Wat is het verschil tussen een grootzakelijk en MKB-energieklant?

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk

Kleinzakelijke energieklant

Er is een aantal zaken die bepalen of u een kleinzakelijke energieklant bent.

  • De capaciteit van alle aansluitingen moet voor elektriciteit kleiner zijn dan 3x80 Ampère en voor gas kleiner dan 40 m3 per uur. Bekijk hier meer informatie over de aansluitcapaciteit in het MKB.
  • Voor kleinzakelijke klanten geldt het leveranciersmodel. Dit betekent dat ook de kosten voor de netbeheerder door uw energieleverancier in rekening worden gebracht. U krijgt dus één energierekening. Uw energieleverancier verrekent de netbeheerkosten vervolgens met de netbeheerder. Ook de kosten voor het landelijk netwerk van gas (GTS) en elektriciteit (TenneT) worden via uw energieleverancier in rekening gebracht, zoals de regiotoeslag voor gas.
  • MKB-energieklanten worden per maand op voorschot gefactureerd. Aan het einde van het jaar wordt het voorschot verrekend met wat u daadwerkelijk heeft verbruikt.

Grootzakelijke energieklant

Er is een aantal zaken aan de hand waarvan u kunt bepalen of u een grootzakelijke energieklant bent.

  • De capaciteit van minstens één aansluiting moet voor elektriciteit groter zijn dan 3x80 Ampère en voor gas groter dan 40 m3 per uur. Bekijk hier meer informatie over de aansluitcapaciteit in de grootzakelijke markt.
  • Voor grootzakelijke klanten geldt het netbeheerdersmodel. Dit betekent dat grootzakelijke klanten de kosten van regionaal netbeheer gefactureerd krijgen door de netbeheerder zelf. De kosten voor het landelijk netwerk van gas (GTS) en elektriciteit (TenneT) worden via de energieleverancier in rekening gebracht, zoals de regiotoeslag voor gas.
  • Grootzakelijke energieklanten worden per maand op basis van werkelijk verbruik gefactureerd. Dit hangt af van de aanwezigheid van een telemetriemeter (slimme meter). Heeft u naast uw grootverbruikaansluitingen één of meer kleinverbruikaansluitingen? Dan worden deze veelal op basis van voorschot gefactureerd.

Samenvatting

Het onderscheid tussen een kleinverbruiker en een grootverbruiker wordt samengevat in deze tabel:

MKB

Grootzakelijk

Alleen aansluitingen voor kleinverbruik (< 3x 80 ampère en < 40 m3 per uur) 

Minstens één aansluiting voor grootverbruik (> 3x 80 ampère en > 40 m3 per uur)

Leveranciersmodel

Netbeheerdersmodel

Kosten regionaal netbeheer gaan via energieleverancier

Kosten regionaal netbeheer gaan via netbeheerder

Gefactureerd op basis van voorschot

Gefactureerd op basis van werkelijk verbruik

 

« terug naar de veelgestelde vragen