Gasmeter

Een gasmeter registreert hoeveel aardgas uw bedrijf verbruikt. Jaarlijks vraagt uw zakelijke energieleverancier de meterstand van uw gasmeter en elektriciteitsmeter op om de jaarafrekening op te stellen.

Slimme meter

De netbeheerder leest vanaf afstand de slimme meter uit. In dit geval hoeft u geen meterstanden door te geven. Tenzij u bij de netbeheerder heeft aangegeven dat u dit niet wilt en zelf de meterstanden wilt doorgeven.

Capaciteit gasmeter

Op uw gasmeter staat voor welke aansluitcapaciteit hij geschikt is. Uw bedrijf valt onder kleinzakelijk als de gasmeter geschikt is voor een aansluiting die kleiner is dan 40 m3 per uur (t/m G25). U bent een grootzakelijke klant als u een gasaansluiting heeft vanaf 40 m3 per uur (≥G40). De aansluitcapaciteit beïnvloedt de hoogte van het vastrecht die u betaalt aan de netbeheerder.

EAN-code op de gasmeter

Iedere gasmeter krijgt een unieke EAN-code toegewezen die geregistreerd wordt in het aansluitregister. In dit register staat bijvoorbeeld welke leverancier gas levert op het adres met de betreffende meter. De EAN-code staat ook op de energie- en jaarafrekening en in het EAN-codeboek.