Joost Minder.nl
8.9
2147 beoordelingen op Feedback Company

Waarom je dit jaar aanzienlijk meer energiebelasting betaalt

Main Image

Waarschijnlijk heb je het de afgelopen weken al gehoord: de belastingen over je zakelijk energieverbruik is flink gestegen. Dit komt door een verhoging van de Opslag Duurzame Energie voor gas én stroom en de verhoogde energiebelasting op gas. Tegelijkertijd vindt er een verschuiving plaats: stroomverbruik wordt minder belast dan gasverbruik. Wat de reden hiervan is en hoeveel je als ondernemer dit jaar meer betaalt, leggen we je in dit artikel uit.

De heffingen over je zakelijk energie

De overheidsheffingen op je zakelijke energie bestaan uit twee type belastingen:

Daarnaast is er nog de Vermindering Energiebelasting (VEB). Deze is met € 51,- (ex. btw) omlaag gegaan van € 308,54 naar € 257,54. Een daling lijkt in eerste instantie iets positiefs, maar in het geval van de VEB is dit niet zo. De VEB is namelijk een bedrag dat je van de overheid terugkrijgt, omdat gas en stroom als eerste levensbehoeften worden gezien. Dus een daling van de VEB houdt in dat je minder terugkrijgt van de overheid.


Overheidsheffingen

Wat betaal je meer aan energiebelastingen

We rekenden voor je uit wat je in 2019 meer betaalt aan energiebelasting & ODE over je gas en stroom.

Stel, je hebt een winkel in een doorsnee winkelstraat met een gemiddeld verbruik van 8.000 kWh en 2.000 m3. Dan betaal je in 2019 ruim € 163,- meer dan in 2018: € 112,- aan overheidsheffingen en je levert € 51,- in vanwege de Vermindering Energiebelasting (VEB).

Tabel met het verschil in overheidsheffingen tussen 2018 en 2019 voor een retailer

Verhoging van de energiebelasting 2019 

Voor een grotere MKB’er, zoals een slagerij of een bakkerij, met een gemiddeld verbruik van 50.000 kWh en 8.000 m3, stijgt de energierekening met € 922,-:  € 871,- vanwege de overheidsheffingen en € 51 vanwege de verlaagde VEB.

Tabel met het verschil in overheidsheffingen tussen 2018 en 2019 voor een grote MKB’er

Verhoging van de energiebelasting en ODE 2019


Zorgen dat je ten minste het scherpste tarief hebt voor de levering van gas en stroom? Vergelijk zakelijke energieleveranciers! 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Waarom de ODE en energiebelasting stijgen  

De ODE is een heffing die sinds 2013 over iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas wordt gerekend voor particuliere, grootzakelijke en MKB energie. De opbrengsten van deze heffing gebruikt de overheid om investeringen in duurzame energie te bekostigen. Een voorbeeld van zo’n bekostiging is de subsidie SDE+ die wordt aangevraagd door bedrijven die zelf duurzame zonne- of windenergie willen opwekken.

De energiebelasting is de tweede heffing die je betaalt over iedere verbruikte kWh stroom en m3 gas. Ooit door de overheid opgezet om het energieverbruik te ontmoedigen. Want als de prijs van gas en stroom duurder wordt, dan zullen we er ook minder van gaan verbruiken toch? De overheid vindt het nu belangrijk dat we ons gasverbruik aanzienlijk verminderen en er uiteindelijk helemaal mee stoppen. Daarom heeft zij een en ander verschoven in de heffingen over energie. 

De verschuiving ziet er als volgt uit: gasverbruik wordt meer belast dan het stroomverbruik. De energiebelasting op gas gaat namelijk omhoog en de belasting op stroom iets omlaag. Tegelijkertijd gaat de andere heffing, de ODE, voor gas én stroom omhoog waarbij de ODE voor gas harder stijgt.


Gasverbruik meer belast dan stroomverbruik

Het verbruik van gas wordt dus sterk ontmoedigd door de taks per m3 op te drijven. Meer dan op stroom. Wat niet verrassend is, want de overheid wil dat we compleet overgaan op elektriciteit. Gas wordt namelijk gezien als een energiebron die vervuilender is dan stroom. Met een financiële prikkel moedigt de overheid ondernemers dus aan om te investeren in elektrische alternatieven. Bijvoorbeeld een warmtepomp waardoor er geen gas meer nodig is voor het verwarmen van het bedrijfspand. 

Brengt de prijs opdrijven ons van het gas af

Op zich is het een goede gedachtegang: drijf de prijs op en dan zullen bedrijven en huishoudens vanzelf minder gas verbruiken. Hetzelfde gebeurt bijvoorbeeld met tabak in Australië. Het vooruitzicht is dat Australiërs vanaf 2020 bijna dertig euro moeten betalen voor een pakje sigaretten. Ter vergelijking: in Nederland betalen we rond de zes euro. Deze prijsstijging zorgt er voor dat roken in Australië significant afneemt. Zo moet het ook gaan voor ons gasverbruik: door de taks op te drijven, zullen wij significant minder gas gaan verbruiken in Nederland.

Haken en ogen

Uiteraard is niet iedereen het eens met de prijsstrategie van de overheid. Er wordt flink wat discussie gevoerd over de belastingverhoging, omdat een grote groep vindt dat er haken en ogen aan zitten.

Zo wordt er gezegd dat de grootste vervuiler het minst betaalt. De grootste vervuiler is meestal de industrie (en valt onder grootzakelijk energie). De energiebelasting en ODE werken namelijk met staffels; naarmate het energieverbruik toeneemt, nemen de heffingen per kWh en m3 af. Dus de industrie stoot meer CO2 uit vanwege het hoge energieverbruik, maar betaalt relatief het minst voor die vervuiling. De kleinverbruikers van energie betalen in verhouding meer belasting over hun energieverbruik dan grootverbruikers. Daar is uiteraard niet iedereen het mee eens.   

De industrie is meestal de vervuilende sector
Daarnaast is niet iedere ondernemer of particulier in de mogelijkheid om minder of helemaal geen gas meer te gebruiken. Er kunnen diverse drempels zijn:

  • Er is geen geld voor duurzame investeringen
  • Het pand is (nog) niet geschikt voor elektrische alternatieven
  • Een huurder is afhankelijk van de duurzame maatregelen die de verhuurder neemt

Ondertussen gaat de belasting op gas wel omhoog waardoor de rekening voor het overgaan op ‘all-electric’ terecht komt bij de groep die nog niet de kans heeft om het gasverbruik te verminderen.  

Lastig om de rekening voor zakelijke energie te verlagen?

Een verhoging van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie geldt voor iedereen die gas en stroom verbruikt. Of je nu zakelijk of particulier bent. Het lijkt hierdoor lastig om de zakelijke energierekening zo laag mogelijk te houden. Toch hebben we hier een tip voor: energie vergelijken zakelijk. Het deel waar je namelijk wél invloed op hebt, is het leveringstarief van de energieleverancier. Dus als een groot deel van de energierekening stijgt zonder dat je hier iets aan kunt doen, zorg er dan ten minste voor dat je het scherpste tarief voor de levering betaalt. 

Met mkb energie vergelijken vind je eenvoudig het voordeligste aanbod op de energiemarkt. In 2 minuten zie je in een duidelijk overzicht wat voor jouw bedrijfssituatie de beste deal is.  


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


               
Annemieke - Minder.nlGeschreven door:
Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt.

"Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij."