Rob Minder.nl
8.9
1753 beoordelingen op Feedback Company
My Site : Compensatie energiekosten voor ondernemers in 2022 : Compensatie energiekosten voor ondernemers in 2022

Compensatie energiekosten voor ondernemers in 2022

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

De prijzen voor stroom en gas zijn de afgelopen maanden zo sterk gestegen dat veel ondernemers bewuster met hun energie omgaan. De nieuwe werkelijkheid waarin we te maken hebben met hoge energieprijzen is voor velen wennen. Sommige ondernemers zien hun energierekening maar liefst met factor drie toenemen en diverse bedrijven waren al genoodzaakt om hun productie stil te leggen. Simpelweg doordat de huidige energieprijzen hun bedrijfsmodel niet meer rendabel maken. Een hogere energierekening is helaas niet te voorkomen als in deze periode je zakelijk energiecontract afloopt. Gelukkig komt de overheid alle ondernemers deels in de kostenstijging tegemoet met een drietal maatregelen.  

Het artikel gaat hieronder verder ↓

 

Dit artikel in het kort:

 • De overheid heeft een drietal maatregelen geïntroduceerd ter compensatie van de gestegen energiekosten in 2022   

 • Je komt automatisch in aanmerking voor de compensatie. Je hoeft hiervoor niets te doen  

 • Ondanks de compensatieregelingen is alsnog de energierekening van veel ondernemers fors hoger, omdat simpelweg de energieprijzen sterk zijn gestegen in de afgelopen maanden 

 • Hierdoor zijn zonnepanelen steeds meer in trek, omdat dit aanzienlijk de energiekosten verlaagt 

 • Of het verstandig is nu een nieuw zakelijk energiecontract aan te vragen, hangt af van de looptijd van je huidige energiecontract en de tarieven die je betaalt 

 


Vergelijk kosteloos het voordeligste aanbod voor jou

 

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
1753 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Onze ministers in Den Haag hebben alleen invloed op de belastingen die worden geheven op energie. Uiteraard omdat zij die zelf bepalen. Dit zijn onder andere btw en energiebelasting. In totaal bestaat ongeveer 22 procent van onze energierekening uit overheidsbelastingen. Door te sleutelen aan deze kostenpost valt onze energierekening op jaarbasis met honderden tot duizenden euro’s (afhankelijk van je verbruik) lager uit. Ondanks de compensatie betalen we nog steeds fors meer voor onze energie, maar de hulp van de overheid beperkt die schade.    

De drietal maatregelen die de overheid neemt om de prijsstijgingen in 2022 te compenseren, zijn:

 1. Een lagere energiebelasting op stroom
 2. Een hogere Vermindering Energiebelasting (dit krijg je terug van de overheid)
 3. Een lager btw-tarief op energie per 1 juli 2022

(alle genoemde bedragen in dit artikel zijn exclusief btw)

Compensatieregeling 1: energiebelasting op stroom verlaagd

Op 1 januari is de energiebelasting op stroom verlaagd. In de afgelopen tien jaar is er nog nooit zo weinig belasting op ons stroom geheven als dit jaar. Over de eerste 10.000 kWh stroom betaal je per kWh afgerond nu € 0,037 belasting. Vorig jaar was dit nog € 0,094. Een verlaging van 5,7 eurocent dus!

Stel dat je jaarlijks 6.500 kWh verbruikt (gemiddeld verbruik van een retailer) dan betaal je in 2022 € 374,- minder aan energiebelasting over je stroom in vergelijking met 2021.

 • In 2021 was de energiebelasting op 6500 kWh stroom € 613,-
 • In 2022 is de energiebelasting op 6500 kWh stroom gedaald naar € 239,-
 • Dit is een prijsverschil van € 374,- op jaarbasis

 

 

Compensatieregeling 2: hogere vermindering energiebelasting

Ieder jaar krijg je geld terug van de overheid via de Vermindering Energiebelasting (VEB), omdat energie gezien wordt als een basisbehoefte. Om de toegenomen energiekosten te compenseren, steeg dit jaar de VEB met € 220,-. In 2021 bedroeg het nog ruim € 461,- en nu in 2022 is dit ruim € 681,-. Dit bedrag wordt automatisch verrekend via je zakelijke energieleverancier. Dus je krijgt het bedrag niet in één keer op je rekening, maar het wordt in mindering gebracht op je volledige energiekosten.  

Compensatieregeling 3: lager btw-tarief op energie per 1 juli 2022

Als zakelijke afnemer van energie mag je de btw aftrekken, maar voor je thuisadres betaal je straks een lager btw tarief over je energie. Op dit moment is de btw op energie nog 21 procent. Vanaf 1 juli wordt dit voor een halfjaar verlaagd naar 9 procent. Even een korte, simpele rekensom. Stel dat je energiekosten per jaar € 8.000,- (ex btw) bedragen dan is dit over een half jaar € 4.000,-. Aan btw komt hier nog bovenop:

 • Indien 21 procent: € 840,-
 • Indien 9 procent: € 360,-

Door de verlaging van 21 naar 9 procent vallen de energiekosten € 480,- op jaarbasis lager uit. Een mooie meevaller voor thuis!  

Wat moet je doen voor de belastingvoordelen?

Iedere ondernemer in Nederland betaalt nu al automatisch het lagere tarief aan energiebelasting en voor iedereen met een particulier contract op het thuisadres wordt per 1 juli ook automatisch het btw-tarief op stroom verlaagd. De leverancier rekent deze kostenverlaging aan je door. Net als de vermindering energiebelasting. Je hoeft dus niets te doen om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen. Je profiteert er automatisch van. 

Zorg zelf dat je volop energiekosten bespaart

Ondanks de compensatie vanuit de overheid valt je energierekening waarschijnlijk alsnog een stuk hoger uit als in deze periode je zakelijk contract afloopt. Het kan daarom interessant zijn om zelf naar alternatieven te zoeken die je energiekosten aanzienlijk verminderen. Zo zijn zonnepanelen een slimme investering. Door de toename in kwaliteit wekken panelen nu grote hoeveelheden stroom op én de kosten zijn in de afgelopen jaar flink gedaald door de verontwikkelde technologie. Deze duurzame investering verdien je als ondernemer gemiddeld binnen vier jaar terug. Daarna krijg je nog minstens 21 jaar lang stroom via je zonnepanelen waar je niets voor verschuldigd bent aan een energieleverancier. Gratis stroom dus!

 

Zakelijke zonnepanelen- Minder.nl

Heb je interesse in zonnepanelen? We hebben twee interessante opties voor je:

 • zonnepanelen kopen
 • zonnepanelen leasen

Beide opties kunnen zowel particulier als zakelijk afgesloten worden. Vraag vrijblijvend je offerte aan en onze zonnepanelenspecialist helpt je graag verder.

Vraag direct je offerte aan >>

 

Op dit moment een zakelijk energiecontract aanvragen?

Of nu een goede periode is om als ondernemer een nieuw zakelijk energiecontract aan te vragen, is afhankelijk van je huidige energiecontract en de tarieven die je betaalt.

Betaal je variabele tarieven?

Variabele tarieven betaal je standaard als je zakelijk energiecontract (voor ZZP en MKB) afloopt en je nog geen nieuwe hebt afgesloten. Kijk in dit geval vooral naar wat je nu betaalt aan energietarieven en wat de bijbehorende verwachte jaarkosten zijn. Vergelijk dit met de tarieven en jaarkosten die bij een vast energiecontract horen.

Bedenk: een vast energiecontract biedt meer zekerheid, omdat je gegarandeerd bent van vaststaande leveringstarieven gedurende je contractperiode. Bij variabele tarieven werkt dit anders. Je hebt standaard twee keer per jaar te maken met prijswijzigingen (1 januari en 1 juli). We zien echter steeds vaker dat zakelijke energieleveranciers de variabele tarieven ook tussen deze twee data aanpassen, omdat de prijsbewegingen op de energiemarkt heftig zijn. Van tevoren weet je niet of deze tarieven stijgen of dalen. Kijken we naar de afgelopen maanden dan zien we vooral dat de tarieven omhoog gingen. 

Betaal je nu vaste tarieven?

Of het voordelig is om nu een energiecontract aan te vragen, is afhankelijk van hoe lang je huidige energiecontract nog geldig is en van je huidige energietarieven.

 • Heb je bijvoorbeeld twee jaar geleden een driejarig contract afgesloten? Dan is de kans groot dat je gedurende de resterende contractperiode een relatief voordelig tarief hebt. Nu overstappen is waarschijnlijk niet interessant.

 • Eindigt je contract op de korte termijn of is deze al afgelopen? Kijk dan vooral naar wat je gaat betalen als je nu een energiecontract met vaste tarieven aanvraagt. Vergelijk dit met de variabele tarieven die je eventueel van je leverancier aangeboden krijgt. Kom je er niet uit? Vraag dan vrijblijvend aan onze zakelijke energiespecialisten wat voor jou nu een interessante optie is.

 


Vergelijk kosteloos het voordeligste aanbod voor jou

 

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
1753 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

De beste optie voor jouw situatie? Bespreek het vrijblijvend met onze zakelijke energiespecialist

Saskia- Minder.nl

Saskia
Energiespecialist bij Minder.nl