Joost Minder.nl
8.9
2110 beoordelingen op Feedback Company

Wet Milieubeheer verplicht ondernemers tot energie besparen

Main Image

De druk wordt opgevoerd: ook bedrijven moeten meewerken aan de verlaging van de CO2-uitstoot. Als bedrijf moet je investeren in energiebesparende maatregelen wanneer je deze binnen 5 jaar terugverdient. Geldt dit ook voor jou als ondernemer?

In de Wet Milieubeheer staat dat bedrijven verplicht zijn energie te besparen. Het is een 25 jaar oude wet waar veel ondernemers nog nooit van gehoord hebben. Er was ook geen controle op de naleving ervan, maar hier komt volgend jaar verandering in. 

De wet verplicht bedrijven om energie te besparen

De wet uit 1993 betekent dus dat bedrijven vanaf een bepaald zakelijk energieverbruik verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen als deze binnen vijf jaar terugverdiend zijn. Dit kan van alles zijn:

  • Ledverlichting installeren
  • Onnodig verlichting van koelinstallaties tegengaan
  • Spouwmuur isoleren

Dus stel dat een investering in ledverlichting je nu € 6000,- kost en je die investering in vier jaar hebt terugverdiend dan ben je verplicht om deze maatregel te nemen.  

De overheid heeft per sector opgesteld wat erkende energie-bespaarmaatregelen zijn. Die lijsten werken ook als een goede checklist om na te gaan of er binnen je bedrijf energie wordt verspild. Er is een lijst voor onder andere scholen, kantoren, de gezondheidszorg en restaurants. Op de website van InfoMil kun je de lijst per sector bekijken. 

Je energierekening omlaag brengen met scherpe zakelijke energietarieven? Vergelijk online alle energieleveranciers, kies het beste aanbod en vraag het direct online aan. 
Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Voor wie is de wet bedoeld?

De wet geldt voor bedrijven die een bepaalde hoeveelheid energie verbruiken. Je moet voldoen aan ten minste één van de volgende voorwaarden:

  1. Een stroomverbruik van meer dan 50.000 kWh
  2. Een gasverbruik van meer dan 25.000 m3

Of jouw bedrijf ook onder de wet valt, check je eenvoudig op de Wetchecker energiebesparing

Het zijn vooral de restaurants, kantoren en fabrieken die nu nog niks met de verplichting doen maar er wel mee te maken hebben. Ga maar na, een restaurant die in de koudere maanden heaters op zijn terras heeft staan zal veel stroom verbruiken.

Waarvoor de Wet Milieubeheer is bedoeld

Zoals we inmiddels weten moeten we onze aardbol redden; de CO2-uitstoot moet naar beneden. Bedrijven en de industrie zorgen voor veel CO2-uitstoot dus is het logisch dat de overheid ze betrekt bij het verbeteren van het milieu middels het Energieakkoord.

Wet milieubeheer verplicht bedrijven energie te besparen


In het Energieakkoord staat dat we in Nederland 100 petajoule moeten besparen aan energie. Dit is veel, heel veel. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft uitgerekend dat de huidige plannen in het Energieakkoord voor een besparing van 75 petajoule zorgen. Blijft er nog 25 petajoule over om te besparen! Als het bedrijfsleven meewerkt, wordt er in ieder geval 12,5 van de overgebleven 25 petajoule gedekt.

Informatieplicht voor bedrijven

Vanaf 2019 wordt de naleving van de Wet Milieubeheer strenger gecontroleerd. De wet bestaat al jaren, maar er was geen controle op omdat die verantwoording bij gemeentes lag. Die wilden hier simpelweg geen kosten voor maken. Nu is er een nieuwe strategie: bedrijven krijgen een informatieplicht vanaf 2019. Als bedrijf moet je dus bewijzen dat je energie bespaart! 


Vanaf 2019 is er een informatieplicht: als bedrijf moet je bewijzen dat je energie bespaart.
Ga naar ons blog over de Informatieplicht energiebesparing.


De eerste keer dat je als bedrijf verplicht bent een melding te maken is op 1 juli 2019. De eerstvolgende melding is uiterlijk vier jaar later. Met deze strategie krijgt de overheid meer kennis over welke energiebesparende maatregelen bedrijven nemen en ook of aan de besparingsplicht wordt voldaan. 

Daarnaast heeft de overheid twintig toezichthouders aangewezen die onder andere de meldingen gaan controleren.

Zelf aan de slag of hulp inschakelen

Je kunt zelf aan de slag gaan met energiebesparing of een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Zo’n bedrijf meet volledig door waar en hoe binnen je bedrijf energie valt te besparen en wat het resultaat is van je genomen maatregelen. Lees ook ons artikel over energie besparen binnen je bedrijf.

Subsidie voor de investeringen

Voor MKB-bedrijven zijn er subsidies waarmee je deels de energiebesparende maatregelen kunt financieren. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een voorbeeld: investeer je in energiezuinige technieken of duurzame energie dan kun je 54,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Het installeren van bepaalde typen ledverlichting is zo’n energiezuinige techniek.

De voordelen van energiebesparende maatregelen

Een groot voordeel van investeren in duurzame maatregelen is uiteraard dat je gas en stroom bespaart. Energie die je niet verbruikt, hoeven we ook niet op te wekken waardoor er minder CO2 vrijkomt in de lucht. 

Nog een belangrijk voordeel is je lagere zakelijke energierekening. Wie minder energie verbruikt hoeft ook minder te betalen en zo verdien je je investeringen terug. Dit kun je versnellen door scherp te zijn op je zakelijk energiecontract.

Lees ook ons blog over de Informatieplicht energiebesparing >

Wanneer je zakelijk energiecontract afloopt en je geen actie onderneemt, betaal je dure verlengingstarieven aan je zakelijke energieleverancier. Zorg daarom altijd dat je een nieuw energiecontract aanvraagt. In onze energievergelijker tonen we je de beste deals van alle zakelijke energieleveranciers. Maak een vergelijking en weet binnen twee minuten de scherpste actietarieven voor je bedrijf. 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


Annemieke van Minder.nl 

Geschreven door Annemieke - Minder.nl




Gerelateerde artikelen