Joost Minder.nl
8.9
2260 beoordelingen op Feedback Company

2-handige Tips voor Zakelijk Energie Besparen

Main Image

We krijgen tegenwoordig steeds meer inzicht in ons zakelijk energieverbruik, maar wat je hier vervolgens mee kunt is een belangrijke tweede!

De energieleverancier bijvoorbeeld informeert je iedere maand over het energieverbruik van je bedrijf; mits je een slimme meter hebt. Dit geeft echter nog niet de gedetailleerde info die nodig is voor energiebesparing. Wil je hiermee aan de slag dan zijn er twee handige opties waar we in dit artikel aandacht aan besteden. 

Een van de belangrijkste doelen van inzicht in je energieverbruik is energie besparen. Omdat je bijvoorbeeld een duurzamere bedrijfsvoering wilt of de zakelijke energiekosten wil verlagen. Het kabinet heeft dit ook op haar agenda staan en verplicht daarom energieleveranciers om kleinzakelijke verbruikers (denk aan de gemiddelde retailer) met een slimme meter maandelijks een kostenoverzicht te sturen: wat heeft je bedrijf verbruikt aan gas en stroom en wat heeft dit gekost?

Je kunt echter nog niet heel veel met dit kostenoverzicht. Het geeft vooral een algemeen beeld; hoe je verbruik dit jaar was ten opzichte van het jaar ervoor bijvoorbeeld. Maar wat zegt dit nog als het ene jaar een strenge winter had en het andere jaar een zachte winter? Om meer te begrijpen van je zakelijk energieverbruik is er dus meer context nodig:

✔   Welke apparaten verbruiken veel stroom? 
✔   Op welke momenten wordt veel energie verbruikt?
✔   Zijn er opvallende gebeurtenissen in het verbruikerspatroon?

Een energieverbruiksmanager en een Onafhankelijke Diensten Aanbieder (ODA) kunnen je die context over het zakelijk energieverbruik geven. Bij de ene mag je zelf aan de slag en bij de andere word je stap-voor-stap geholpen.

Besparen op je zakelijke energierekening? Via Minder.nl vind je de scherpste zakelijke energietarieven. Vergelijk binnen 1 minuut alle zakelijke energieleveranciers en bekijk het beste aanbod voor je bedrijf.

Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk


De energieverbruiksmanager voor meer inzicht

Een energieverbruiksmanager is een apparaatje of een app die patronen in je energieverbruik weergeeft. Je koppelt het eenvoudig aan je slimme meter waarna de meterstanden automatisch worden uitgelezen. Sommige energieverbruiksmanagers zijn ook in combinatie met een analoge of digitale energiemeter (de ‘niet-slimme) te gebruiken.

Er zijn verschillende energieverbruiksmanagers op de markt en het verschilt per type welke informatie zij geven. De meest geavanceerde apparaten of apps vertellen je:

✔   Het realtime energieverbruik en wat er per kwartier verbruikt is
✔   Hoeveel stroom afzonderlijke apparaten verbruiken
✔   Of je in de ene periode meer energie verbruikt dan in een andere periode
✔   Tips om energie te besparen

Wat kun je vervolgens concreet met deze informatie doen?

Stel dat je twee dingen opvallen:

  1. 's Nacht wordt 30% van alle stroom verbruikt terwijl er niemand aanwezig is.
  2. Beeldschermen nemen een groot deel van het totale energieverbruik in.

Het eerste dat je kunt testen is wat het aan energieverbruik scheelt als de beeldschermen ’s nachts worden uitgezet. Het verschil in stroomverbruik is direct zichtbaar op de energieverbruiksmanager. Op deze manier neem je snelle & effectieve energiebesparende maatregelen.  

 Zakelijk Energie Besparen
Een effectieve manier om de zakelijke energiekosten te verlagen is online energieleveranciers te vergelijken. Ga naar onze zakelijke energievergelijker en bekijk binnen 1 minuut het scherpste aanbod voor jouw bedrijfssituatie. 

 

Schakel een energie-adviseur in

Een Onafhankelijke Diensten Aanbieder is een externe partij (energie-adviseur) die je kan inschakelen voor gedetailleerd inzicht in je zakelijk gas- en stroomverbruik. Bovendien komt een ODA met concrete bespaaradviezen om deze vervolgens te testen. Door volledig in te zoomen op het zakelijk energieverbruik gaat dit een stapje verder dan een energieverbruiksmanager. In het kort noemen we hier even wat een ODA je vertelt:

✔   Welke patronen je zakelijk energieverbruik heeft;
✔   Of er afwijkingen te zien zijn in het patroon. Wordt er bijvoorbeeld op bepaalde momenten ineens 
       veel stroom of gas verbruikt? Of in bepaalde ruimtes?
✔   Of er binnen het bedrijf stroom ‘lekt’. Hoe komt dit en hoe kan het opgelost worden?
✔   Wat ledverlichting en zonnepanelen voor je bedrijf opleveren als je hier interesse in hebt.

Erg handig, want een lek bijvoorbeeld is iets wat je zelf niet zomaar achterhaalt. Een thermostaat die ingesteld staat op de buitentemperatuur is een voorbeeld van een lek. De cv slaat 's nachts aan omdat de thermostaat een lage temperatuur waarneemt waardoor onnodig veel energie voor verwarming nodig is. Een kwestie van achterhalen en aanpassen dus.  

Heeft een energie-adviseur effect?

Of je nou een groot, middelgroot of klein bedrijf hebt; een energie-adviseur helpt je in kaart te brengen waar onnodig energie verbruikt wordt en waarop je dus kunt besparen. Qua besparen kun je doorgaans van de volgende maatstaven uitgaan:

  • Je bespaart geen energie als je geen aandacht besteedt aan het kostenoverzicht van de zakelijke energieleverancier;
  • Je bespaart 1,5 tot 2 procent als je wel op het kostenoverzicht let omdat je daarna bijvoorbeeld zuiniger met verlichting en verwarming omgaat.
  • Je bespaart al snel 10 procent als je met je bedrijf energiebesparende maatregelen neemt zoals het plaatsen van een deurdranger of een klokschakelaar voor verlichting, maar ook let op sluimerverbruik en ‘lekken’.
  • Ga je een stapje verder met energiebesparing door ledverlichting of zonnepanelen te plaatsen dan bespaar je uiteraard meer. Je hebt dan wel te maken met investeringskosten die je na enkele jaren terugverdient.

Energiebesparende maatregelen verplicht

Wist je dat het verplicht is om energiebesparende maatregelen te nemen die je bedrijf binnen vijf jaar terugverdient als je meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruikt? Het geldt met name voor restaurants, winkels, kantoren en fabrieken. Deze verplichting valt onder de Wet Milieubeheer die al sinds 1993 bestaat en waar nu nieuw leven in is geblazen. Momenteel is er nog geen uitgebreide controle op, maar in de toekomst wel. Een energie-adviseur en een energieverbruiksmanager kunnen je helpen om aan de verplichte maatregelen te voldoen.

Besparen op je zakelijke energiekosten?

Rob Minder.nl"Naast energiebesparende maatregelen kun je ook een zakelijk energiecontract afsluiten met scherpe actietarieven voor het verlagen van de zakelijke energiekosten. Minder.nl is de zakelijke energievergelijker van Nederland en toont direct online het beste aanbod. Vergelijk binnen 1 minuut alle zakelijke leveranciers of bel onze zakelijke energiespecialisten op 020 – 29 00 900."

 


Energie vergelijken MKB Energie vergelijken grootzakelijk