Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Online zakelijke energie vergelijken met zonnepanelen: waar let u op?

Main Image

Zakelijke zonnepanelen hebben steeds meer de interesse van ondernemers: een groeiend aantal bedrijven wekt zelf duurzame zonne-energie op. Van alle zonnepanelen in Nederland ligt inmiddels een derde op daken van bedrijven en in grote zonneparken. Als uw bedrijf zelf stroom opwekt en niet alles verbruikt op dat moment, dan wordt het overschot teruggeleverd op het energienet. De totale hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit door uw bedrijf in een jaar tijd wordt afgetrokken van de totale elektriciteitsafname in dat jaar. Dit heet salderen. Voor u komt dit neer op een lager elektriciteitsverbruik die in rekening wordt gebracht door de energieleverancier.

Wilt u in geval van zonnepanelen besparen op de energiekosten? Dan kunt u voor uw resterende elektriciteits- en gasverbruik een online zakelijke energievergelijking maken. Het vergelijken is nog steeds eenvoudig, maar verloopt net even anders dan wanneer er geen sprake is van salderen. Minder.nl legt stap voor stap uit hoe u in geval van salderen tot het best passende aanbod komt met een online vergelijking.

Ten eerste: verbruikt uw onderneming meer of minder stroom dan u zelf opwekt?

Wanneer een onderneming zonne-energie opwekt, zijn er twee situaties mogelijk:

Situatie 1: De onderneming wekt in totaal meer elektriciteit op dan wordt verbruikt.

Situatie 2: De onderneming wekt in totaal minder elektriciteit op dan wordt verbruikt.

Welke situatie van toepassing is, heeft invloed op welk energiecontract het beste aansluit bij uw onderneming. Stel, situatie 1 doet zich voor: uw bedrijf wekt meer zonne-energie op dan u verbruikt waardoor u nauwelijks of geen energie afneemt bij uw energieleverancier. Waarschijnlijk heeft uw bedrijf dan meer baat bij een energieleveringscontract met lage vaste kosten, zoals het vastrecht. In tegenstelling tot een laag stroomtarief per kWh. Stel, situatie 2 doet zich voor: als uw bedrijf aanzienlijk meer elektriciteit verbruikt dan dat het opwekt, is juist een laag tarief per kWh interessant. Gelukkig hoeft u dit niet zelf uit te puzzelen als u online zakelijke energie vergelijkt. Vul het netto energieverbruik in, dan toont de online energievergelijker het beste energiecontract in uw specifieke situatie.    

Online zakelijke energie vergelijken bij salderen: het stappenplan

Zoals we eerder bespraken, verloopt een online zakelijke energievergelijking bij salderen net even anders dan wanneer er geen sprake is van salderen. Wilt u weten hoe? Dat leest u in onderstaand stappenplan.  

STAP 1: BEREKEN UW NETTO STROOMVERBRUIK

  • Breng eerst in kaart wat uw bedrijf jaarlijks aan gas en elektriciteit verbruikt.
  • Breng in kaart hoeveel stroom uw zakelijke zonnepanelen jaarlijks in kWh opwekken.
  • Breng de hoeveelheid zelf opgewekte zonne-energie in kWh in mindering op het jaarlijkse stroomverbruik. Dit is het nettoverbruik.

    Geldt voor uw onderneming situatie 2: u wekt meer op dan u verbruikt? Dan is het nettoverbruik negatief. In dit geval ontvangt u een terugleververgoeding per kWh. Hiervoor gaat u een teruglevercontract aan bij een energieleverancier waarvan de tarieven ook kunnen variëren.  

STAP 2: VERGELIJK ENERGIE OP DE ONLINE VERGELIJKER
Vul het netto energieverbruik in op de online zakelijke energievergelijker. Bij een negatief nettoverbruik vult u een kWh-verbruik van 1 in. De jaarlijkse energiekosten worden vervolgens alleen berekend aan de hand van het gasverbruik. Evengoed ontvangt u een contractaanbieding voor beide type producten: elektriciteit en gas.

STAP 3: KIES HET BEST PASSENDE ZAKELIJKE ENERGIECONTRACT

Na het invullen van alle gegevens in de zakelijke energievergelijker, krijgt u direct een overzicht van de meest voordelige energiecontracten. Uiteraard let u op voorwaarden zoals de contractduur en of u vaste tarieven of variabele tarieven wilt. Stel dat u duurzaamheid belangrijk vindt, heeft u vaak ook nog de optie om voor groene energie te kiezen.

STAP 4: HET VOORSCHOTBEDRAG 
Wanneer u een nieuw energiecontract afsluit, wordt ook een nieuw voorschotbedrag berekend. Dit bedrag is gebaseerd op het energieverbruik in voorgaande jaren op het betreffende adres. Als u net zakelijke zonnepanelen heeft geïnstalleerd, is het voorschotbedrag waarschijnlijk vrij hoog ten opzichte van uw elektriciteitsafname. Die is namelijk minder geworden. Dit lost u eenvoudig op: vraag aan uw energieleverancier of hij hiermee rekening houdt bij het bepalen van het voorschotbedrag.

STAP 5: HOUD REKENING MET HET JUISTE OVERSTAPMOMENT ALS U SALDEERT
De hoeveelheid stroom die uw onderneming levert op het energienet wordt afgetrokken van de hoeveelheid stroom die uw onderneming afneemt bij de leverancier. Deze berekening gaat over een compleet jaar. Minder.nl adviseert u om niet tijdens of vlak na de zomer over te stappen, omdat u in deze periode de meeste zonne-energie opwekt. Stapt u toch in die periode over, dan kan dit bij de energieleverancier niet meer verrekend worden met het verbruik op een later tijdstip (in de winter). U ontvangt dan een terugleververgoeding voor het overschot aan elektriciteit, maar dit is financieel gezien niet zo interessant als salderen. Er is een uitzondering: loopt uw energiecontract tijdens of vlak na de zomer af, dan kunt u prima overstappen in deze periode.   

STAP 6: LAST BUT NOT LEAST - STIMULERING DUURZAME ENERGIEPRODUCTIE (SDE)
De overheid stimuleert voor een groot deel de productie van duurzame energie met de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE). Per kWh wordt een vast bedrag aan subsidie uitgekeerd. In 2016 was een totaal bedrag van acht miljard euro beschikbaar. Dus plaatst u zakelijke zonnepanelen op het dak? Controleer dan of de SDE ook voor uw onderneming van toepassing is. 


Voor iedere onderneming is het interessant om te besparen op de vaste lasten. Investeren in zakelijke zonnepanelen kan daarom interessant zijn, want u neemt minder elektriciteit af bij de energieleverancier. Wie weet komt u zelfs in aanmerking voor de subsidieregeling SDE en verdient u op korte termijn de investering voor een gedeelte snel terug. U kunt nog verder besparen op de energiekosten door online zakelijke energie te vergelijken. Het stappenplan voor online vergelijken bij salderen helpt u hierbij. Minder.nl biedt u de mogelijkheid om online te vergelijken. Interesse? Ga dan naar onze vergelijker.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk