Joost Minder.nl
8.9
2031 beoordelingen op Feedback Company

Prijsplafond energie bedrijven

De overheid komt met een prijsplafond voor de energieprijzen. De energiekosten zijn namelijk zo sterk gestegen, dat ondernemers worden gecompenseerd. Het prijsplafond is ingegaan op 1 januari 2023. Hoe werkt het prijsplafond en welk type ondernemer komt in aanmerking voor deze compensatie? Dat bespreken we op deze pagina. 

Klik op de link om direct naar de juiste informatie te gaan:

  1. Het prijsplafond: een maximale prijs voor uw energie
  2. De tarieven van het prijsplafond
  3. Voorwaarden van het prijsplafond
  4. Zakelijk energie vergelijken met het prijsplafond
  5. Veelgestelde vragen over het prijsplafond

Vergelijk & bespaar

Bekijk de actietarieven

8.9
2031 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Met het prijsplafond een maximale prijs voor uw energie

Met het prijsplafond betaalt u een maximaal leveringstarief voor uw stroom en/of gas. Deze maximale prijs geldt tot een jaarlijks energieverbruik van 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas. Voor uw verbruik dat boven deze grens uitkomt, betaalt u het leveringstarief van uw energieleverancier. Het prijsplafond geldt zowel voor variabele als vaste contracten.

In 2022 tweemaal € 190,- compensatie

Al in 2022 kregen alle kleinzakelijke energieverbruikers twee keer een compensatie van € 190,-. Dit bedrag werd via de energieleverancier uitgekeerd in de maanden november en december. Het prijsplafond zou namelijk pas ingaan per 1 januari 2023, maar in de maanden ervoor zagen ondernemers wel hun energierekening fors stijgen. De overheid besloot daarom een compensatie in te stellen die snel uitgekeerd kon worden. Het bedrag werd via uw leverancier op uw rekening gestort of het werd verrekend met uw voorschotbedrag. 

Besparingstips voor gemiddeld energieverbruik kantoor

Invulling van het prijsplafond

De tarieven van het prijsplafond

De tarieven die de overheid voor het prijsplafond vaststelde zijn € 0,40 per kWh stroom en € 1,45 per m3 gas. Deze tarieven gelden tot 1 januari 2024. Daarna houdt het prijsplafond op. 

Prijsplafond voor een maximum verbruik

De maximale prijs geldt voor een beperkt aantal kWh stroom en m3 gas per jaar. De grens ligt op 2400 kWh en 1200 m3 per jaar. De bedrijven die met hun verbruik boven deze grens uitkomen, betalen voor de resterende kWh’s en m3 de marktprijs.

Wat als u boven het maximum verbruik uit komt?

De bedrijven die met hun verbruik boven de maximale grens van 2400 kWh en 1200 m3 uitkomen, betalen voor de resterende kWh’s en m3 de marktprijs. Oftewel, het tarief dat de leverancier bij u in rekening brengt.

Heeft u lagere tarieven dan het prijsplafond?

U betaalt altijd de laagste prijs voor uw energie. Dus wanneer u op dit moment een zakelijk energiecontract heeft met vaste tarieven die lager zijn dan de tarieven van het prijsplafond, dan blijft u deze vaste tarieven betalen.

Voor wie is het het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor zzp energie en mkb energie. Dus zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb.

De tarieven van het prijsplafond

Inclusief overheidsheffingen en btw

Energieverbruik

Tarief 

t/m 2900 kWh

Maximaal € 0,40 per kWh

> 2900 kWh

Tarief van uw leverancier

t/m 1200 m3

Maximaal € 1,45 per m3

> 1200 m3

Tarief van uw leverancier

 

Exclusief overheidsheffingen en btw

Energieverbruik

Tarief 

t/m 2900 kWh

Maximaal € 0,19001 per kWh

> 2900 kWh

Tarief van uw leverancier

t/m 1200 m3

Maximaal € 0,708547 per m3

> 1200 m3

Tarief van uw leverancier

Wie betaalt de kosten van het prijsplafond?

Het prijsverschil tussen de marktprijzen voor energie en de prijzen van het prijsplafond komt voor rekening van de overheid. 

Het maximale verbruik wordt verdeeld over 2 periodes

Het maximale verbruik voor het prijsplafond wordt in tweeën gedeeld: de periode voor de einddatum van uw energiecontract en de periode na deze einddatum. Dagelijks is er een gemiddelde hoeveelheid energie vastgesteld die u mag verbruiken voor de prijs van het prijsplafond. 

Waarom verdeeld over 2 periodes?

Het is voor energieleveranciers lastig om bij te houden wanneer u het maximale verbruik van het prijsplafond heeft bereikt. Energiecontracten lopen namelijk op willekeurige data af en veel ondernemers stappen daarna over van energieleverancier. Daarom heeft de overheid samen met leveranciers bovenstaande constructie bedacht.

Verbruik dat maandelijks voor het prijsplafond in aanmerking komt

In onderstaande tabel ziet u welke hoeveelheid energie maandelijks in aanmerking komt voor het prijsplafond. Wilt u weten hoeveel dit per dag is, dan kunt u dit vinden op de website van de overheid.

 

Maand

Elektriciteit (kWh)

Gas (m3)

Januari

339

221

Februari

280

188

Maart

267

159

April

207

86

Mei

181

35

Juni

159

19

Juli

161

17

Augustus

176

17

September

199

24

Oktober

266

81

November

306

147

December

356

207

 

Voorbeeldberekening prijsplafond

Stel, uw contract loopt af op 13 april. Dan wordt er vanaf 1 januari tot en met 12 april berekend wat u maximaal mag verbruiken voor het prijsplafond. Dit is in totaal 976 kWh en 610 m3.

Blijft u onder deze grens? Dan betaalt u voor uw verbruik van januari tot met maart het tarief van het prijsplafond. Komt u boven de grens uit dan betaalt u voor dit ‘teveel’ het tarief van uw leverancier.

Vanaf de startdatum van het nieuwe contract, 13 april in dit voorbeeld, begint dit proces opnieuw. U mag gedurende het jaar dan maximaal nog 1924 kWh*  en 590 m3** verbruiken voor het tarief van het prijsplafond.

De ruimte qua verbruik die u eventueel in de eerste periode overhoudt, kunt u niet meenemen naar de volgende periode. Daarnaast houdt de overheid er rekening mee dat u in de winter meer energie verbruikt dan in de zomer. Dus dat betekent dat in de eerste en laatste maanden van het jaar het gemiddelde dagelijkse verbruik voor het prijsplafond hoger ligt dan in de lente en de zomer.


*2400 kWh - 976 kWh = 1924 kWh

**1200 m3 - 610 m3 = 590 m3

In onderstaande grafieken staat weergegeven wat het maximale energieverbruik is dat iedere maand voor het prijsplafond in aanmerking komt

Komt ú in aanmerking voor het prijsplafond?

Stap 1 - Aansluitcapaciteit van uw energiemeters

Ga na wat de aansluitcapaciteit van uw elektriciteits- en/of gasmeter is en of dit onder kleinverbruik of grootverbruik valt. Afhankelijk hiervan maakt u wel of geen aanspraak op het prijsplafond.    

 

Stroom

Gas

Prijsplafond van toepassing?

1.

KV

KV

Ja

2.

KV

GV

Ja

3.

GV

KV

Nee

4.

GV

GV

Nee

Zodra uw elektriciteitsaansluiting onder grootverbruik valt, heeft u geen recht op het prijsplafond. Dus in principe komt iedere kleinzakelijke ondernemer in aanmerking, mits u ook voldoet aan de tweede voorwaarde die we in de volgende stap bespreken.

KV = kleinverbruik
GV = grootverbruik 
Hieronder leest u wat het verschil is tussen beide verbruiken.

Stap 2 - Verblijfsfunctie 

De tweede voorwaarde voor het prijsplafond is dat uw leveringsadres een verblijfsfunctie dient te hebben. In andere woorden: kunt u op het leveringsadres wonen of werken?

  • Leveringsadressen met verblijfsfunctie: kantoren, woningen, hotels, restaurants
  • Leveringsadressen zonder verblijfsfunctie: lantaarnpalen, garageboxen

Voldoet u aan beide voorwaarden dan geldt het prijsplafond ook voor uw zakelijk energieverbruik.  

💡 Het verschil tussen kleinverbruik en grootverbruik 

KV staat voor een kleinverbruik energiemeter

Elektriciteitsaansluiting is kleiner dan of gelijk aan 3 x 80 Ampère (tot 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting kleiner dan 40 m3 per uur (t/m G25)

GV staat voor een grootverbruik energiemeter

Elektriciteitsaansluiting groter dan 3 x 80 Ampère (vanaf 100.000 KWh) en/of een gasaansluiting vanaf 40 m3 per uur (≥G40)

Zakelijke energie vergelijken met het prijsplafond

Het blijft belangrijk om zakelijk energie te vergelijken zodat u het voordeligste contract uit de markt heeft. Het merendeel van de ondernemers verbruikt namelijk meer energie dan de verbruiksgrenzen van het prijsplafond. Dus voor dit 'teveel' aan energie wilt u uiteraard een zo laag mogelijke prijs betalen.

Inmiddels bieden meerdere leveranciers weer vaste energietarieven aan voor relatief scherpe tarieven. Ook kunt u kiezen voor dynamische energietarieven die meebewegen met de inkoopprijs op de markt. Vergelijk zakelijke energie en bekijk wat voor uw situatie de beste optie is.

Start hier met uw vergelijking

Start vergelijking

8.9
2031 beoordelingen
op Feedback Company

Start hier met uw grootzakelijke vergelijking

Naar de actietarieven

8.9
2031 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.

Energie-experts Saskia & Anita beantwoorden uw vragen graag

 

E-mail naar info@minder.nl

Anita - Energie-expertSaskia
Anita - Energie-expertAnita

Veelgestelde vragen over het prijsplafond

1 Wat moet ik doen om voor het prijsplafond en de € 190,- compensatie in aanmerking te komen?

U hoeft niets te doen om voor het prijsplafond en de € 190,- compensatie in aanmerking te komen. Uw zakelijke energieleverancier maakt dit bedrag over op uw rekening of verrekend dit met uw maandelijks voorschotbedrag.

2 Voor hoeveel aansluitingen geldt het prijsplafond?

Het prijsplafond geldt voor een onbeperkt aantal aansluitingen. Het maakt niet uit of deze onder dezelfde onderneming vallen.

3 Wanneer gaat het prijsplafond in?

Op 1 januari 2023 gaat het prijsplafond in en eindigt weer op 1 januari 2024. Het prijsplafond geldt dus voor 1 jaar.

4 Wat zijn de tarieven van het prijsplafond?

Het tarief van het prijsplafond voor stroom is € 0,40 per kWh stroom en het tarief voor gas is € 1,45 per m3. Dit is inclusief overheidsheffingen en btw.

Zonder overheidsheffingen en btw is het tarief voor stroom 0,19001 per kWh en voor gas 0,708547 per m3

5 Hoe werkt het prijsplafond met een vast contract?

Het prijsplafond geldt ook voor ondernemers met een vast contract. Zijn uw vaste tarieven echter lager dan de tarieven van het prijsplafond, dan blijft u gewoon de voordeligste tarieven (uw vaste tarieven) betalen.

Wanneer uw vaste tarieven duurder zijn dan de tarieven van het prijsplafond, betaalt u de laatstgenoemde tarieven. Dit geldt tot een verbruik van 2900 kWh en/of 1200 m3. Voor al het verbruik dat boven deze grenzen uitkomt, betaalt u vervolgens weer de vaste tarieven van uw energieleverancier.

6 Zijn de bedragen van het prijsplafond inclusief btw en overheidsheffingen?

Ja, de genoemde bedragen van het prijsplafond zijn inclusief 21% btw en overheidsheffingen.

7 Wie krijgen compensatie voor de energierekening?

Compensatie voor de energierekening via het prijsplafond is er voor zzp’ers en mkb’ers. Als voorwaarde geldt dat uw energie-aansluiting onder kleinverbruik valt. Hierboven staat uitgelegd wat een kleinverbruik meter is.

8 Hoe werkt het prijsplafond?

Het prijsplafond werkt als volgt: u betaalt tot 2900 kWh stroom en/of 1200 m3 gas een maximale energieprijs die de overheid heeft vastgesteld. Verbruikt u meer energie dan bovengenoemd grensverbruik, dan betaalt u het leveringstarief van uw zakelijk energieleverancier