Joost Minder.nl
8.9
1898 beoordelingen op Feedback Company

Overheid compenseert onze fors gestegen energiekosten. Wat moet je hiervoor doen?

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

De overheid compenseert volgend jaar onze fors gestegen energiekosten. We gaan namelijk zóveel meer betalen voor onze stroom en gas dat de overheid ingrijpt via de energiebelasting en de Vermindering Energiebelasting. Onder andere die laatste wordt verhoogd met een bedrag van € 220,- per jaar (exclusief btw).

Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken al in het nieuws gezien dat de gasprijs fors is gestegen en de stroomprijs stijgt mee. Dit heeft meerdere oorzaken. Onder andere omdat onze gasvoorraden voor de winter nog niet voldoende gevuld zijn. Daarnaast zijn de kosten voor CO2-emissierechten in een jaar tijd verdubbeld en staat de olieprijs ook hoog. Reden voor de overheid om de gestegen energiekosten volgend jaar te compenseren. Moet je actie ondernemen om in aanmerking te komen voor die compensatie? En geldt de compensatie energiekosten voor iedereen? In dit artikel lees je hoe de overheid de compensatie vanaf volgend jaar in werking stelt.

 

Ook interessant?

Meer weten over waarom de energieprijzen de afgelopen periode zo sterk stegen? Lees dan ook dit artikel: Hoge gasprijs. Waarom zijn de prijsbewegingen juist nu zo heftig?

 


 

Vergelijk direct de beste energietarieven van dit moment

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 650,- p/j

8.9
1898 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 


 

Onze energierekening bestaat uit drie componenten

Voordat we uitleggen hoe de compensatieregeling exact werkt, is het eerst goed om kort uitleg te krijgen over waar onze rekening voor zakelijke energie uit bestaat en over welk gedeelte je de compensatie krijgt. Onze energierekening bestaat uit deze drie componenten:

  1. De leveringskosten voor stroom en gas. Deze betaal je aan de energieleverancier.
  2. De netbeheerkosten. Deze betaal je via je energieleverancier aan de netbeheerder. De kosten zijn nodig voor onderhoud aan het energienet.
  3. De overheidsheffingen: de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). Deze betaal je via de energieleverancier aan de overheid. 

Compensatie energiekosten via verlaagde energiebelasting op stroom (kleinverbruik)

Over je elektriciteitsverbruik betaal je energiebelasting. We gaan nu echter zóveel meer betalen voor onze energie door de gestegen stroom- en gasprijzen dat de overheid deze wijzigt. De energiebelasting op stroom voor de eerste 10.000 kWh verbruikte stroom wordt vanaf 2022 tijdelijk verlaagd met 5,7 eurocent per kWh (exclusief btw). In plaats van 9,4 eurocent energiebelasting per kWh betaal je volgend jaar 3,7 eurocent per kWh. Dit is een vermindering van 61 procent.   

Bekijk alle tarieven van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie >>

Hoe zit het met de Vermindering Energiebelasting?

Ieder jaar geeft de overheid korting op je energie via de Vermindering Energiebelasting (VEB). Stroom en gas vallen namelijk onder onze basisbehoefte en daar word je met een standaard bedrag voor gecompenseerd. Volgend jaar valt die compensatie hoger uit met € 220,- (exclusief btw). Daarmee stijgt de VEB van € 461,- in 2021 naar € 681,- in 2022 (exclusief btw).

 

Rekenvoorbeeld van de compensatie energiekosten voor ZZP’er en een retailer

ZZP’er

Gemiddeld verbruikt een ZZP’er op jaarbasis 3500 kWh stroom. Zijn compensatie ziet er als volgt uit (alle bedragen zijn exclusief btw):

  • De energiebelasting op stroom daalt met € 200,- (3500 x 0,057)
  • De Vermindering Energiebelasting stijgt met € 220,-
  • In totaal krijgt de ZZP’er in 2022 € 420,- compensatie voor zijn gestegen energiekosten

Retailer

Gemiddeld verbruikt een retailer op jaarbasis 6500 kWh stroom. Zijn compensatie ziet er als volgt uit (alle bedragen zijn exclusief btw):

  • De energiebelasting op stroom daalt met € 371,- (6500 x 0,057)
  • De Vermindering Energiebelasting stijgt met € 220,-
  • In totaal krijgt de retailer in 2022 € 591,- compensatie voor zijn gestegen energiekosten

Hoe je in aanmerking komt voor de compensatie

Iedere kleinverbruiker van energie komt in aanmerking voor de compensatie energiekosten. Je hoeft hiervoor niets te doen. De compensatieregeling wordt automatisch geregeld via de energieleverancier. De energiebelasting betaal je namelijk aan de energieleverancier en die draagt vervolgens de belasting af aan de overheid. Ook de VEB loopt via de energieleverancier dus dit bedrag op je energierekening wordt volgend jaar automatisch bijgesteld naar boven.

 

Ook interessant?

De 3 compensatieregelingen in 2022 voor je zakelijke energiekosten. Bekijk ze hier >> 

 

De totale compensatie bedraagt 2,7 miljard euro voor kleinverbruikers van stroom

De overheid heeft in totaal 2,7 miljard euro compensatie beschikbaar gesteld voor kleinverbruikers van energie. En € 500,- miljoen euro voor grotere bedrijven. Daarnaast is er via de gemeente € 150,- miljoen euro subsidie beschikbaar voor de isolatie van bijvoorbeeld woningen.

Voor de ondernemers met een stroomverbruik tot en met 10.000 kWh is dit een welkome compensatieregeling. Echter voor de ondernemers die actief zijn in energie-intensieve sectoren zoals de metaalindustrie of bakkerijen stijgen de energiekosten zo hevig dat de regeling voor deze groep minder effect zal hebben.

Om de energiekosten alsnog zo laag mogelijk te houden is het goed om je energiecontract na te gaan en ervoor te zorgen dat je in ieder geval het scherpst mogelijke tarief hebt. Een online zakelijke energievergelijker helpt je hier goed bij. Energieleveranciers bieden hier namelijk hun scherpste tarieven aan, omdat ze kosten besparen op de sales- en marketingkosten. Ben je benieuwd wat voor jouw situatie het scherpste energietarief van dit moment is? Start dan direct vrijblijvend je vergelijking.   

 


Vergelijk direct de beste energietarieven van dit moment

Vergelijk & bespaar

Bespaar tot wel € 650,- p/j

8.9
1898 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

 

De beste optie voor jouw situatie? Bespreek het vrijblijvend met onze zakelijke energiespecialist

Saskia- Minder.nl

Saskia
Energiespecialist bij Minder.nl