Energieprijzen Europa te hoog. Europese Commissie grijpt in
Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke
Nu bedrijven en consumenten steeds meer in moeilijkheden komen door een vertienvoudigde energierekening, is het voor de Europese Commissie reden om in te grijpen op de gasmarkt. De voornemens van de EC lijken hun vruchten af te werpen. Alhoewel we al twee weken geen Russisch gas via de Nord Stream I geleverd krijgen én Rusland de totale levering naar Europa dreigt te staken, lijkt het er op dat de markt zich inmiddels minder aantrekt van de Russische fratsen.
Dit artikel in het kort:
-
De Europese Commissie komt met een maatregelenpakket waarmee het ingrijpt op de markt om de energieprijzen in europa te temperen;
-
Duurzame energieproducenten en gas- en oliebedrijven kunnen een extra heffing verwachten op hun toegenomen winst. Hun kosten blijven namelijk gelijk, maar ze verdienen meer geld door de hoge energieprijzen;
-
Ook een prijsplafond op (Russisch) gas wordt besproken. Rusland dreigt met een complete boycot van de gasexport als dit werkelijkheid wordt;
-
De energiemarkt raakte niet direct in paniek na de dreiging van Rusland. Meerdere positieve ontwikkelingen werken kennelijk geruststellend;
-
De gasvoorraden voor de meeste Europese landen zijn bijvoorbeeld voor minimaal 80 procent gevuld;
-
Europa bouwde in rap tempo de afhankelijk van Rusland af, maar hierdoor betalen we nu hoge prijzen voor onze energie;
-
Analisten van zakenbank Goldman Sachs voorzien voor deze winter een halvering van de gasprijs.
Het artikel gaat hieronder verder ↓
Vergelijk kosteloos het aanbod met dynamische energietarieven
Vergelijk & bespaar
op Feedback Company
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.
Na overleg met alle Europese landen presenteerde de Europese Commissie woensdag 14 september een drietal maatregelen:
- Een verplichte besparing van 10 procent op het elektriciteitsverbruik voor iedere Europese lidstaat. Tijdens de piekuren moet dit 5 procent minder zijn;
- Winst van duurzame en nucleaire energieproducenten wordt afgeroomd. Deze producenten zijn namelijk nauwelijks meer kosten kwijt aan hun productie, maar maken nu veel winst. Die moet verminderd worden door maximaal € 180,- per megawattuur te betalen, een halvering van de huidige energieprijzen in Europa. De EU wil via deze weg de eindverbruikers financieel tegemoet komen;
- Ook de winst die olie- en gasbedrijven extra maken ten opzichte van de voorgaande drie jaren wordt extra belast met 33 procent. Door de EC gezien als een solidariteitsbijdrage.
Eerder werd ook gesproken over een prijsplafond voor (Russisch) gas. Dit betekent dat gas uit Rusland voor een maximum bedrag ingekocht mag worden. Alhoewel door alle Europese landen de noodzaak om in te grijpen wordt gezien, verschilt de zienswijze over de aanpak van een prijsplafond sterk.
Oost-Europa is bijvoorbeeld nog sterk afhankelijk van Russisch gas. Daar zijn de gasvoorraden nog niet op dezelfde vullingsgraad als in Nederland. Wanneer een prijsplafond wordt ingevoerd is de kans reëel dat Rusland de gehele export van gas richting Europa staakt. Voor Oost-Europese landen betekent dit dat zij een uitdaging hebben om hun gasvoorraden voor komende winter op peil te brengen. Daardoor zijn zij minder enthousiast over een prijsplafond.
Als een prijsplafond ook voor vloeibaar gas (LNG) geldt, kan dit bovendien nadelig uitpakken voor Europa. Schepen met LNG varen vaak genoeg richting de hoogste bieder en de vraag is in hoeverre leveranciers solidair zijn met een Europees prijsplafond als Azië meer betaalt. Zie dan maar eens de gasvoorraden ná de winter weer aan te vullen. Een prijsplafond is nog niet van de baan, maar er bestaat zeker nog geen consensus over. Ondertussen zoekt minister Jetten van Klimaat uit of in Nederland een maximale prijs voor de energierekening ingevoerd kan worden. Hier zitten nogal wat haken en ogen aan, onder andere de snelheid van de implementatie. Wordt vervolgd dus!
Energiemarkt niet onder de indruk van dreiging Poetin
Europa kan een prijsplafond instellen voor Russisch gas, maar Poetin gaat niet zomaar akkoord. Via andere wegen levert hij ook nog gas aan Europa, maar zoals gezegd dreigde hij al met een boycot. Reden voor de gasmarkt om nog verder te stijgen?
De energiemarkt leek er niet van onder de indruk.
In de grafieken hieronder zie je hoe alle ontwikkelingen de prijzen voor stroom en gas in het afgelopen jaar beïnvloedden. Al bijna een jaar zijn de prijzen stijgende, maar deze zomer deden zich overduidelijk de prijspieken voor. Op de recente ontwikkelingen (geen gas meer via NSI) reageerde de markt maandag 5 september in eerste instantie met een stijging. Maar die stijging corrigeerde zich snel weer.
Prijsontwikkeling van stroom
Van 13 september 2021 tot 13 september 2022
Prijsontwikkeling van gas
Van 13 september 2021 tot 13 september 2022
De markt reageerde dus niet direct met paniek op de fratsen van Rusland. Kennelijk zijn er genoeg andere positieve ontwikkelingen op de energiemarkt die geruststellend werken.
Ten eerste zijn er de plannen van de EC voor het beïnvloeden van de energiemarkt. Ten tweede speelt mee dat een groot deel van de Europese landen hun gasvoorraden voor minimaal 80 procent gevuld hebben. De EC verplichtte ieder land om dit vóór 1 november geregeld te hebben. Toen enkele weken geleden bleek dat de vullingsgraden voor komende winter veilig zijn, daalde de gasprijs met 40 procent. De noodzaak om nu gas bij te kopen is daardoor afgenomen en zodoende daalt de gasprijs ook. Ten derde neemt de capaciteit om LNG te verwerken toe met 8 miljard nu er in de Groningse Eemshaven een drijvende LNG-terminal ligt.
Nieuwe LNG-terminal in Groningse haven
Donderdag 8 september was het zover. Twee drijvende terminals zijn aangekomen in de Groningse Eemhaven om vloeibaar LNG-gas te verwerken. Nederland huurt deze terminals voor de komende 5 jaar en eind november draaien ze waarschijnlijk op volle toeren. Het doel: de afhankelijkheid van Rusland nog verder afbouwen door via alternatieve wegen gas te importeren.
LNG, het vloeibare gas
Door gas naar een temperatuur van -162 graden te brengen wordt het vloeibaar en ontstaat er Liquefied Natural Gas (LNG). Het volume neemt hierdoor af met factor 600 waardoor het transport via schepen vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten efficiënter verloopt. Eenmaal aangekomen in Europa wordt LNG weer opgewarmd en omgezet naar gas zodat het op ons gasnet ingebracht kan worden. Dit gehele proces vindt plaats op een LNG-terminal.
Met de komst van de drijvende LNG-terminals neemt de capaciteit voor het verwerken van LNG gas aanzienlijk toe. Lange tijd hadden we alleen in de Rotterdamse haven een terminal. Die is goed voor een verwerkingscapaciteit van 12 miljard kubieke meter gas. Met gehuurde terminals neemt de capaciteit toe met 8 miljard kubieke meter. Overigens is niet al het gas voor de Nederlandse markt bedoeld, maar ook voor andere Europese landen.
Drijvende LNG-terminal
Voor wie benieuwd is naar hoe zo’n LNG terminal eruit ziet, kan dit filmpje van Gasunie bekijken.
Hoe staat het met de inkoop van LNG?
De afgelopen maanden is de inkoop van LNG fors toegenomen. Hoofdleveranciers waren de VS en… Rusland. Door lockdowns in China kwam er meer LNG beschikbaar voor de Europese markt. Weliswaar voor een hoge prijs, maar voor deze winter is er ten minste leveringszekerheid.
Op dit moment gaat de inkoop nog door, maar we moeten ook rekening houden met landen als Japan en Zuid-Korea. Als zij een strenge winter tegemoet gaan, dan zijn ook zij waarschijnlijk bereidt om diep in de buidel te tasten voor LNG.
Afhankelijkheid Rusland in snel tempo afgebouwd
De recente ontwikkelingen op de energiemarkt hebben meerdere kanten. Door de schaarste aan gas stijgen aan de ene kant onze energiekosten. Voor sommige bedrijven wordt de energierekening onbetaalbaar. Met name voor bedrijven die vóór aan de productieketen zitten en waar energie een groot deel van hun kosten beslaan. Denk aan staalproducenten. Een tweede nadeel is het milieu. Gas via schepen transporteren is namelijk aanzienlijk vervuilender voor het milieu dan transport via een gaspijpleiding.
Tegelijkertijd bouwen we in een snel tempo de afhankelijkheid van Poetin af. In heel veel opzichten een wenselijke situatie. Bovendien is dit jaar het energieverbruik in Nederland aanzienlijk afgenomen. Voor het milieu een positieve ontwikkeling én voor het behalen van de 10 procent energiebesparing die de EC verplicht gaat stellen.
Zicht op lagere energieprijzen Europa?
Is het dan nu weer tijd voor betaalbare, voordelige energiecontracten? Zakenbank Goldman Sachs kwam deze week met een analyse over de energiemarkt. De bank verwacht dat deze winter de gasprijs onder de € 100,- per megawattuur daalt, mits we een zachte winter krijgen. In de zomer van 2023 zou de gasprijs juist weer flink omhoog kunnen gaan als Europa weer alle zeilen bij moet zetten om de voorraden aan te vullen voor de opvolgende winter.
Toch is het voor voordelige energiecontracten nog te vroeg. De energiemarkt is al tijden onrustig waardoor leveranciers niet direct staan te springen om langetermijncontracten aan te bieden. Nog steeds vormt dit een aanzienlijk risico voor ze. Daarnaast is het afwachten in hoeverre we na de winter in staat zijn om de gasvoorraden weer aan te vullen en tegen welke prijs.
Wat zijn je opties als je zakelijk energiecontract afloopt?
Loopt je zakelijk energiecontract af dan is ons advies: zorg dat je blijft vergelijken. Op dit moment hanteren leveranciers diverse variabele tarieven dat het ondanks de hoge prijzen loont om te onderzoeken waar je het voordeligste uit bent.
Energiecontract met vaste tarieven nauwelijks vindbaar
Een energiecontract met vaste tarieven wordt op dit moment nauwelijks aangeboden op de markt. Denk daarom ook eens aan een dynamisch energiecontract. Met zo’n type tarief betaal je de inkoopprijs voor energie plus een vaste opslag. Je tarief beweegt hierdoor mee met de prijsontwikkeling op de energiemarkt. Daalt de markt dan daalt je energietarief en andersom. Een voordeel is dat je ieder moment kunt opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Dus stel dat de energieprijzen dalen en je kunt ergens anders een voordeliger energiecontract aanvragen, dan kun je hier direct gebruik van maken.
Benieuwd naar een prijsvergelijking tussen dynamische en variabele tarieven?
In ons eerdere blog over dynamische energietarieven gaan we in op:
- De prijsverschillen
- voordelen van beide type tarieven
- Het risico van dynamische enegietarieven
Natuurlijk zit er ook een risico aan dynamische energietarieven, want wanneer de prijzen stijgen dan merk je dit ook in je energiekosten. Maar bedenk ook: dit geldt tevens voor variabele tarieven. Prijsstijgingen bereken leveranciers tegenwoordig sneller door aan de eindverbruiker. In plaats van twee keer per jaar (1 januari en 1 juli) wijzigen sommige leveranciers de variabele tarieven inmiddels iedere maand. Je kunt daarom het beste kiezen voor de voordeligste optie van dit moment, dus blijf vergelijken!
Meer weten over het dynamische energietarief?
Wil je meer weten over je mogelijkheden in deze energiemarkt? Bespreek dit vrijblijvend met onze energiespecialisten.
Bespreek het vrijblijvend met onze inkoopspecialist voor ZZP & MKB
Saskia en Anita
Energie-experts bij Minder.nl
Of vergelijk vrijblijvend energie
Vergelijk & bespaar
op Feedback Company
Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.