Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

De 7 meest voorkomende misverstanden over zakelijke energievergelijkers

Main Image

Nederland staat in de Europese top 4 als het gaat om klanten die overstappen van energiecontract. Nederlanders hebben het gemak van een energievergelijker ontdekt, kunnen we wel stellen. Toch bestaat er nog een aantal misvattingen over zakelijke energievergelijkers. Misvattingen die sommige bedrijven er van weerhouden om over te stappen van energieleverancier. Zonde, want het is een eenvoudig middel om geld te besparen. In deze blog stelt Minder.nl de 7 grootste misverstanden aan de kaak. Overtuigd? Gebruik dan de energievergelijker van Minder.nl.    

Misverstand 1: rechtstreeks bij de leverancier is net zo goedkoop of goedkoper.

Veel mensen denken dat het niet veel uitmaakt om zakelijke energiecontracten af te sluiten via een prijsvergelijker. Een leverancier zal toch ook wel telefonisch of via de eigen website scherpe tarieven aanbieden? Dit is helaas een misverstand. Vaak zijn de actietarieven van een leverancier alleen verkrijgbaar via een vergelijkingswebsite en niet rechtstreeks bij de leverancier zelf. Bedenk dat in een vergelijker leveranciers tegen elkaar op moeten boksen om als voordeligste uit de verf te komen. Op het moment dat de klant een leverancier rechtstreeks benadert voor een energiecontract, heeft deze geen direct vergelijkingsmateriaal. Daar profiteert de leverancier van. Om deze argumenten kracht bij te zetten verwijst Minder.nl u naar ons blog over energietarieven. Uit eigen onderzoek blijkt dat tarieven rechtstreeks bij energieleveranciers tot 30% hoger liggen. Conclusie: de scherpste tarieven van een leverancier staan altijd op een vergelijkingswebsite.

Misverstand 2: zakelijke energievergelijkers zijn niet onafhankelijk.

‘Een energieleverancier is eigenaar van de vergelijker’. Of: ‘vergelijkers plaatsen de energiecontracten waar zij het meest aan verdienen bovenaan.’ Opvattingen die heel reëel zijn. Gelukkig is er goed nieuws: van alle huidige prijsvergelijkers is er geen één in handen van een energieleverancier. Zij bemoeien zich niet met deze business. Ook zorgt het verdienmodel er voor dat een energievergelijker geen voorkeur heeft voor een bepaald energiecontract. Het beste voor de klant staat voorop. Geen prijsvergelijker wil het risico lopen zijn betrouwbare reputatie om zeep te helpen. Die valt of staat met zijn onafhankelijkheid.

Misverstand 3: overstappen van zakelijk energiecontract kost veel tijd en gedoe.

Overstappen van zakelijk energiecontract is allang geen rompslomp meer. Minder.nl neemt juist de meeste zorg uit handen van klanten. Ook kost een prijsvergelijking niet twee uur, zoals de meeste mensen denken, maar kan het al binnen twee minuten. Een overstap is daarna direct geregeld. Vervolgens brengt Minder.nl de nieuwe leverancier op de hoogte. Voor MKB en ZZP wordt het huidige contract opgezegd waarna de nieuwe leverancier rekening houdt met de einddatum. Alleen grootzakelijke bedrijven moeten zelf hun contract stopzetten. Voor iedere klant ligt er nog wel een verantwoordelijk om de opzegtermijn van het huidige contract in het oog te nemen. Energievergelijkers hebben hier helaas geen inzicht in. Zo voorkomt u overstappen voordat het contract is afgelopen. Belangrijk, want geen klant wordt blij van contractbreuk gevolgd door een opzegvergoeding.   

Misverstand 4: in de energievergelijker komt mijn huidige leverancier voordelig naar voren: overstappen is niet nodig.

Staat uw energieleverancier bovenaan in de vergelijking op Minder.nl? Ga er dan niet vanuit dat uw huidige contract net zulke scherpe tarieven heeft. Vaak gelden actietarieven alleen voor prijsvergelijkers. Ook al bent u al klant bij de nummer één in de vergelijker, het kan zeker de moeite waard zijn om over te stappen van energiecontract. Daarnaast gaan vaste tarieven na afloop van de contractduur vaak over op (hogere) variabele tarieven. Afhankelijk van de voorwaarden in het contract. Of de energieprijzen zijn gedaald terwijl uw energiecontract nog is gebaseerd op de oude tarieven. Redenen genoeg dus om via een energievergelijker te vergelijken en een contract af te sluiten.

Misverstand 5: bij overstappen loopt u een hoog risico op een opzegboete.

Voorheen was het risico veel groter om een opzegboete te krijgen. Dit is veranderd sinds energieleveranciers contracten voor MKB en ZZP niet meer stilzwijgend voor bepaalde tijd mogen verlengen. Zolang iemand zijn volledige contractduur uitzit, is er niks aan de hand. Na afloop van het contract kan diegene altijd overstappen met inachtneming van de opzegtermijn. Grootzakelijke bedrijven zijn minder goed beschermd. Zakelijke energiecontract stilzwijgend verlengen naar een contract voor bepaalde tijd is voor deze groep nog wel toegestaan. Minder.nl adviseert daarom altijd goed de voorwaarden van het contract door te nemen.

Misverstand 6: klanten gaan een contract met de energievergelijker aan en niet met de leverancier.

Klanten gaan niet met Minder.nl een contract aan, maar direct met de energieleverancier. Zie een energievergelijker als een hulpmiddel om het voordeligste energiecontract af te sluiten. Wij berekenen daarom ook geen marge op de energietarieven. Het verdienmodel bestaat uit een vergoeding vanuit de energieleverancier. Minder.nl faciliteert de overstap alleen en zorgt dat de klant profiteert van de meest scherpe tarieven.     

Misverstand 7: onbekendheid met het bestaansrecht en het verdienmodel van een online vergelijker.

Achter een vergelijkingswebsite staat veelal een organisatie die zich bezig houdt met, bijvoorbeeld, het bijhouden van de prijzen en berekeningen. Die operationeel alles op rolletjes laat lopen en waar een customer service afdeling is ingericht. Dit is alleen mogelijk als er een verdienmodel aan gekoppeld is. Hiermee is dit misverstand direct ontkracht: energievergelijkers zijn geen websites zonder winstoogmerk. Net zoals iedere vergelijker is het verdienmodel van Minder.nl gebaseerd op een vergoeding vanuit de leverancier voor iedere overstap. Wat niet doorberekend wordt aan de klant. De leverancier compenseert de vergoedingskosten door een besparing op de marketing- en saleskosten. Wij leveren hun immers (nieuwe) klanten én nemen marketing & sales werk van de leverancier uit handen.

 

Wilt u ook graag een energiecontract met scherpe tarieven? Maak dan een vergelijking op onze website en ontdek hoeveel u kunt besparen.


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk