Variabele energieprijs

Een variabele energieprijs is een tarief voor iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas, die gedurende de looptijd van uw zakelijke energiecontract kunnen wijzigen. De energieprijzen fluctueren en wijzigen daarom tussendoor. 

Het verschil tussen variabele en vaste tarieven

Variabele tarieven

Kiest u voor een variabele energieprijs, dan kan de energieleverancier de zakelijke energietarieven twee keer per jaar verhogen of verlagen: in januari en in juli. Is er sprake van een markt met dalende energieprijzen, dan profiteert u hiervan omdat de tarieven voor u waarschijnlijk ook dalen. Als de prijzen op de energiemarkt stijgen, gebeurt dit waarschijnlijk ook met de tarieven in uw energiecontract. Overigens kunt u een zakelijk energiecontract met variabele tarieven vaak tussentijds opzeggen zonder dat u een opzegvergoeding betaalt.

Vaste tarieven

Kiest u voor een vaste prijs, dan weet u gedurende de volledige looptijd van uw energiecontract waar u aan toe bent. U betaalt altijd dezelfde prijs voor gas en elektriciteit. Op deze manier heeft u geen last van stijgende energietarieven, omdat voor de komende periode vaststaat welke prijs u betaalt. Daar staat tegenover dat u juist niet profiteert wanneer de energietarieven dalen.  

Vaste tarieven gelden alleen voor het leveringstarief

Als u kiest voor een vast contract staat alleen het leveringstarief vast gedurende de looptijd van uw contract. De energiebelasting en netwerkkosten kunnen wel tussentijds aangepast worden. Daarnaast bieden sommige energieleveranciers in hetzelfde contract vaste tarieven aan voor elektriciteit, maar voor gas variabele tarieven. Let hier goed op bij het vergelijken van zakelijke energiecontracten. Want met name gas bepaalt de hoogte van uw energierekening.

Risico afwegen

Bepaal voor uzelf wat voor risico u wilt lopen met de energietarieven. Voorspellen wat de energiemarkt in de toekomst gaat doen, is lastig. Dit is afhankelijk van de olieprijs. Daarnaast is ook de vraag naar energie van invloed. Die verandert door bijvoorbeeld steeds betere huisisolatie en zelfopgewekte stroom.    

 

Gerelateerde energiebegrippen:

Lees ook

« terug naar de energiebegrippen