Joost Minder.nl
8.9
2105 beoordelingen op Feedback Company

Wat hét moment is voor een nieuw zakelijk energiecontract

Main Image

Opeens schiet het je te binnen: rond deze periode loopt je zakelijk energiecontract af. Maar weet jij of je al een nieuw energiecontract kunt aanvragen of dat je er nog even mee moet wachten? Het hangt in ieder geval af van wat voor soort energiecontract je nu hebt. Heb je daarnaast ook nog zonnepanelen of ga je verhuizen, dan zijn er nog meer factoren om rekening mee te houden.

Start van de oriëntatiefase

Het hangt van je zakelijk energiecontract af wanneer de aanloop naar een nieuw contract begint. Dit is de oriëntatiefase. Oriënteren is goed, omdat je verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijkt. Zo kom je tot een scherp zakelijk energiecontract.

Er zijn drie type contracten/situaties waarvoor een verschillend overstapadvies geldt. Die drie zijn:

  1. Je zakelijke energiecontract heeft een bepaalde looptijd/contractduur
  2. Je zakelijke energiecontract is voor onbepaalde tijd
  3. Je bent nog nooit overgestapt van energieleverancier en je hebt nog nooit een verlengaanbod geaccepteerd.

Een zakelijk energiecontract met een bepaalde contractduur

Houd rekening met de opzegtermijn indien je wilt switchen van energieleverancier terwijl je huidige zakelijke energiecontract een bepaalde looptijd heeft. Vaak is de opzegtermijn dertig dagen.   

Tegelijkertijd wil je niet te vroeg switchen. Doe je dit ver voor de einddatum van je zakelijk contract dan loop je het risico op een opzegboete. Ligt namelijk de einddatum te ver in de toekomst dan ga je per direct over naar de nieuwe energieleverancier. Je oude energieleverancier ziet dit als contractbreuk en wil een compensatie voor de reeds ingekochte gas en stroom. Oftewel, een opzegboete.

Wanneer kun je dan het beste overstappen zodat je geen opzegboete betaalt én rekening houdt met de opzegtermijn? Houd de volgende maatstaven aan en je zit altijd goed:

  • Switch vanaf drie maanden vóórdat je zakelijk energiecontract afloopt.
  • Switch uiterlijk dertig dagen vóórdat je zakelijk energiecontract afloopt.

Je huidige energiecontract is voor onbepaalde tijd

Een energiecontract voor onbepaalde tijd loopt onbeperkt door. De tarieven die je betaalt hangt af van de variabele tarieven die op dat moment gelden. Meestal zijn de variabele energietarieven duurder dan de tarieven die bij een contract voor bepaalde tijd horen. Daarom kun je het beste zo snel mogelijk een nieuw contract aanvragen.

Bij een mkb energie contract voor onbepaalde tijd hoef je alleen rekening te houden met de opzegtermijn van een (meestal) een maand. Dus je kunt ieder moment overstappen naar een andere energieleverancier.    

Wel is het goed om rekening te houden met wanneer je de jaarafrekening ontvangt zodat je niet op een ‘onhandig’ moment overstapt. Zo’n onhandig moment is bijvoorbeeld vlak na de winter terwijl je de jaarafrekening altijd na de zomer krijgt. De energieleverancier heeft dan namelijk nog een bedrag te goed waardoor je een naheffing betaalt. De reden hiervoor is dat de energieleverancier de verwachte totale energiekosten over het hele jaar uitsmeert. In de winter verbruik je namelijk veel gas en stroom, maar je maandelijks voorschotbedrag is meestal niet toereikend om de kosten van dit verbruik te dekken. Dit wordt rechtgetrokken door je lagere energieverbruik in de zomer en het maandelijkse voorschotbedrag dat dit verbruik ruimschoots dekt. Stap je dus op een onhandig moment over dan zijn de kosten en het verbruik niet meer in balans.


Zit jij al in de fase waarin het voor jou tijd is om een nieuw zakelijk energiecontract aan te vragen? Vergelijk direct alle energieleveranciers en bespaar. 

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Nog nooit overgestapt of verlengd

De mooiste klant is de ondernemer die nog nooit is overgestapt of nog nooit heeft verlengd bij z’n huidige energieleverancier. Wat deze ondernemer kan besparen is namelijk gigantisch. In dit geval geeft overstappen een soortgelijk geluksgevoel als wanneer je erachter komt dat je een winnend lot van de Postcodeloterij in handen hebt. Of de prijs nou om een miljoen euro gaat of om een bak Ben & Jerry ijs. 

Ben jij zo’n ondernemer die al jaren niet meer naar zijn energiecontract heeft omgekeken, zorg dan voor zo’n Postcodeloterijmoment. Je kunt in deze situatie direct switchen en je hoeft alleen rekening te houden met de opzegtermijn. Eigenlijk gelden dezelfde voorwaarden als de ondernemer met een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd. Nu betaal je waarschijnlijk dure verlengingstarieven en door over te gaan op een contract met scherpe actietarieven bespaar je veel geld. Wacht hier dus niet te lang mee! 

In sommige situaties vraagt het afsluiten van een nieuw energiecontract extra aandacht. Bijvoorbeeld als je zakelijke zonnepanelen hebt of als je verhuist naar een ander bedrijfspand.

Switchen als je zonnepanelen hebt

Van energieleverancier switchen als je zonnepanelen hebt, vraagt extra aandacht. Dit heeft te maken met salderen*. Om een financiële teleurstelling te voorkomen is het belangrijk dat je met het volgende rekening houdt:  

Stap niet vlak na de zomer over van zakelijke energieleverancier als je de jaarafrekening een half jaar later ontvangt.

Je zonnepanelen wekken in de zomer namelijk veel stroom op. Waarschijnlijk meer dan je verbruikt waardoor je een ‘overschot’ aan stroom hebt. Tot je eigen verbruik kun je salderen en daarna krijg je voor iedere kWh een terugleververgoeding. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan de volledige opgewekte stroom salderen. Stap je vlak na de zomer over terwijl je nog lang niet de jaarafrekening ontvangt, dan kun je het overschot aan opgewekte kWh’s niet meer salderen. In plaats daarvan ontvang je een terugleververgoeding voor het overschot aan energie. Dit is financieel minder aantrekkelijk dan de volledige zonne-energie salderen. Daarom is het beter om in deze situatie te wachten met overstappen en zoveel mogelijk je opgewekte stroom zelf verbruiken.

In ons blog ‘energie vergelijken met zonnepanelen’ gaan we dieper in op hoe dit werkt.

*Tot nog toe geldt dat je kunt salderen tot je eigen zakelijk energieverbruik. Wat inhoudt dat de hoeveelheid kWh’s stroom die je teruglevert op het stroomnet in mindering wordt gebracht op wat je afneemt van de energieleverancier. Na een jaar wordt de balans opgemaakt. Blijkt dat je meer hebt teruggeleverd dan verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding voor dit overschot aan kWh’s.

Een zakelijk energiecontract aanvragen bij een verhuizing

Verhuis je naar een ander bedrijfspand en wil je een nieuw zakelijk energiecontract, dan kun je dit het beste minimaal vier weken van tevoren aanvragen. Bij het aanvraagformulier geef je aan dat het om een verhuizing gaat zodat de energieleverancier hier rekening mee kan houden. Let wel op dat je zelf het energiecontract op je oude adres opzegt.

Wil je het zakelijk energiecontract sneller in laten gaan? Neem dan contact op met onze servicedesk: 020 – 29 00 900.

Je huidige energiecontract kun je ook meeverhuizen als de looptijd nog niet verstreken is. Geef bij je energieleverancier minimaal twee weken van tevoren aan dat je gaat verhuizen. Check wel even of je voorschotbedrag nog toereikend is voor je energieverbruik in het nieuwe pand. Als je naar een veel groter pand verhuist, stijgt waarschijnlijk je verbruik. Dan mag je voorschotbedrag wellicht ook omhoog. Je wil voorkomen dat je aan het einde een naheffing krijgt van je energieleverancier.

Hoe de energieleverancier weet wanneer je energiecontract eindigt

In het Contract Einde Register (CER) staat geregistreerd wanneer je zakelijk energiecontract eindigt. Zodoende weet de nieuwe energieleverancier wanneer je nieuwe contract in moet gaan. Ook wordt je oude energiecontract opgezegd door je nieuwe leverancier. De overstap wordt dus zorgeloos voor je geregeld!

Nog even in het kort

Je kunt ieder moment switchen als je een zakelijk energiecontract voor onbepaalde tijd hebt of als je nog nooit in je zakelijke carrière een nieuw energiecontract hebt aangevraagd. Dit brengt de zakelijke energiekosten aanzienlijk omlaag. Je hoeft alleen rekening te houden met een opzegtermijn van een maand.

Heeft je zakelijk energiecontract een bepaalde contractduur? Houd dan als standaard regel aan dat je vanaf drie maanden voor de einddatum en uiterlijk 30 dagen voor de einddatum je nieuwe energiecontract aanvraagt.   

Kost overstappen geld?

Overstappen van zakelijke energieleverancier kost je niks. Sterker nog, het bespaart je geld! Mits je het op een moment doet dat je vrij bent om van energiecontract te wisselen.

Zit jij al in de periode waarin het voor jou tijd is om de overstap voor zakelijke energie te regelen? Vergelijk dan online in slechts twee minuten alle zakelijke energieleveranciers. De voordeligste energieleverancier voor jouw bedrijfssituatie staat op nummer één. Bovendien kun je het aanbod direct online aanvragen.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."