Joost Minder.nl
8.9
2163 beoordelingen op Feedback Company

Het zakelijke energiecontract verlengen of overstappen?

Main Image

Wat is nou eigenlijk de beste keuze als het einde van je zakelijke energiecontract in zicht is: verlengen bij je huidige energieleverancier of overstappen naar een ander? De beste keuze is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Maar wat is dat dan? Geen stress, ik geef je twee tips zodat jij altijd de beste prijs voor je gas en stroom betaalt.     

Het eerste wat jij je waarschijnlijk afvraagt is wat de goedkoopste optie is. Het antwoord dat ik daarop kan geven is dat het niet zo zwart-wit ligt. De energiemarkt werkt namelijk als volgt:  

Wanneer jij nieuwe klant wordt bij een zakelijke energieleverancier via een online energievergelijker ga je actietarieven betalen. Die gelden gedurende de looptijd van je zakelijke energiecontract. Loopt dat contract op korte termijn af en wil je verlengen bij je huidige energieleverancier, dan ga je over op verlengingstarieven.  

Actietarieven zijn vaak goedkoper dan verlengingstarieven, omdat zakelijke energieleveranciers met die tarieven nieuwe klanten willen aantrekken. Maar daarop bestaan ook weer uitzonderingen, want sommige energieleveranciers willen je ook graag als klant behouden en bieden daarom via ons platform een scherp verlengingsaanbod aan. Maar hoe kom je er nou achter of verlengen of overstappen voor jou het beste is?

Ik dacht dat je het nooit zou vragen… Daarom mijn twee tips!

Tip 1: vergelijken

Stel dat je een auto koopt van een paar duizend euro, kies je dan voor de eerste de beste verkoper die een goed verhaal heeft of kijk je of andere aanbieders hetzelfde aanbod hebben maar dan voor een lagere prijs? Ik betaal liever niet onnodig teveel en zou daarom voor het laatste gaan. Voor je zakelijke energiecontract is dit ook de beste methode. Vergelijken dus!

Dat word je makkelijk gemaakt met een online zakelijke energievergelijker. Het aanbod van alle zakelijke energieleveranciers staat overzichtelijk bij elkaar, zowel de actieaanbiedingen als het verlengingsaanbod. Heb je ook nog per mail of telefonisch van je zakelijke energieleverancier een aanbod ontvangen, dan kun je die naast de aanbiedingen in de vergelijker leggen. Let wel op dat je vergelijkt met hetzelfde energieverbruik.  

Door op deze manier te vergelijken weet je precies wat voor jouw bedrijfssituatie de voordeligste optie is. 

Tip 2: niet rechtstreeks verlengen

Nu mijn tweede tip. Bij het verlengen van je zakelijke energiecontract heb je wellicht de neiging om je energieleverancier te bellen en naar het verlengingsaanbod te vragen. Ik adviseer je om toch nog even verder te kijken. Want wanneer jij de energieleverancier aan de telefoon hebt, biedt hij niet zulke scherpe verlengingstarieven als wanneer je via onze website het verlengingsaanbod aanvraagt.

Hoe kan dat nou? Ten eerste heeft Minder.nl scherpe verlengingstarieven onderhandeld met de zakelijke energieleverancier. Ten tweede gaat een energieleverancier via de online vergelijker op deze manier de concurrentie aan met andere leveranciers. Als het verlengingsaanbod veel duurder uitvalt dan de actie-aanbiedingen van concurrenten, raakt de energieleverancier zijn klant kwijt. Met een scherp verlengingsaanbod behoudt hij zijn klant wellicht. Zo simpel werkt het.  

 


Het zakelijke energiecontract verlengen of overstappen

Energiecontract verlengen duurder? 

Is een verlengingsaanbod in onze energievergelijker duurder dan een aanbieding van een andere zakelijke energieleverancier, wat doe je dan? Vraag jezelf af voor hoeveel jij bereid bent om over te stappen.

Soms is een verlengingsaanbod op ons platform slechts €50,- duurder dan een actiecontract van de concurrent. Ga je voor die lagere prijs of vind je het verschil te klein en verleng je liever? Houd er dan wel rekening mee dat het verlengingsaanbod op onze website scherper geprijsd is dan het verlengingsaanbod dat een zakelijke leverancier rechtstreeks aanbiedt. Is het actiecontract van de concurrent stukken goedkoper dan een verlengingsaanbod, dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk.    

Wat er gebeurt als je niks doet

Niks doen als je zakelijke energiecontract eindigt is ook een keuze, maar je bent wel een dief van je eigen portemonnee. Ik schets even een veelvoorkomende situatie:

Stel, je hebt nu een driejarig actiecontract met scherpe zakelijke tarieven voor je gas- en stroomverbruik.

Dat zakelijke energiecontract loopt over drie maanden af, maar je onderneemt geen actie om een nieuw contract aan te vragen.   

Je gaat dan over in een variabel zakelijk energiecontract met de dure versie van de verlengingstarieven. Je betaalt onnodig te veel voor het energieverbruik van je bedrijf. Dit voorkom je eenvoudig door voordat de looptijd van je energiecontract eindigt, via een online energievergelijker te verlengen bij je huidige energieleverancier of over te stappen naar een actiecontract van een andere energieleverancier. 

Het moment om over te stappen

Wanneer je verlengt bij je huidige energieleverancier komt het niet zo nauw wanneer je die verlenging regelt. Je leverancier wacht met het in laten gaan van je zakelijke energiecontract tot het moment dat je huidige eindigt. Onze energiedesk weet precies hoe dit per zakelijke energieleverancier is geregeld, dus wil je dit voor de zekerheid checken, bel ons dan gerust op 020 - 2900 900.  

Wanneer je overstapt naar een andere zakelijke energieleverancier, is het handig om rekening te houden met je opzegtermijn. Dit betekent dat je bijvoorbeeld tot een maand van tevoren je zakelijke energiecontract kunt opzeggen waardoor je nieuwe contract ingaat op de dag nadat je huidige energiecontract eindigt. Wij hebben een overzicht van de opzegtermijn per energieleverancier, maar controleer deze voor de zekerheid ook nog in je contractvoorwaarden.

Er is geen man over boord als je later overstapt naar een andere zakelijke energieleverancier. Je nieuwe energiecontract gaat iets later in; niet direct als je huidige eindigt. Je betaalt dan tijdelijk de dure verlengingstarieven van je huidige leverancier.  

Wat doe jij: verlengen of overstappen?

Dat het loont om actie te ondernemen als je huidige zakelijke energiecontract staat buiten kijf. Maar wat doe jij: verleng je of switch je? Bedenk goed wat jij het belangrijkste vindt: wil je het scherpste zakelijke energiecontract? Of ben je tevreden bij je huidige energieleverancier en ga je voor verlenging? Beide keuzes zijn goed, maar zorg dat je het energiecontract aanvraagt via een online zakelijke energievergelijker voor de scherpste tarieven. Nog een voordeel dat Minder.nl biedt: zodra het weer tijd is om over te stappen, sturen we 

Ben je benieuwd of er voor jouw bedrijf een voordelig zakelijk energiecontract is? Maak direct een vergelijking. Je hebt binnen 2 minuten je antwoord! 


Energie vergelijken zakelijk