Wat is biogas

Biogas is een vorm van groene energie. Voordat we biogas kunnen gebruiken wordt het opgewaardeerd tot het van dezelfde kwaliteit is als aardgas.

Productie van biogas

Door vergisting van onder andere groente- en fruitresten, rioolslib en mest ontstaat biogas. Dit moet eerst gedroogd en gezuiverd worden en van dezelfde kwaliteit als aardgas zijn, voordat biogas groen gas genoemd mag worden.

Het is een duurzame vorm van energie, omdat biogas uit de vergisting van natuurlijke bronnen komt. Deze energiebronnen raken niet op en ook wordt geen CO2 uitgestoten bij de productie.

Verschil biogas en CO2 neutraal gas

Biogas en CO2-neutraal gas (ook wel klimaatgecompenseerd gas) zijn beide een vorm van groen gas. Er is echter een groot verschil:

  • In het volledige productieproces van biogas wordt geen CO2 uitgestoten en raakt de energiebron niet op. Beide is wel het geval bij CO2-neutraal gas.
  • CO2-neutraal gas is precies wat de naam zegt: de vrijgekomen CO2 tijdens de productie van aardgas wordt gecompenseerd door het planten van bomen die de CO2 opnemen.

Groen gas in Nederland

Het aandeel biogas in Nederland is momenteel niet groot, we maken vooral gebruik van CO2-neutraal gas.      

Meer weten over CO2 neutraal gas

Groen gas via Minder.nl

Ook via Minder.nl bieden zakelijke energieleveranciers groen gas aan. Vink in onze energievergelijker aan dat u uitsluitend groene energie wilt vergelijken en vervolgens ziet u alleen het duurzame aanbod van energieleveranciers.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk