Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

Dit moet je niet vergeten bij je zakelijke energiecontract als je gaat verhuizen

Main Image

Bij een bedrijfsverhuizing kun je twee dingen doen: je zakelijk energiecontract meeverhuizen of een nieuw contract aanvragen. Meestal baseer je de keuze op de looptijd van je huidige zakelijke energiecontract. In ieder geval is een verhuizing meestal geen reden om het energiecontract te annuleren.

Het beste kun je het volgende aanhouden om te beslissen of je het zakelijk energiecontract meeverhuist of een nieuwe aanvraagt:

  • Is je contract nog lang niet afgelopen, verhuis deze dan mee naar je nieuwe bedrijfspand*.
  • Is je contract al afgelopen of loopt deze op korte termijn af, vraag dan een nieuw zakelijk energiecontract met scherpe tarieven aan.

*Er is een uitzondering: als je huidige energietarieven veel hoger liggen dan de tarieven in de markt op het moment van je verhuizing. Soms is het mogelijk om alsnog te besparen door het contract te annuleren en de opzegboete op de koop toe te nemen. Daarnaast neemt een enkele energieleverancier een opzegboete (gedeeltelijk) over waardoor de besparing toeneemt.


Ben je benieuwd of bovenstaande voor jouw bedrijfssituatie interessant is? Bel ons op 020 – 29 00 900. Of maak alvast een zakelijke energievergelijking om een beeld te krijgen van de tarieven in de markt. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Je zakelijk energiecontract meeverhuizen

Is de einddatum van je zakelijk energiecontract nog niet verstreken dan dien je je te houden aan de contractduur en moet je het contract meeverhuizen. De energieleverancier ziet een verhuizing namelijk niet als legitieme reden om het energiecontract te annuleren. Tenzij je nieuwe pand inclusief energie geleverd wordt. De verhuizing is een administratieve wijziging bij de energieleverancier. Geef de verhuisdatum minimaal twee weken van tevoren aan zodat de leverancier voldoende tijd heeft om deze te verwerken.

Ben je al verhuisd, maar weet je zakelijke energieleverancier dit nog niet? Geef dit dan zo snel mogelijk door. Waarschijnlijk heb je tijdelijk energie afgenomen terwijl je nog geen energiecontract op het nieuwe adres had. Je netbeheerder brengt de kosten hiervan bij je in rekening.

“Controleer de aansluitcapaciteit van je energiemeters.”

Onze zakelijk energie-expert Anita heeft al veel verhuizende klanten geholpen met het zakelijk energiecontract. Ze geeft hierbij altijd twee tips:

Tip 1: Controleer de aansluitcapaciteit van de gas- en elektriciteitsmeter in je nieuwe bedrijfspand.

Tip 2: Bedenk wat je verwacht jaarlijks aan energie te verbruiken in je nieuwe bedrijfspand. Neemt dit toe of af?

Anita -Minder.nlAnita geeft je graag meer uitleg over deze twee tips.

“Ik heb al veel ondernemers geholpen met de simpele tip: controleer de aansluitcapaciteit van de energiemeter in je nieuwe pand. Dit kan je namelijk veel geld besparen.”

“Het werkt namelijk zo: de aansluitcapaciteit* geeft de zwaarte van je energiemeter aan. Hoe zwaarder de aansluiting van je meter hoe meer je betaalt aan de netbeheerder. Je betaalt soms wel honderden euro’s per jaar teveel als de energiemeter zwaarder is dan nodig is voor het energieverbruik van je bedrijf. Je kunt hier iets aan laten doen. Je netbeheerder kan namelijk de aansluitcapaciteit aanpassen waardoor je minder netbeheerkosten betaalt.” 

“Sta ook even stil bij het jaarlijks energieverbruik. Verwacht je dat dit toeneemt in het nieuwe bedrijfspand of neemt dit af? Als je naar een groter pand verhuist vanwege bijvoorbeeld bedrijfsgroei dan is het aannemelijk dat je meer gas en stroom gaat verbruiken. Het is dan handig om het maandelijks voorschotbedrag te verhogen om achteraf niet een flinke naheffing van je energieleverancier te krijgen.”  


*De aansluitcapaciteit (de zwaarte van je elektriciteitsmeter) geeft aan hoeveel stroom of gas je energiemeter maximaal in een uur tijd doorlaat. De capaciteit voor je elektriciteitsmeter wordt aangegeven met bijvoorbeeld 3X25 ampère. Die van je gasmeter met bijvoorbeeld G6.

Een nieuw zakelijk energiecontract bij een verhuizing

Een nieuw zakelijk energiecontract kun je het beste aanvragen als je huidige contract binnen enkele maanden afloopt. Als het contract inmiddels is afgelopen vraag dan zo snel mogelijk een nieuwe aan. Anders betaal je dure variabele energietarieven.

In een nieuw bedrijfspand stijgt of daalt wellicht je gas- en/of stroomverbruik. Je bedrijfssituatie wijzigt dus. Het is dan goed om online zakelijke energie te vergelijken zodat je een passend en scherp energiecontract vindt. Als laatste is er nog een belangrijke factor om rekening mee te houden. Bij een bedrijfsverhuizing dien je zelf het oude energiecontract op te zeggen als je een nieuw contract hebt aangevraagd.


"Belangrijk! Zeg bij een verhuizing zelf je oude zakelijke energiecontract op. Normaal gesproken doet de nieuwe energieleverancier dit voor je, maar niet als het om een verhuizing gaat." - Anita 


Nieuw voorschotbedrag energie na verhuizing

Je energieleverancier stelt op basis van je jaarverbruik een maandelijks voorschotbedrag vast voor je nieuwe adres. Maar als jij nog niet exact weet wat je jaarlijks aan gas en stroom verbruikt, hoe weet de energieleverancier dit dan? De leverancier baseert je nieuwe verbruik op basis van het historisch verbruik op het betreffende adres. Er wordt gekeken wat de afgelopen drie jaar in totaal verbruikt is aan energie en daar wordt het gemiddelde van genomen. 

Het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met het vastgestelde voorschotbedrag. Dan is er goed nieuws. Dit kun je in sommige gevallen laten aanpassen. Gemiddeld kun je het bedrag verlagen of verhogen met dertig procent. Bel je energieleverancier op als je het niet eens bent met het voorschotbedrag en vraag of het aangepast kan worden. Soms kun je dit ook aanpassen via je persoonlijke online omgeving bij de energieleverancier. 

Tip: het is altijd handig om op een vast moment de eerste maanden voor jezelf het zakelijk verbruik te noteren. Op basis van die gegevens kun je het termijnbedrag aanpassen zodat het aansluit bij je huidig verbruik.

Inhuizing versus verhuizing

De zakelijke energieleverancier onderscheidt een verhuizing van een inhuizing.

  • Een inhuizing vindt plaats als je op dit moment nog geen energieleverancier hebt en je bedrijf zich in een nieuw pand vestigt. Je hebt een nieuw energiecontract nodig .
  • Bij een verhuizing heb je al een energieleverancier en verhuis je naar een ander pand. Je kunt je huidige energiecontract meeverhuizen of een nieuwe aanvragen.

Bij een inhuizing doet de energieleverancier een kredietwaardigheidscheck. Deze check bepaalt of de energieleverancier je vraagt om een waarborgsom te betalen of niet.

Controleer ook nog even of de EAN-codes (een uniek registratienummer van je energiemeters) die je energieleverancier voor het nieuwe bedrijfspand genoteerd heeft, overeenkomt met de EAN-codes op je energiemeter. Zo weet je zeker dat je energieleverancier de juiste energiemeters geregistreerd heeft staan.  

Tijdelijk zakelijk energiecontract voor je tweede pand

Soms vindt er overlap plaats tussen de oplevering van je nieuwe pand en het verlaten van je oude pand. Je hebt dan wellicht tijdelijk op beide adressen stroom en/of gas nodig. Dit kan gewoon. Soms biedt een energieleverancier de mogelijkheid om onder één en hetzelfde contract tijdelijk twee adressen onder te brengen. Is dit niet mogelijk dan kun je tijdelijk een variabel contract voor onbepaalde tijd aangaan.  


“Vraag of het mogelijk is om onder je huidige energiecontract een tweede adres onder te brengen. Een andere optie is een tijdelijk variabel contract aangaan. Verhuis het oude energiecontract naar je nieuwe adres en vraag voor je oude bedrijfspand een zakelijk energiecontract aan voor onbepaalde tijd en met variabele tarieven. Dit contract kun je opzeggen wanneer je wilt. Je hebt alleen een opzegtermijn van een maand.” - Anita



Twee aparte energieleveranciers voor je energie

Sommige ondernemers hebben voor gas een andere energieleverancier dan voor stroom. Ook hiervoor geldt dat je beide energiecontracten kunt meeverhuizen naar je nieuwe bedrijfslocatie. Of je kunt voor (een van) beide een nieuw contract aanvragen.

Zakelijke energie vergelijken

Ga je binnenkort verhuizen met je bedrijf? Begin vandaag nog met Energie zakelijk vergelijken en bekijk de beste deals voor je nieuwe bedrijfssituatie. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."