Joost Minder.nl
8.9
2100 beoordelingen op Feedback Company

Dalende stroomprijzen in 2021? Kleine kans!

Main Image

Datum: 20 juli 2021 | Leesduur: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke 

Wie zich enigszins verdiept heeft in de stroom- & gasprijzen weet dat ze flink in de lift zaten. De stroomprijs laat momenteel bijna een verdubbeling zien ten opzichte van een jaar geleden, aan het begin van de pandemie. Volgens analisten van de energiemarkt ziet het er niet naar uit dat de stroomprijs op korte termijn een serieuze daling laat zien. Een factor van grote invloed is de CO2-prijs.

 

In het kort:

  • De energieprijzen stegen het afgelopen jaar sterk
  • De kosten voor CO2-emissierechten en de kolenprijs zijn sterk verbonden met de energieprijzen
  • Analisten verwachten niet dat (in ieder geval) de elektriciteitsprijs snel zal dalen

 

Het artikel gaat hieronder verder ↓

 


Vergelijk vrijblijvend het beste zakelijke aanbod

 Vergelijk alle zakelijke energieleveranciers  100% onafhankelijk  Exclusieve scherpe actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2100 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


Drie belangrijke redenen waarom de energieprijzen hoog staan

De prijzen voor zakelijke energie van dit moment zijn met name te herleiden naar de volgende drie oorzaken:

  1. De prijs voor CO2-emissierechten
  2. Onze huidige gasvoorraden
  3. De kolenprijs, een belangrijke grondstof van onze elektriciteit

De prijs voor CO2-emissierechten

Voor de uitstoot van hun CO2 kopen industriële bedrijven certificaten. Dit zijn de CO2-emissierechten. In feite is het een belasting op milieuvervuiling. Een deel van de certificaten krijgen bedrijven gratis waarbij één certificaat garant staat voor een ton CO2-uitstoot. Wanneer een bedrijf niet voldoende certificaten heeft voor zijn CO2 uitstoot dient het certificaten bij te kopen op de veiling.  

Een jaar geleden kostte een certificaat nog om en nabij de € 28,- per stuk. Vandaag de dag ligt de prijs rond de € 53,- euro per stuk. Een verdubbeling in een jaar tijd dus. In de grafiek hieronder zie je die ontwikkeling heel duidelijk naar voren komen.   

 

De prijs voor CO2-emissierechten

Grafiek met de ontwikkeling van de prijs voor CO2-emissierechten in het afgelopen jaar

 

Die emissierechten worden in de toekomst alleen maar duurder. In april dit jaar besloot de Europese Commissie namelijk dat in 2030 de CO2-reductie 52,8% moet zijn in plaats van de eerder vastgestelde 40%. Om dit klimaatdoel te behalen, wordt het aantal beschikbare emissierechten beperkt net als het aantal gratis rechten dat een bedrijf krijgt. Hierdoor stijgt de prijs voor emissierechten en het idee is dat de industrie zodoende gedwongen wordt om te verduurzamen. Met deze mogelijke ontwikkelingen in het vooruitzicht, handelen bedrijven hier al naar. Simpelweg door alvast certificaten op te kopen. Ook dat drijft momenteel de prijs op. Als er in de toekomst werkelijk minder CO2-emissierechten beschikbaar zijn, dan betekent dit niet veel goeds voor de energieprijzen.   

Onze huidige gasvoorraden

Onze gasvoorraden voor komende winter zijn op dit moment nog niet genoeg gevuld. Normaal gesproken gebeurt het aanvullen van onze gasvoorraden al volop in de lenteperiode. Dit jaar loopt het iets anders.    

We hadden een koude winter en ook april was fris. Gas was dus vooral nodig om onze woningen te verwarmen, waardoor het aanvullen van onze gasvoorraden traag op gang kwam. Inmiddels gebeurt dat volop, maar dat betekent wel dat de vraag naar gas momenteel hoog is en blijft. Vergeet ook niet de airconditionings. Die worden in Nederland steeds meer geïnstalleerd waardoor er in de zomer veel vraag naar elektriciteit is. En die elektriciteit wordt weer grotendeels opgewekt in gascentrales. 

Tot slot speelt de export van gas vanuit Rusland ook een belangrijke rol. Nu nog verloopt het transport naar Europa via pijpleidingen door Oekraïne. In de nabije toekomst gebeurt dit waarschijnlijk via de Nord Stream 2 pijpleiding die rechtstreeks van Rusland naar Noord-Duitsland loopt. De aanname was dat Rusland minder gas exporteerde naar Europa om de druk op te voeren voor het afronden van de Nord Stream 2. De VS hebben namelijk tijdens de regering-Trump sancties opgelegd voor bedrijven die meewerkten aan de Nord Stream 2. Inmiddels zijn deze sancties opgeheven en is de afronding van de pijpleiding in zicht. 

Kortom, het aanvullen van de gasvoorraden, de vraag naar elektriciteit in de zomer én de verminderde gasexport vanuit Rusland zijn belangrijke prijsopdrijvende factoren. 

De kolenprijs, grondstof van elektriciteit

Met de komst van corona nam de kolenprijs sterk af. Tegelijk met de versoepelingen zat de kolenprijs weer in de lift. De vraag vanuit grootverbruiker China speelt hier een belangrijke rol in. Bovendien verbiedt China om kolen vanuit Australië te importeren vanwege allerlei geschillen. Australië is normaal gesproken een van zijn grootste toeleveranciers. Daarnaast zijn de gasprijs en de kolenprijs met elkaar verbonden. Doordat gas duurder wordt, dat vaak als grondstof voor elektriciteit dient, ontstaat er meer vraag naar kolen. Veel vanuit Azië.

Marktgrafieken stroom, gas, emissierechten en kolen

In de grafieken hieronder zie je de ontwikkeling van de prijs voor kolen, CO2-emissierechten, stroom en gas. Alle grafieklijnen tonen vrijwel een evenwijdig stijgende lijn. Het is dus duidelijk dat de kolenprijs en de CO2-prijs sterk gecorreleerd zijn met de stroom- & gasprijzen. 

Over de grafieken:
De verticale as aan de linkerkant toont de prijs voor kolen (bovenste grafiek) of emissierechten (onderste grafiek). De verticale as aan de rechterkant toont de prijs voor stroom en gas.

 

Kolenprijs in correlatie met de stroom en gasprijs

Grafiek met de ontwikkeling van de prijs voor kolen en stroom en gas in het afgelopen jaar

 

De prijs voor CO2-emissierechten en stroom en gas

Grafiek met de ontwikkeling van de prijs voor CO2-emissierechten en stroom en gas in het afgelopen jaar

 

Wat is de verwachting

Analisten van de energiemarkt verwachten niet dat de energieprijzen op korte termijn dalen. Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN Amro noemt in zijn elektriciteitsmonitor:

 

‘Al met al lijkt een snelle daling van de elektriciteitsprijs niet waarschijnlijk. Iets dat dit jaar en volgend jaar een directe impact zal hebben op de energierekening van huishoudens en bedrijven.’

Hans van Cleef - Energie-econoom bij ABN Amro

 

Het besluit van de Europese Commissie over de benodigde CO2-reductie en de gevolgen hiervan op de energieprijzen ondersteunen de verwachtingen van analisten. Net als de verwachting dat de wereldwijde vraag naar gas de komende jaren groeit. 

Zelf zijn we altijd voorzichtig in het voorspellen van de energieprijzen. Een plotselinge gebeurtenis kan namelijk de complete energiemarkt beïnvloeden. Wie kon bijvoorbeeld voorspellen dat Covid-19 zich wereldwijd verspreidde met uiterst lage energieprijzen in 2020 als gevolg? Wat we wel doen is kijken naar de feiten. Hoe staat de markt ervoor en wat heeft deze de afgelopen maanden gedaan?  

Wat nu te doen

Om te voorkomen dat je straks energie inkoopt tegen nog hogere prijzen, is het een goede optie om nu in te kopen. Tegelijkertijd bestaat de kans dat de tarieven op een gegeven moment ook weer dalen. Dit maakt inkopen lastig op het moment dat de markt hoog staat. Het is daarom goed om je opties te overwegen. Heb je een specialist nodig die vrijblijvend meekijkt met jouw specifieke situatie? Rick, inkoopspecialist energie, doet dit graag.              

 

Rick - Minder.nl

Rick
Inkoopspecialist Grootzakelijke Energie bij Minder.nl sinds 2015

 

 


Vergelijk vrijblijvend het beste zakelijke aanbod

 Vergelijk alle zakelijke energieleveranciers  100% onafhankelijk  Exclusieve scherpe actietarieven

 

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 1000,- p/j

8.9
2100 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij." Annemieke - Minder.nl

 

Bronnen:

Elektriciteitsmonitor ABN Amro

S&P Global