Verlengingstarieven

Als een energiecontract is afgelopen en de verbruiker kijkt hier niet naar om, dan veranderen de energietarieven automatisch in verlengingstarieven. Deze tarieven liggen altijd hoger dan de eerder vastgestelde tarieven. Helemaal als een bedrijf het contract heeft afgesloten via een zakelijke energievergelijker zoals Minder.nl, omdat actietarieven van energieleveranciers alleen hier worden aangeboden.

Het is daarom belangrijk om goed de voorwaarden van het energiecontract te lezen zodat u weet wat uw opzegtermijn is. Daarnaast heeft Minder.nl een handig overzicht gemaakt van de opzegtermijn per energieleverancier. Om te voorkomen dat bedrijven die via Minder.nl een energiecontract hebben afgesloten te maken krijgen met duurdere verlengingstarieven, hebben wij voor u de contractwekker. Die meldt ruim van tevoren dat uw huidige energiecontract afloopt en komt direct met een nieuw, scherp aanbod.    

Verlengingstarieven grootzakelijk en MKB/ZZP

Zowel voor MKB, ZZP en grootzakelijke bedrijven gaan de energietarieven automatisch over in verlengingstarieven na afloop van het energiecontract. Alleen zijn MKB en ZZP in vergelijking met grootzakelijke bedrijven beter beschermd vanwege Autoriteit Consument en Markt. Voor beide groepen gelden daarom andere regels die Minder.nl hieronder uitlegt.

MKB & ZZP

Wanneer MKB en ZZP hun energiecontract niet op tijd opzeggen, krijgen ze verlengingstarieven. Deze zijn voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat het energiecontract met de verlengingstarieven ieder moment opzegbaar zijn Houdt hierbij wel rekening met een opzegtermijn. 

Grootzakelijke bedrijven

Voor grootzakelijke bedrijven geldt dat wanneer zij niet op tijd hun energiecontract opzeggen, de energietarieven overgaan in verlengingstarieven. Deze worden voor een bepaalde tijd vastgelegd, om precies te zijn voor een jaar. Als grootzakelijk bedrijf kun je hier dus niet meer onderuit komen.

Stel, de volgende situatie doet zich voor: de uiterste opzegdatum van uw huidige energiecontract is voorbij en deze wordt automatisch verlengd met een jaar. Tegelijkertijd ziet u dat de energietarieven, die op dat moment worden aangeboden op de energiemarkt, gunstig geprijsd zijn. Hier wilt u graag gebruik van maken. U heeft dan de mogelijk om alvast een energiecontract af te sluiten die ingaat na de einddatum van uw huidige energiecontract. Geef bij de nieuwe energieleverancier duidelijk aan wat de ingangsdatum van uw nieuwe energiecontract moet zijn. Het kan dus zijn dat het nieuwe energiecontract over anderhalf jaar ingaat. Het is belangrijk dat u zelf uw huidige energiecontract ruim van tevoren opzegt. Zo voorkomt u dat er twee energiecontracten tegelijk lopen.

Vergelijk op Minder.nl

Heeft u de voorwaarden in uw energiecontract gelezen en kunt u direct een nieuw energiecontract afsluiten? Maak dan een vergelijking op onze zakelijke energievergelijker. 

Energietarieven MKB/ZZP Energietarieven grootzakelijk