Wat zijn de aansluitcapaciteit en aansluitwaarde?

De aansluitcapaciteit, ook wel de aansluitwaarde, geeft aan hoeveel capaciteit gas en elektriciteit door de aansluiting kan. Gas wordt uitgedrukt in kubieke meter (m3) per uur. Elektriciteit in de maximaal toegelaten stroomsterkte uitgedrukt in ampère, die wordt begrensd door zekeringen. Uw gas en stroommeter dienen in overeenstemming te zijn met de aansluitwaarden.    

De capaciteit van uw aansluitingen bepaalt of u een kleinzakelijke of grootzakelijke energieklant bent. Hoe groter de aansluiting hoe meer u betaalt voor transportkosten. Zie hieronder wanneer u een grootzakelijke of kleinzakelijke energieklant bent:

U bent een kleinzakelijke energieklant als:

  • Uw aansluiting voor elektriciteit kleiner is dan 3x80 ampère (ca. < 100.000 kWh per jaar).
  • Uw gasaansluiting kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25) (ca. >30.000 m3 gas per jaar.
  • Uw aansluitingscapaciteit voor stadswarmte kleiner is dan 40 kWh en jaarlijks minder dan 4.633 Gigajoule verbruikt wordt.

U bent een grootzakelijke energieklant als:

  • Uw aansluiting voor elektriciteit groter is dan 3x80 ampère (ca. >100.000 kWh per jaar).
  • Uw gasaansluiting groter is dan 40 m3 per uur (> G40) (ca. >30.000 m3 gas per jaar).
  • Uw aansluitingscapaciteit van voor stadswarmte groter is dan 40 kWh en jaarlijks meer dan 4.633 Gigajoule verbruikt wordt.

Controleer uw aansluitingscapaciteit

Op de jaarrekening van uw leverancier staat weergegeven wat de capaciteit van uw hoofdzekering is. Heeft u deze niet meer? Neem dan contact op met uw energieleverancier. De capaciteit van gas staat weergegeven op de voorkant van uw gasmeter met de letter G plus een getal.  Weet u wat voor type energieklant u bent en wilt u een online zakelijke energievergelijking maken?
Ga dan naar onze online vergelijker.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk