De 3 nadelen van een MKB energiecollectief
Verleidelijk is het zeker: als ondernemer meedoen aan een mkb energiecollectief. Het komt erop neer dat je met een grote groep ondernemers bij één en dezelfde energieleverancier een energiecontract aangaat. Omdat je met veel bent krijg je een ‘voordelige prijs’. Vergelijk het maar met een bulkkorting. Toch waarschuwen wij je: energiecollectieven zijn niet altijd voordelig.
Bij een energiecollectief werkt het zo: er is één partij die het collectief organiseert en bemiddelt tussen de zakelijke energieleverancier en de ondernemers. De ondernemers dienen zich aan te melden voor het collectief, al dan niet tegen betaling. De energieleveranciers proberen de energieveiling te winnen. Degene die wint, krijgt de kans om alle ondernemers het zakelijke energie aanbod voor te leggen. De ondernemer denkt een voordelig energiecontract te hebben en de energieleverancier heeft veel nieuwe klanten. Een win-win situatie. Zou je zeggen...
Toch zijn er 3 nadelen. Niet voor niks heet de titel van deze blog 'De 3 nadelen van een MKB energiecollectief'.
Niet iedere zakelijke energieleverancier dingt mee
Lang niet alle zakelijke energieleveranciers dingen mee naar het winnende aanbod in de veiling. En ja, dit is een nadeel. Wanneer weinig leveranciers tegen elkaar opbieden in de veiling is de concurrentie laag. Zo zorgt de veiling niet voor het scherpste energietarief. Bovendien zijn er nog veel andere zakelijke energieleveranciers die niet aan de veiling meedoen, maar wél met een voordelig aanbod.
"Kijk je alleen naar het aanbod van het energiecollectief dan weet je niet wat andere leveranciers te bieden hebben. Misschien zit hier wel een veel voordeliger aanbod voor je bedrijf tussen. Daarom is mijn advies: kijk vooral ook naar andere aanbiedingen buiten het energiecollectief om.' Sebastian - Zakelijk energie-expert |
Vergelijk binnen 2 minuten alle zakelijke energieleveranciers en je weet direct wat het beste aanbod is voor je bedrijf. Begin vandaag nog met MKB energie vergelijken en bespaar gemiddeld 30 procent.
Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk
Aanbod op maat? Vergeet het maar!
Als wij de afgelopen jaren iets geleerd hebben bij Minder.nl dan is het wel dat bij iedere bedrijfssituatie een ander aanbod past. Energiecollectieven maken daarentegen geen onderscheid tussen het energieverbruik van verschillende ondernemers. Ze gebruiken een gemiddeld verbruikersprofiel en niet het verbruikersprofiel van je bedrijf om tot een aanbod te komen.
Dit is een belangrijke factor. Want voor ieder verbruikersprofiel is een ander zakelijk energietarief voordelig. Als een aanbod veel geld bespaart voor bedrijf A wil dit niet zeggen dat het aanbod ook voor bedrijf B voordelig is. Daarnaast heb je bij het winnende aanbod vaak geen keuzemogelijkheden wat betreft type energie. Vind je duurzaamheid belangrijk, dan wil je misschien groene stroom en groen gas. Dit wordt lastig als het aanbod van het energiecollectief dit niet aanbiedt.
Betalen om mee te doen aan het energiecollectief
Bij een zakelijk energiecollectief kan de voorwaarde gelden dat je eerst lid moet worden van het collectief. Wat in feite betekent dat je eerst moet betalen om te profiteren van een aanbod. Meerdere mkb-energiecollectieven hanteren deze werkwijze. Daarmee gaat een deel van je eventuele besparing verloren. Terwijl je ook kosteloos veel kan besparen op de energiekosten door van een zakelijke energie vergelijker gebruik te maken. Overstappen via zo'n vergelijker is gratis en ook daar vind je scherpe aanbiedingen.
Wed niet op één paard
Het is zonde om op één paard te wedden. Kijk daarom naar het aanbod van het zakelijk energiecollectief en speur vooral nog even verder naar andere aanbiedingen. Dit doe je op een snelle manier via een online zakelijke energievergelijker. Waar kun je het beste op letten bij een vergelijking? Op de leveringstarieven van zakelijke energieleveranciers.
Leveranciers onderscheiden zich alleen op basis van de kale leveringskosten voor stroom en gas en de kale vaste leveringskosten (i.e. het vastrecht). Daarnaast bieden sommigen nog een korting/cashback om het aanbod voor de klant extra aantrekkelijk te maken. De overige kosten worden vastgesteld door de overheid en de netbeheerder. Dit zijn de overheidsheffingen die bestaan uit de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie, de Vermindering energiebelasting, de btw en de netbeheerkosten. Dit zijn vaststaande kosten waar zakelijke energieleveranciers geen invloed op hebben. Let bij een energievergelijking daarom met name op de leveringskosten van energieleveranciers.
Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk
Geschreven door: Annemieke. Vanaf de start van Minder.nl schrijft zij over alles wat met zakelijke energie te maken heeft. De uitdaging ligt bij haar in het leuk en begrijpelijk maken van de complexe energiemarkt. "Als een ondernemer na het lezen van mijn artikel denkt: daar heb ik wat aan! dan ben ik blij." |