nederlandse gasimport, omdat wij afhankelijk waren van LNG dat beschikbaar was op de kortetermijnmarkt. Die beschikbaarheid was beperkt, omdat het grootste deel van het geproduceerde LNG werd geleverd aan landen met langetermijnafspraken. Zoals Italië en Frankrijk. Zij hebben namelijk niet de luxe van een eigen ‘Groningse’ gasbel en kennen zodoende al jaren het belang van langetermijnafspraken. Kortom, er was al schaarste aan gas en de vrij beschikbare LNG voor de korte termijn belandde niet in de Europese gasleidingen, maar in de Aziatische.

Rond kerst kwam hier verandering in. Onze gasprijs voor zakelijke energie lag toen hoger dan in Azië. Vanaf dat moment voeren de LNG schepen richting Europa en daalde bij ons voor korte tijd de gasprijs. Inmiddels is de gasprijs weer gestegen en is het nog onzeker wat de LNG schepen de komende maanden gaan doen.

Verwachting van de gasprijs 2022

De economen van ABN Amro verwachten dat de gasprijzen dit jaar hoog blijven. Wat zij aangeven is dat de markt er niet vanuit gaat dat dit jaar de gasvoorraden ruim aangevuld worden, maar juist dat de krapte blijft bestaan en dat het aanvullen mondjesmaat verloopt.

Waar is de verwachting van ABN Amro op gebaseerd?

De rol van de nieuwe gaspijpleiding Nordstream 2 (NS2) speelt een belangrijke rol in de verwachtingen van de gasprijs voor 2022. Deze loopt door zee rechtstreeks van Rusland naar Duitsland en is klaar voor gebruik, maar wordt vooralsnog niet in gebruik genomen. Duitsland geeft om diverse redenen nog geen goedkeuring. Toen dit nieuws naar buiten kwam, stegen de gasprijzen voor inkoopjaar 2022, maar ook al voor 2023. Dit betekent dat de markt er geen vertrouwen in heeft dat de gasvoorraden dit jaar nog flink bijgevuld worden.

Bovenstaande verwachtingen zijn geraamd op een situatie waarbij de spanningen tussen Rusland en Oekraïne niet escaleren. Gebeurt dit wel dan is de kans dat de NS2 in gebruik wordt genomen nog kleiner dan hij nu al is. Rusland zou daar op kunnen reageren door Europa verder onder druk te zetten middels de gasexport. Oftewel, niet meer gas exporteren dan reeds is afgesproken.

Het is ook nog afwachten hoe de komende wintermaanden verlopen. Komt er nog een koudefront aan dan spreken we onze gasvoorraden fors aan en moeten we flink bijvullen voor volgende winter. Vanuit dit oogpunt is het hopen op een zachte winter.   

 

26 januari 2022

Sinds afgelopen zomer stegen de gasprijzen volop. Op sommige dagen zelfs met 10%. De afgelopen maand zien we veel volatiliteit op de energiemarkt, maar de gasprijs blijft hoog staan. De economen van ABN Amro verwachten dat dit aanhoudt in heel 2022.    

ontwikkeling van de gasprijs sinds 2018

Ontwikkeling van de gasprijzen sinds 2018

 

Groningen weer open

De komende tijd worden in Groningen toch weer enkele miljarden kubieke meters gas extra gewonnen. Echter is dit gas grotendeels bedoeld voor Duitsland om onze afspraken na te komen. In de jaren zestig is er namelijk miljarden van het Groningse gas verkocht aan Duitsland en die afspraken wil de overheid vooralsnog nakomen.

Verwachting van de olieprijs

Voor de energieprijzen moeten we ook kijken naar de olieprijs, omdat die van oudsher aan elkaar gekoppeld zijn. De olieprijs is de afgelopen maanden ook sterk gestegen en ABN Amro verwacht dat deze mogelijk nog verder toeneemt.

Vanaf het moment dat Covid-19 zich aandiende en de wereldwijde lockdown in maart 2020 van start ging, werd de olieproductie flink afgeschaald. De lockdowns hadden echter niet altijd het verwachte, drukkende effect op de wereldwijde afname van olie. De olievraag bleef nog redelijk op peil. Tegelijkertijd werd de olieproductie in sommige landen verhinderd door politieke onrusten waardoor niet alle olieproducerende landen aan hun productiequotum konden voldoen. Al met al leverde dit een stijging van de olieprijs op. Sinds enkele maanden verhogen de olieproducerende landen hun productie weer op. ABN Amro verwacht wel dat de OPEC-landen in 2022 de olieprijs op het huidige niveau willen behouden door de vraag naar en het aanbod van olie in balans te houden.

 

26 januari 2022

De afgelopen dagen bereikte de olieprijs het hoogste punt sinds 2014. De angst voor de omikronvariant van het coronavirus neemt namelijk af en tegelijkertijd is er een sterke vraag naar olie.    

ontwikkeling van de olieprijs sinds 2018

Ontwikkeling van de olieprijzen sinds 2018

 

Heeft ABN Amro ook verwachtingen over de stroomprijs?

In het rapport van ABN Amro wordt niet gesproken over de stroomprijs. Dus we kunnen hier niets zeggen over wat de verwachtingen zijn van de stroomprijs in 2022.

Het afgelopen jaar is wel gebleken dat de gasprijs leidend was voor onze zakelijke energiekosten. De stroomprijs volgde namelijk de ontwikkeling van gasprijs. Waarom was dit? Voordat alle heftige prijsbewegingen zich voordeden, was het over het algemeen voordeliger (en milieuvriendelijker) om stroom met gas op te wekken in plaats van met kolen. Naarmate de gasprijs steeg, veranderde dit. Kolen werden voordeliger dan gas. Dus de vraag naar kolen steeg en daarmee ook de kolenprijs. Immers, meer vraag leidt tot een hogere prijs. Daarnaast heeft de markt ook te maken met de kosten voor CO2-uitstoot. Kolen als grondstof voor stroom zijn vervuilender dan gas omdat het gepaard gaat met meer CO2-uitstoot. Voor die uitstoot dienen energieproducenten emissierechten aan te schaffen. Ook voor de handelsmarkt van deze rechten geldt: hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. Aangezien de kosten voor emissierechten worden doorberekend in de energietarieven had deze ontwikkeling zijn weerslag op de stroomprijs. Uiteraard waren er ook andere factoren die de stroomprijs en CO2-prijs lieten stijgen, maar bovenstaande situatie speelt zeker mee. Overigens willen we met bovenstaande schets van de marktsituatie niet zeggen dat we de stroomprijs van 2022 kunnen voorspellen. Maar bovenstaande ontwikkelingen geven wel een inkijkje in hoe de energiemarkt werkt.     

Wat kun jij als ondernemer het beste doen als je een zakelijk energiecontract nodig hebt?

Voor de verbruiker met een kleinzakelijk energiecontract (ZZP en MKB) zijn andere opties interessant dan voor bedrijven met hogere volumes en een grootzakelijk energiecontract. Hieronder leggen we voor beide type verbruikers uit wat tot de mogelijkheden behoort.

Naar kleinzakelijk (ZZP en MKB) >>

Naar grootzakelijk >>

 

 

Kleinzakelijk (ZZP en MKB)

Of je als ondernemer er nu goed aan doet om een zakelijk energiecontract aan te vragen, hangt af van je huidige energiecontract. 

Betaal je nu variabele tarieven? Vergelijk dan altijd deze tarieven met het aanbod met vaste tarieven. Mogelijk zijn die laatstgenoemde inmiddels voordeliger en is het verstandig om te kiezen voor vaste tarieven. Variabele tarieven betaal je standaard als je zakelijk energiecontract (voor ZZP en MKB) afloopt en je nog geen nieuwe hebt afgesloten.     

Betaal je nu vaste tarieven? Of het een goede keuze is om opnieuw de tarieven vast te leggen is afhankelijk van je looptijd en de hoogte van je huidige tarieven. Nu de markt zo volatiel is, is advies op maat nog belangrijker geworden. Daarom kijken we graag vrijblijvend met je mee naar wat de beste optie voor jouw situatie is.

Bespreek direct met onze zakelijke energiespecialist wat de beste optie is voor jouw situatie

Anita - Minder.nl

Anita
Energiespecialist bij Minder.nl 

 


Start je vergelijking voor de beste energietarieven van dit moment

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2202 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 

 

Grootzakelijk

Voor de grootverbruikers van energie is op het moment een persoonlijk advies op basis van de huidige situatie aan te raden. Heb je bijvoorbeeld nu vaste tarieven en eindigt je contract in de aankomende maanden? Dan moet je ten eerste ervoor zorgen dat je op tijd je contract opzegt. Anders beland je in een stilzwijgende verlenging (van vaak een jaar) en betaal je de verlengingstarieven. Die zijn gebaseerd op de huidige, hoge prijzen op de markt. Je bent dan onnodig duur uit. Het is daarom logisch om vrijblijvende offertes op basis van je bedrijfssituatie aan te vragen zodat je het scherpste contract uit de markt vindt met de beste voorwaarden.

Voor grotere bedrijven met een volume van boven de één GWh kan gespreid inkopen interessant zijn. Bij dit type contract koop je in een jaar op meerdere momenten je energie in. Hiermee spreid je je prijsrisico.

 

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met onze Grootzakelijke Inkoopspecialisten

Sebastian- Minder.nl

Sebastian
Inkoopspecialist bij Minder.nl