Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Twee energieleveranciers op één aansluiting vanaf 2018

Main Image

Ondernemers mogen vanaf 2018 op een enkele elektriciteitsaansluiting twee verschillende zakelijke energieleveranciers contracteren. Dit heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) besloten. Voorheen waren daar twee aansluitingen voor nodig, maar met deze regeling bespaart een bedrijf op de kosten voor een extra aansluiting. Een interessante ontwikkeling voor bedrijven (die ook geldt voor consumenten), want het betekent meer keuzevrijheid en bevordert de duurzame energietransitie.

Bedrijven die zelf stroom opwekken met zonnepanelen of een windmolen geven al langer aan dat zij behoefte hebben om zelf te bepalen bij welke leverancier zij klant worden voor hun energielevering en bij welke voor de teruglevering. Met het besluit van de ACM is dit vanaf nu mogelijk. Ziet u een scherp leveringstarief bij leverancier A en een hoge terugleververgoeding bij leverancier B? Dan sluit u die vanaf 2018 beide af zonder dat de installatie van een tweede elektriciteitsaansluiting nodig is. Minder.nl vindt het een goede ontwikkeling, want waarom zou een ondernemer wel vrij zijn in de keuze bij wie hij energie afneemt, maar niet in de keuze aan wie hij teruglevert? Die keuzevrijheid zou ook gangbaar moeten zijn voor de partij die investeert in het lokaal opwekken van duurzame energie. Oud-directeur van Alliander Paul Corton zei hierover in Energeia:


"Je mag wel kiezen bij welke bakker je je brood koopt, maar je mag niet kiezen om bij de ene bakker roggebrood te kopen en bij de andere bakker witbrood."


Nu de ACM het pad heeft vrijgemaakt om vanaf 2018 meerdere energieleveranciers op één aansluiting te contracteren, willen zij de decentrale productie van duurzame energie bevorderen. Meer keuzevrijheid voor bedrijven en consumenten was ook een belangrijke reden voor het besluit en tegelijkertijd neemt de concurrentie tussen energieleveranciers toe. Al met al moet dit leiden tot een toename van de duurzame energietransitie.

Minder.nl zocht een aantal vragen voor u uit over het besluit van de ACM. U leest ze hieronder.  

Hoe werkt deze ontwikkeling in de praktijk?

Als u twee energieleveranciers contracteert, volstaat een enkele elektriciteitsaansluiting, maar zijn wel twee allocatiepunten nodig: een primaire en een secundaire allocatiepunt. Een allocatiepunt is een virtueel punt waarbij de overdracht van energie tussen het net naar de elektriciteitsaansluiting plaatsvindt. Het primaire allocatiepunt bevindt zich altijd bij deze aansluiting. Beide allocatiepunten hebben dezelfde eigenschappen als een elektriciteitsaansluiting zoals een unieke EAN-code. Bij het extra allocatiepunt is daarom wel een extra elektriciteitsmeter nodig zodat uw leveranciers exact kunnen bijhouden hoeveel energie uw bedrijf afneemt en wat de eventuele teruglevering is.  

Hoe stap ik over met twee zakelijke energieleveranciers op één aansluiting?

Een nieuw zakelijk energiecontract afsluiten als u twee leveranciers heeft, verschilt niet van een overstap bij één leverancier doordat de allocatiepunten ieder een unieke EAN-code hebben. Aan de hand van die code ziet de energieleverancier precies welk energiecontract stopgezet moet worden en daarom is het overstapmoment van beide contracten niet afhankelijk van elkaar. Overigens geldt voor kleinzakelijke klanten dat de nieuwe energieleverancier het contract opzegt bij de oude leverancier. Grootzakelijke klanten zeggen zelf hun energiecontract op. Gebruik onze opzegbrieven per energieleverancier voor het stopzetten van uw contract. 

Mag ik ook twee leveranciers voor gas contracteren?

Het is alleen voor elektriciteit mogelijk om twee leveranciers op één aansluiting te contracteren. Volgens de ACM was er geen vraag naar deze optie voor gas.

Betaalt mijn bedrijf hogere netbeheerkosten bij twee leveranciers op één aansluiting?

Ook al betekent het meer administratie voor de netbeheerder, uw bedrijf betaalt geen hogere netbeheerkosten. De netbeheerders van Nederland hadden dit graag anders gezien, maar de ACM zag hier de noodzaak niet van in.  

Vermindering energiebelasting geldt slechts één keer

De overheid verstrekt aan iedere elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie de vermindering energiebelasting. Dit is een teruggave van de energie die u ontvangt van de overheid omdat gas en elektriciteit worden gezien als basisbehoeftes. Bij de jaarafrekening wordt dit bedrag verminderd met uw zakelijke energiekosten. Ondanks dat een bedrijf twee jaarafrekeningen ontvangt van twee leveranciers, wordt de vermindering energiebelasting één keer verrekend. Deze geldt voor het primaire allocatiepunt. 

Hoe regelt u twee energieleveranciers op één aansluiting?

Inmiddels weet u de voordelen van meerdere energieleveranciers op één aansluiting. Nu wilt u natuurlijk weten: hoe regel ik een tweede allocatiepunt (kWh-meter) voor mijn bedrijf? Voor kleinzakelijk geldt: neem contact op met uw netbeheerder en vraag of hij een secundair allocatiepunt aanmaakt. Dit doet hij tegen het gereguleerde tarief. Per regio in Nederland is één netbeheerder actief. Bekijk op deze pagina wie uw netbeheerder is. Grootzakelijke klanten kunnen bij verschillende meetverantwoordelijke partijen een offerte opvragen voor een tweede kWh-meter en de meetdiensten.   

Nog even afwachten dus, maar vanaf 2018 heeft u met uw onderneming veel meer keuzevrijheid qua energieleveranciers zonder dat een volledig nieuwe elektriciteitsaansluiting nodig is. Goed dat de ACM op deze manier bedrijven ondersteunt bij het produceren van groene energie en op die manier de decentrale opwek van duurzame energie toegankelijker maakt.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk