Vastrecht

Het vastrecht is een vast bedrag dat u iedere maand, kwartaal of jaar betaalt aan uw energieleverancier. Vastrecht kunt u zien als een abonnement op de dienstverlening rond de levering van energie. Het vastrecht betaalt u onder meer voor:

  • administratieve werkzaamheden, zoals de eindafrekening
  •  de levering van stroom en gas
  •  de aansluiting op het energienet
  •  het transport van stroom en gas naar uw pand

Voor grootzakelijk kan het vastrecht hoger zijn dan voor MKB en ZZP vanwege een zwaardere aansluiting.

Verschil in vastrecht 

Het vastrecht is niet afhankelijk van het energieverbruik. Wel kan er verschil in tarief zijn tussen verschillende leveranciers en verschillende contracten. Het loont om naast de energietarieven ook het vastrecht te vergelijken. Sommige leveranciers bieden een contract met een laag energietarief aan om vervolgens een hoog vastrecht te bereken. Met name voor grootverbruikers van energie zijn deze contracten interessant. Omgekeerd is ook mogelijk. Een contract met energietarieven aan de hoge kant, maar met een laag vastrecht. Dit is juist weer aantrekkelijker voor kleine energieverbruikers. Het verschil in vastrecht tussen energieleveranciers kan oplopen tot wel 100 euro. Dus een voordelig energiecontract is niet alleen afhankelijk van de energietarieven, maar wordt ook bepaald door het vastrecht.

Bij Minder.nl zijn zowel de energietarieven als het vastrecht doorberekend in het eindaanbod. Hierdoor bent u verzekerd van een energiecontract met de laagste jaarkosten.   

« terug naar de energiebegrippen