Joost Minder.nl
8.9
2126 beoordelingen op Feedback Company

Variabele tarieven energie aanzienlijk duurder dan vaste tarieven

Main Image

Leestijd: 3 minuten | Geschreven door: Annemieke Annemieke

De energiemarkt heeft een roerige tijd achter de rug. Wereldwijd waren er veel ontwikkelingen waardoor de prijzen aanzienlijk stegen. Vorig jaar was er even sprake van een unieke situatie: de variabele tarieven waren goedkoper dan de vaste tarieven. Sommige ondernemers kozen er daarom bewust voor om tijdelijk een contract met variabele tarieven af te sluiten. Deze unieke situatie is nu echter veranderd. Contracten met vaste tarieven zijn inmiddels weer vele malen voordeliger dan contracten met variabele tarieven. Nu is daarom het perfecte moment om de stand van zaken te bespreken: hoe staan de energieprijzen er op dit moment voor?

Hierover kunnen we kort en krachtig zijn: de energieprijzen staan nog steeds hoog. De roerige tijd op de energiemarkt is namelijk nog niet geheel voorbij, maar we zien inmiddels wel meer perspectief. Waar leveranciers in december tijdelijk geen aanbod hadden vanwege de heftige prijsbewegingen, neemt het aanbod in onze vergelijker nu weer toe. Zoals we al bespraken is er wel een duidelijk prijsverschil te zien in het soort tarief dat leveranciers aanbieden. Overduidelijke voorbeelden hiervan kom je verderop in dit artikel tegen.

 

Dit artikel in het kort:

 • Eind vorig jaar deed er zich een unieke situatie voor: de variabele tarieven waren tijdelijk voordeliger dan vaste tarieven
 • Inmiddels is de situatie weer terug naar normaal: de contracten met variabele tarieven zijn aanzienlijk duurder. Zie ook de rekenvoorbeelden in dit artikel
 • Desondanks staan alle tarieven nog steeds hoog en de kans is reëel dat dit tot het voorjaar van 2023 niet wijzigt
 • Voor de ondernemer die nu variabele tarieven betaalt of waarvan het contract binnenkort afloopt is het advies om energiecontracten te vergelijken om onnodig hoge energiekosten te voorkomen

 

Het artikel gaat hieronder verder ↓

 


Bekijk wat op dit moment het voordeligste aanbod is voor jou

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2126 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Welke soorten tarieven zijn er ook alweer?

Je hebt de keuze uit een contract met variabele tarieven of met vaste tarieven. De variabele tarieven wijzigen twee keer per jaar*: 1 januari en 1 juli. Recent zijn dus de variabele tarieven van vrijwel alle leveranciers aangepast. Bovendien mag je een variabel contract ieder moment opzeggen. Kies je voor een contract met vaste tarieven dan leg je deze vast op één moment voor bijvoorbeeld een jaar of drie jaar. In deze periode wijzigen je leveringstarieven niet meer. Je weet exact wat je betaalt. Het is de bedoeling dat je in ieder geval voor de duur van je contract klant blijft. Zeg je voortijdig op dan ben je de leverancier vaak een vergoeding verschuldigd.

*Sommige leveranciers geven aan dat ze vaker dan twee keer per jaar de variabele tarieven wijzigen indien er zich heftige prijsbewegingen op de energiemarkt voordoen.    

 

Voorheen bespaarden ondernemers met vaste tarieven. En nu?

Wilde je in de afgelopen jaren besparen op je energiekosten dan deed je er vrijwel altijd goed aan om voor een contract met vaste tarieven te kiezen. Simpelweg omdat het alternatief, de variabele tarieven, duurder was dan vaste tarieven. Het afgelopen jaar stegen de energieprijzen echter zo hard dat op sommige momenten de variabele tarieven voordeliger waren dan de vaste tarieven. Dit was een unieke situatie die vrijwel niet eerder was voorgekomen. De oorzaak van deze unieke situatie was dat leveranciers de energie die nodig was voor de variabele energiecontracten grotendeels al hadden ingekocht vóór de prijsstijgingen. Dus terwijl de energieprijzen al in de lift zaten konden ze deze energie voor een nog relatief voordelige prijs aanbieden. Voor diverse ondernemers was dit eind vorig jaar reden genoeg om bewust tijdelijk te kiezen voor een variabel tarief en vervolgens de ontwikkeling van de energieprijzen af te wachten. Nu zijn we enkele maanden verder, maakten leveranciers de variabele tarieven per 1 januari 2022 bekend en is de situatie weer omgekeerd: een contract met vaste tarieven is voordeliger dan een contract met variabele tarieven.  

In de volgende alinea zie je voor drie type zakelijke energieverbruikers actuele prijsvoorbeelden. Je zult zien dat vaste tarieven nu aanzienlijk voordeliger zijn dan variabele tarieven.      

Hoeveel € is een variabel contract duurder dan een vast contract?

Het was vorig jaar al te verwachten: een flinke stijging van de variabele tarieven per 1 januari 2022. Wanneer krijg je als ondernemer te maken met deze tarieven? Indien je zakelijk energiecontract op korte termijn (voor 1 juli) eindigt en je geen nieuw contract aanvraagt. Je gaat dan automatisch over op het hoge, variabele tarief.* Geldt dit voor jou? Dan kijk je hoogstwaarschijnlijk even op van je nieuwe, waarschijnlijk duurdere maandlasten (gebaseerd op het variabele tarief). Onderzoek zeker een maand voordat je contract eindigt via een zakelijke energievergelijker of je goedkoper uit kunt. In de voorbeelden hieronder zie je namelijk dat het aanbod met vaste tarieven momenteel aanzienlijk voordeliger is dan het aanbod met variabele tarieven. Goed om te weten: in de voorbeelden zijn de genoemde jaarkosten van het variabele energiecontract gebaseerd op de gemiddelde variabele prijs van drie grote leveranciers in Nederland (Eneco, Essent en Vattenfall).

 

Energieverbruik: 3.500 kWh stroom en 1.700 m3 gas

Energieverbruik: 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas

Energieverbruik: 15.000 kWh stroom en 5.000 m3 gas

 

Voorbeeld van een ZZP’er

Energieverbruik: 3.500 kWh stroom en 1.700 m3 gas

 • Goedkoopste aanbod van dit moment: 1-jarig contract. Jaarkosten: € 3.051,-
 • Gemiddelde variabele jaarkosten van de 3 grootste leveranciers: € 4.368,-
 • Verschil in prijs: € 1317,-

Voorbeeld van een kleinere MKB’er zoals een retailer

Energieverbruik: 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas

 • Goedkoopste aanbod van dit moment: 3-jarig contract. Jaarkosten: € 3.593,-
 • Gemiddelde variabele prijs van de 3 grootste leveranciers: € 6.153,-
 • Verschil in prijs: € 2.560,- 

Voorbeeld van een grotere MKB’er zoals een restaurant

Energieverbruik: 15.000 kWh stroom en 5.000 m3 gas

 • Goedkoopste aanbod van dit moment: 3-jarig contract. Jaarkosten: € 9.067,-
 • Gemiddelde variabele prijs van de 3 grootste leveranciers: 15.264,-
 • Verschil in prijs: € 6.197,-

De actuele variabele tarieven van de grootste drie leveranciers in Nederland liggen fors hoger dan de scherpste aanbiedingen van dit moment in onze energievergelijker. Dit geldt voor zowel ZZP energie als MKB energie Let je dus niet op en betaal je het variabele tarief dat is ingegaan op 1 januari 2022 dan kun je tot wel duizenden euro’s per jaar meer betalen.   

De aanbiedingen met vaste tarieven zijn afkomstig uit onze energievergelijker. Peildatum: 8 februari 2022. Alle prijzen zijn exclusief btw.   

 

*In de maanden voor 2022 waren de variabele tarieven lager dan de variabele tarieven die 1 januari 2022 zijn ingegaan. Heb je eind vorig jaar zo een lager variabel tarief afgesloten? Dan betaal je deze mogelijk nog steeds en niet de verhoogde variabele tarieven die per 1 januari zijn vastgesteld. Wil je weten of dit voor jouw contract geldt of dat er goedkoper opties voor je zijn? We helpen je vrijblijvend. Bel ons op 020 - 2900 900.

 

Vaste tarieven goedkoper, maar geen daling zichtbaar

Het is goed om te beseffen dat we met een nieuwe realiteit te maken hebben. Namelijk dat het verbruik van energie nu meer kost dan alle jaren hiervoor. Alle soorten tarieven (vast en variabel) zijn gestegen en dat is even wennen. De inkoop van energie is door ontwikkelingen in eigen land (denk aan het sluiten van Groningen), maar ook wereldwijde ontwikkelingen duurder geworden. Of we dit jaar nog met een andere realiteit (lees: lagere energieprijzen) te maken krijgen, blijft de vraag. Energie-analisten van ABN Amro verwachten dit in ieder geval niet. Zij schreven een rapport over de ontwikkelingen op de energiemarkt. Zij voorzien dat de gasprijs tot ten minste het voorjaar van 2023 hoog blijft.

 

Lees ook ons artikel over het rapport van ABN Amro: blijft de gasprijs hoog?

 

Ondanks de hogere energieprijzen heb je nog steeds de kans om je energiekosten zo laag mogelijk te houden: vergelijk zakelijke energie. Alleen dan kom je er achter of de prijs die je op dit moment betaalt een redelijke prijs is. Wellicht kan je energierekening fors omlaag door over te stappen van energieleverancier. Een belangrijk advies: zorg ervoor dat je niet onnodig teveel betaalt in een markt met prijzen die toch al hoog staan.

 


Bekijk wat op dit moment het voordeligste aanbod is voor jou

Vergelijk & bespaar

100% onafhankelijk & vrijblijvend

8.9
2126 beoordelingen
op Feedback Company

Minder.nl hecht veel waarde aan uw privacy. Lees onze privacyverklaring.


 

Ontdek de voordeligste optie voor jou!

Bespreek het vrijblijvend met onze energiespecialisten

Rob - Minder.nl

Rob
Energiespecialist bij Minder.nl