Vaste energieprijs

Bij het afsluiten van een zakelijk energiecontract staat u voor twee keuzes: gaat u voor een vaste energieprijs gedurende de gehele looptijd van uw energiecontract, of wilt u tussendoor profiteren van eventuele fluctuaties in de energieprijzen? In het laatste geval krijgt u in de grootzakelijke energiemarkt te maken met de klikprijs; als MKB'er of ZZP'er kiest u in het laatste geval voor een variabele energieprijs

Het verschil tussen een vaste en variabele prijs

Kiest u voor een vaste prijs, dan weet u gedurende de volledige looptijd van uw energiecontract waar u aan toe bent. U betaalt altijd dezelfde prijs voor gas en elektriciteit. Alleen het leveringstarief staat vast. Tussentijds kunnen wel de energiebelasting en netwerkkosten aangepast worden.

Tarieven van contracten met een variabele prijs kunnen tussentijds aangepast worden. In de regel gebeurt dit in januari en in juli. Als de tarieven dalen, profiteert u hiervan. Echter met stijgende tarieven kan het voorkomen dat u minder voordelig uit bent.

Risico afwegen

Bedenk goed wat voor risico u wilt nemen bij het afsluiten van een energiecontract. Wilt u weten wat u de komende periode betaalt of maakt u liever gebruik van fluctuerende energietarieven? Het is lastig om te voorspellen wat de tarieven op de energiemarkt in de toekomst gaan doen. Dit is afhankelijk van de olieprijs en de vraag naar en het aanbod van energie.    

Vergelijken van zakelijke contracten

Let bij het vergelijken van zakelijke energiecontracten er op dat sommige energieleveranciers in hetzelfde contract vaste tarieven aanbieden voor elektriciteit, maar voor gas variabele tarieven. Met name gas beïnvloedt namelijk de hoogte van uw energierekening.  

Gerelateerde energiebegrippen:

Lees ook 

 

« terug naar de energiebegrippen