Joost Minder.nl
8.9
1825 beoordelingen op Feedback Company

Tegemoetkoming energiekosten mkb

Op deze pagina komt u te weten wat de tegemoetkoming in energiekosten voor MKB inhoudt. Deze compensatie is bedoeld voor de energie-intensieve mkb'ers. Omdat dit een onduidelijk begrip is, ontwikkelden wij een checklist waarmee u eenvoudig achterhaalt of uw bedrijf onder energie-intensief valt.

Alle specifieke voorwaarden voor de compensatie voor het energie-intensieve mkb vindt u hier. Om duidelijkheid te creëren over de regeling vindt u als ondernemer op deze pagina alle informatie die u nodig heeft. 

Inhoud van deze pagina:

Vergelijk & bespaar

Bekijk de actietarieven

8.9
1825 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Wat is de compensatie voor het energie-intensieve MKB (TEK)?

De compensatie voor het energie-intensieve MKB is bedoeld voor de middelgrote bedrijven die veel energie verbruiken. Dit zijn bijvoorbeeld bakkers en metaalbedrijven. De vergoeding bestaat uit vijftig procent van de gestegen energiekosten en bedraagt maximaal € 160.000. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energietarieven boven de vastgestelde drempelprijs uitkomen. 

Drempelprijs tegemoetkoming energiekosten mkb

De overheid stelt een drempelprijs in voor de tegemoetkoming energiekosten. Dit betekent dat uw energietarief boven deze prijs moet liggen voordat u compensatie ontvangt. Voor stroom ligt de drempelprijs op € 0,35 per kilowattuur en voor gas ligt de drempelprijs op € 1,19 per kubieke meter.

Ontvangt u ook al een tegemoetkoming via het prijsplafond? Dan brengt de leverancier dit in in mindering op uw totale energieverbruik.

twee-mannen-in-mkb-bedrijf

Stappenplan: ontvangt u de MKB energie compensatie?

De MKB energie compensatie is bedoeld voor het energie-intensieve MKB. Maar wanneer bent u energie-intensief en wat verstaat de overheid onder MKB? Met dit stappenplan krijgt u een eenduidig antwoord of de compensatie ook voor uw bedrijf geldt.

Stap 1: wanneer u onder MKB valt

De overheid ziet u als MKB wanneer uw bedrijf aan de volgende kenmerken voldoet:

 • U heeft minder dan 250 werknemers in dienst*
 • Uw jaaromzet lager is dan € 50 miljoen

* Iedereen in dienst van de onderneming telt mee. Uitzendkrachten bijvoorbeeld niet, maar eigenaren wel.

* De compensatie geldt per onderneming. Niet per contract of locatie.

Stap 2: een energie-intensief bedrijf

Voor de categorie ‘energie-intensief’ is er een duidelijke regel:

 • Minimaal zeven procent van uw omzet bestaat uit energiekosten

Dit rekent u eenvoudig uit door uw totale energiekosten te verrekenen met uw omzet. Stel dat uw omzet € 100.000,- bedraagt en jaarlijks betaalt u € 8.000,- voor uw stroom en gas, dan komen uw energiekosten overeen met acht procent van uw omzet. Dit betekent dat u de compensatie ontvangt.     

De overheid veranderde meerdere keren de voorwaarden voor de compensatie energie. De energiekosten moesten bijvoorbeeld in eerste instantie 12,5 procent van de omzet bedragen. Ook was het de bedoeling om alleen compensatie uit te keren aan bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 5.000 m3 gas verbruiken. Beide voorwaarden zijn inmiddels geschrapt waardoor een groter aantal MKB'ers compensatie ontvangen.

Bereken de compensatie energie voor uw bedrijf  

Compensatie elektriciteitskosten

 • Stel, u verbruikt 10.000 kWh elektriciteit en uw tarief steeg onlangs naar € 0,77 per kWh;
 • Dit betekent dat uw stroomtarief € 0,42 (€0,77 - € 0,35) boven de drempelprijs ligt;
 • Deze € 0,42 vermenigvuldigt u met uw jaarlijks stroomverbruik van 10.000 kWh;
 • De uitkomst is een bedrag van € 4.200,- (10.000 kWh x € 0,42) en is het bedrag dat in aanmerking komt voor compensatie;
 • Aangezien de compensatie de helft bedraagt van uw gestegen energiekosten, ontvangt u in totaal € 2.100,- compensatie (vijftig procent van € 4.200);  

Compensatie gaskosten

 • Stel, u verbruikt 6.000 m3 gas en uw gastarief steeg onlangs naar € 2,55 per m3;
 • Dit betekent dat uw gastarief € 1,36 (€ 2,55 - € 1,19) boven de drempelprijs ligt;
 • Deze € 1,36 vermenigvuldigt u met uw jaarlijkse gasverbruik van 6.000 m3.
 • De uitkomst is een bedrag van € 8.160,- (6.000 m3 x € 1,36) en is het bedrag dat in aanmerking komt voor compensatie;
 • Aangezien de compensatie de helft bedraagt van uw gestegen energiekosten, ontvangt u in totaal € 4.080,- compensatie (vijftig procent van € 8.160);  

Vraag zelf uw TEK-regeling aan

De TEK-regeling kunt u met terugwerkende kracht in 2023 aanvragen. De TEK geldt over de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Aanvragen kan via de website van de Rijksoverheid en is hoogstwaarschijnlijk mogelijk vanaf het tweede kwartaal van 2023.  

 

Aangezien er nu al ondernemers zijn die vanwege de sterk gestegen energiekosten steun nodig hebben, benoemt de overheid dat er overbruggingsmogelijkheden zijn. Banken kijken bijvoorbeeld met hun klanten mee hoe zij ondersteuning kunnen bieden indien nodig. Denk aan het financieren van verduurzamingsmaatregelen. Het uitgangspunt is hierbij dat de onderneming in de kern gezond is. U kunt het beste contact opnemen met u eigen bank indien u hier meer over wilt weten.    

Zakelijk energie vergelijken 

Wanneer u intensief stroom en/of gas verbruikt, wilt u uiteraard de kosten voor zakelijke energie zo laag mogelijk houden. Het blijft daarom belangrijk om zakelijke energie te vergelijken. Voor zowel ZZP energie als MKB energie. Start hieronder uw vergelijking en bekijk de beste actietarieven voor uw bedrijfssituatie.      

Start hier met uw vergelijking

Start vergelijking

8.9
1825 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

Naar de actietarieven

8.9
1825 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Energie-experts Saskia & Anita staan u graag te woord

Voldoet u aan alle voorwaarden voor de TEK-regeling? Dan geldt de compensatie voor het energie-intensieve MKB ook voor uw situatie.

Maakt u geen aanspraak dan kijken we graag met u mee welke andere opties er zijn om uw energiekosten te minimaliseren.

E-mail naar info@minder.nl

Anita - Energie-expertSaskia
Anita - Energie-expertAnita

Veelgestelde vragen over tegemoetkoming energiekosten mkb

1 Wat is de TEK-regeling?

De TEK-regeling is een compensatie vanuit de overheid voor de gestegen energiekosten van ondernemers. MKB-bedrijven die energie-intensief zijn komen hiervoor in aanmerking. Om de compensatie te ontvangen is het belangrijk dat MKB’ers aan de juiste voorwaarden voldoen.

2 Hoe ontvangt u tegemoetkoming energiekosten?

U ontvangt de tegemoetkoming van uw energiekosten, TEK, via de Rijksoverheid. U kunt hoogstwaarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2023 de TEK aanvragen via de website van de overheid.

3 Welke energie compensatie is er voor ZZP?

ZZP’ers ontvangen energiecompensatie via het prijsplafond. In het kort houdt dit in dat u in 2023 een maximale prijs voor uw stroom en/of gas betaalt. Op onze speciale pagina over het prijsplafond komt u alles over deze regeling te weten.