Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Hoeveel energiebelasting betaalt u voor uw onderneming?

Main Image

De energiebelasting die we over iedere verbruikte kWh elektriciteit en m3 gas betalen is vorig jaar gestegen. In 2016 betaalden we 10,7 procent meer energiebelasting dan in 2015 en bracht in totaal €5 miljard euro op voor de overheid. Maar hoeveel bedraagt de energiebelasting eigenlijk van de totale zakelijke energiekosten?

Energiebelasting is onderdeel van de milieubelasting- en heffing. De energiebelasting moet bedrijven en consumenten stimuleren zuinig met energie om te gaan. Naarmate we meer energie verbruiken, wordt de belasting per kWh en m3 minder. De eerste grens ligt bij een verbruik van 10.000 kWh en 170.000 m3 gas. Regelmatig wijzigt de overheid de energiebelasting. In 2016 is die dus gestegen met 10,7 procent.  

Energiebelasting: welk deel van uw zakelijke energiekosten?

Benieuwd welk deel van uw zakelijke energiekosten naar de energiebelasting gaat? We maakten een voorbeeldberekening voor een winkel en voor een ZZP’er. Het is gebaseerd op het goedkoopste aanbod uit onze energievergelijker voor beide type klanten.

  • De winkel verbruikt 16.000 kWh elektriciteit en 4.000 m3 gas per jaar.
  • De ZZP’er verbruikt 3.500 kWh elektriciteit en 1.700 m3 gas per jaar.   Kleinzakelijk bedrijf/winkel         ZZP'er  
  Totale jaarkosten    € 4.190,44      Totale jaarkosten    € 1.466,68   
  Leveringskosten gas & stroom       € 1.544,60      Leveringskosten gas & stroom       € 596,62
  Netbeheerkosten    € 426,17   Netbeheerkosten    € 341,97
  Energiebelasting    € 2.219,67   Energiebelasting    € 528,08
Energiebelasting voor een winkel bedraagt gemiddeld 53 procent van de totale energiekosten

  

energiebelasting voor een zzp- er bedraagt gemiddeld 36 procent van de energierekening

De prijzen zijn exclusief btw.

Bij de energiebelasting is de vermindering energiebelasting afgetrokken: een vast bedrag die u van de overheid terugkrijgt. 


Zoals u in de grafiek ziet, gaat een groot deel van de kosten naar de energiebelasting. Houd er wel rekening mee dat deze berekening met actietarieven is gemaakt. Bij andere (hogere) tarieven en een ander energieverbruik wijzigen de verhoudingen weer. Wat u aan energiebelasting betaalt, neemt in de toekomst waarschijnlijk toe, want onderdeel van de energiebelasting is Opslag Duurzame Energie: een heffing die de productie van duurzame energie moet stimuleren. De verwachting is dat de ODE de komende jaren stijgt.

Geen invloed op de energiebelasting. Wel op de leveringskosten

De energiebelasting per kWh en m3 staat vast. Daar heeft u als ondernemer geen invloed op. Net als de netbeheerkosten. Wel kunt u de energiekosten beïnvloeden met de leveringstarieven van zakelijke energieleveranciers. Want tussen leveranciers en tussen de verschillende contracten die zij aanbieden, kan veel verschil in tarieven zitten.  

In de meeste gevallen bent u het voordeligst uit als u een zakelijk energiecontract afsluit via een online zakelijke energievergelijker in plaats van rechtstreeks bij de energieleverancier. Waarom? Het scherpste aanbod van een zakelijke energieleverancier is alleen te vinden op een online vergelijker. Er is namelijk veel directe concurrentie en om als leverancier op de nummer 1 positie te komen zijn scherp geprijsde tarieven nodig. 


Wilt u besparen op de zakelijke energiekosten? Via onze vergelijker krijgt u binnen 2 minuten een overzicht van het scherpste aanbod en is direct via onze website af te sluiten. 

Energie vergelijken zakelijk